Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nibe F1245 10 KW problem z podłogówką

Mate_00

Recommended Posts

Szanowni,

Po krótce:

- dom 230 m2 po podłodze ;

- wszędzie podłogówka;

- 2 rozdzielacze podłogowe, w każdym po 8 pętli;

- system odpowietrzony.

Przy włączonej sprężarce w trybie automatycznym rotametry ledwo co drgną. Przy zmianie ustawień sprężarki na ustawienia ręczne 100%/100% wydajności rotametry również ledwo co dgrną.

W domu nie mogę podnieść temperatury powyżej 20 stopni.

Co może być przyczyną ?

Podczas zamknięcia dopływu do drugiego rozdzielacza na pierwszym rozdzielaczu rotametry ładnie "pracują"

Przykro mi nie znam sterownika Nibe.

Nie wiem jak wywołać u Ciebie delty.

Ale wartość różnicy pomiędzy temp. zasilania podłogówki i temp. powrotu do pompy dałaby nam spojrzenie na to, czy podłogówka odbiera ciepło.

Przyjmuje się ta różnica powinna wynosić 6-8 stopni. Nibe podaje nawet 5-10. Pompa obiegowa powinna zapewnić przepływy w instalacji tak, by delta zamykała się w tych wartościach.

Jeśli delty są OK, to problem jest gdzie indziej.

I masz kolego 2 x po 8 pętli, każda po 18 metrów? 288mb rury?? Kucie wylewki cię czeka. Nie zazdroszczę.

Ja mam dom 165m2, 10 obiegów na parterze i 8 na pietrze Podłogówka wstaje na zasilaniu z ups'a. Łącznie pk 1150mb ruirki 18mm, Pętle po ok 70-80m. Najkrótsze łazienkowe czy w wiatrołapie to jakieś 30-60m.

Edytowane przez pandzik

To jest akurat prawidłowo, bo nie powinno się czuć ciepła podłogi przy prawidłowo zaprojektowanej podłogówce.

Gdyby działała prawidłowo. Ale tak nie jest:

Pętle max 18 m.

(...)Wyraźnie czuje na jednej z nich, że podłoga jest cieplejsza, a na drugiej zimna.

Jeśli masz 290m rur w domu 220m2 to rozstaw jest półmetrowy albo wiekszy. Temperatura zasilania 34 stopnie (ogromna) to znaczy, że nad rurką czuje ciepło a pomiedzy juz nie.

Ale tu musi być błąd. Niemożliwe żeby założyli 290m rur na cały dom. Pokaż zdjecia

Edytowane przez pandzik

Pokaż zdjecia

20191124_133020_Easy-Resize.com.jpg

Panowie- przepraszam, długość pętli zdecydowanie większa niż 18m.

Ale może zaraz się dowiemy że są tam jeszcze w rozdzielaczach jakieś siłowniki.

nie, w rozdzielaczach nie ma żadnych siłowników

Jak PC się włączy to jak długo pracuje aby osiągnąć zadaną temperaturę na powrocie z podłogi?

czy na pompie mogę to sprawdzić w jakiś sposób?

Dzisiaj zostały zamontowane termometry do rozdzielaczy. Podczas pracy pompy temperatura wychodząca z pompy pokrywa się z temperaturą dochodzącą na rozdzielacz.

Przychodzą mi do głowy tylko 3 rzeczy (częściowo już było o tym), w kolejności:

1. sprawdź czy wszystkie rotametry masz rozkręcone na maxa? Póki co na starcie pracy instalacji, nie ma co ich dławić.

2. sprawdź filtr GZ, czy nie został zapchany jakimś syfem z budowy, który dławi przepływ,

3. sprawdź odpowietrzenie całej instalacji

4. Nibe ma dość specyficzne "stopniominuty" i trzeba się ich nauczyć, przy ustawianiu temp. w domu,

Daj znać jak postępy.

pzdr