Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wysoki trapez t-35 producent powłoka

Program93

Recommended Posts

Witam,

wymieniam u siebie na budynku gospodarczym 10 letnia blachę trapezową t-20 (źle wykonana robota oraz słaby materiał) na coś co da spokój na kilka dekad .

Proszę ekspertów o pomoc w doborze materiału . Czy t-35 będzie już odpowiednim wyborem czy szukać t-50/t-55 ? Blacha będzie z powłoką antykondensacyjną ,na dzień dzisiejszy dostałem propozycję cenową t-35 blachotrapez powłoka wrinkle mat tk 43zł/m2 8019 45lat wrinkle mat plus 8019 53zł/m2 60lat oraz produkt ruuki poliester rought mat 8019 47zł/m2 30lat . Co do jakości i wytrzymałości chyba przydzielana gwarancja daje jakiś obraz danego produktu choć w jej działanie i rozpatrzenie mało co wierzę .

Z tych dwóch producentów i modeli co brać : blachotrapez wrinkle mat z huty tk lub powłoki typu HDX czy produkt od ruuki ( w wycenie nawet wpisana plannja ) .

Z góry dziękuję za pomoc ,pozdrawiam.

Na łatach , bez deskowania i papy dlatego blacha z powłoką antykondensacyjną . Koszt na takim metrażu nie mały ,a z racji ,że wymieniam samo pokrycje po 10 latach szukam już czegoś "lepszego " dlatego takie ceny dostałem ok.50zł/m2 powłoki z 30 letnia gwarancja RUUKI bo wyżej się nie da przy t35 oraz 45 lat z blachotrapezu stal TK . Cena podobna , dlatego nie wiem co wybrać , bo nie znam się na tych markach oraz nie miałem z nimi doświadczenia , a gwarancja to bardziej fikcja widząc po problemach z forum .

Tak rozstaw ok.50cm , dekarz poprawi pewnie jak trzeba będzie dać gęściej łaty. Do tej pory jest tam trapez t-20 ,ale zdecydowałem się właśnie na t-35 z racji sztywności . Gorzej z tym producentem , cena m2 jak za materiał premium i adekwatna do tego powłokę wiec tu tylko wasza rada RUUKKI stal SSAB czy Blachotrapez z huty TK ?

Dobra kupiłem RUUKKI , wszyscy sprzedawcy polecają ja ponad Blachotrapezem i wyśmiewają jego 60letnie gwarancje . Ja dostałem 30lat na najlepsza powłokę do trapezu z dostępnych wiec licze , ze będzie spokój na wieki .

Z tą gwarancją to jest tak że jest bo musi a nie daj Boże jak coś będzie się działo z powłoką to droga przez mękę aby wyegzekwować gwarancję.

Już niejeden inwestor przerabiał gwarancję na blachę czy dachówkę, z marnym skutkiem.

Sprzedawcy polecają bo zapewne maja większą prowizje od sprzedania blachy Ruuki. W mojej okolicy większość sprzedawców polecała dachówki ceramiczne innych firm tylko nie Robena z powodu wyżej wymienionego, a na gruncie co drugi dom pokryty jest dachówka Robena :)

Może w przypadku innych firm i tanich pokryć , ale nie w przypadku RUUKKI , jednak cena z czegoś się bierze ,a z tego co wiem fabryki i tłoczenia robione są w polsce jak w większości blach , jedynie wsad stalowy przyjeżdża z zagranicy .

Cena bierze się z renomy firmy, jak to mówią płacisz za firmę :)

Nie to że krytykuje produkty tej firmy, ale nie można dać się omamić bełkotowi reklamowemu.

Jedna bardzo duża firma europejska (nie będę wymieniaj jej nazwy z czystego powodu) produkująca dachy kilka lat temu miała przeboje z reklamacjami a raczej inwestorzy mieli przeboje z nią a problem dotyczył łuszczenia sie powłoki.

A kiedyś o naszą stal bił się cały świat, bo była jedna z lepszych :)

Nie ma wyjścia zostanie blacha , przecież dachówki nie będę na gospodarczy dawał . No niby loteria ,ale lepiej kupić „dobra” blachę i zapłacić więcej jak dać pół ceny , a potem zmiana poszycia bo tania stal i słaba powłoka . Właśnie taki temat przechodzę ,dlatego inwestuje w najlepszy trapez jaki się da . Wybierałem między blachotrapezem huta tk i RUUKKi ssab , nikt mnie nie nakierował wiec wybrałem Szwecję , większość sklepów z różnych regionów ja polecało oraz sam dekarz , a mam do niego zaufanie . Rynny dorzucę galeco stal , tu akurat w internecie doczytałem , ze dobry produkt .

• 2 weeks później...

Mam pytanie trapez będzie z powłoką antykondensacyjną , czy ma to duże znaczenie ,że budynek ma konstrukcję drewnianą i blacha będzie na łatach ?

Dekarz ,ani hurtownik nic nie sugerowali ,ale w internecie czytałem oraz widzę realizacje to zazwyczaj konstrukcje stalowe idą pod to .