wierzba1234 16.10.2020 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2020 Witam, mam prośbę o sprawdzenie ideowego schematu podłączenie kominka i kotła elektrycznego ? Główne źródło zasilania to Kospel 24kW, kominek do okazjonalnego palenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 16.10.2020 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2020 A kto? Cię namówił na to elektryczne "cudo" i bufor 1m 3?Ten piec nigdy nie nagrzeje tego bufora, a przynajmniej na tyle, aby było jeszcze z tego ciepło do CWU i CO.Ale odpowiadając na Twoje pytanie - jeśli kominek (tylko nie okazjonalnie) to bym grzał tak jak Ty elektrycznym - bufor przejmie większość ciepła z pieca na paliwo stałe tym bardziej, że jak widzę ma pracować w układzie zamkniętym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.10.2020 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2020 Witam, mam prośbę o sprawdzenie ideowego schematu podłączenie kominka i kotła elektrycznego ? Główne źródło zasilania to Kospel 24kW, kominek do okazjonalnego palenia. Po co kospel, skoro mozna zamontowac grzałki w buforze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzba1234 16.10.2020 09:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2020 Kospela kupiłem za cenę grzałek, a tu mam gotowca ze sterowaniem i regulacją mocy. CityMatic Dlaczego mam nie nagrzać bufora kotłem o mocy max. 24kW ? Koledzy od buforów z forum polecili ogrzewanie przepływowe grzałkami czy np. Kospelem bo ładuję od razu bufor wodą o dużej temperaturze. Kocioł elektryczny bo nie mam gaz,u a mam 10kW FV na dachu. Kominek z PW okazjonalnie bo lubię palic w kominku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 16.10.2020 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2020 No tak za darmo:cool: - ja nie wnikam w to tylko taki piec jak ma 24kW...z ee to naprawdę ma ją w formie ppw (przepływowego podgrzewacza wody)To, że masz FV nic mi nie daje bo sam mam 7,3 kWp i jakoś nie mam takiego bufora bo tylko 150l i grzeję to grzałkami 4,5kW i wystarcza dla 4 osób cwuU Ciebie przypomina mi coś na zasadzie "mam ppw 17kW i dlaczego nie mogę kąpać się w wannie:mad: ? " trzeba sprawdzić wydajności i przepływy.Wg mnie ten bufor Ci jest do niczego nie potrzebny - piec da sobie radę do ogrzewania i wody i domu bez niego! kominek zrób sobie jako rekreacyjny, a nie jako element kotłowni. Kup sobie klimatyzację z opcją pompy ciepła i ciesz się chłodem, a w chwili dobrego nastroju ciepłem.Instalacja FV zapewni Ci ten komfort, a dodatkowo zapłacisz mniejsze rachunki za ee. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 16.10.2020 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2020 (edytowane) Mam nadzieję , że to wiesz? Edytowane 16 Października 2020 przez CityMatic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzba1234 16.10.2020 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2020 (edytowane) CityMatic załącznik nie działa. Bufor zakładam po to, żeby zmagazynować energię z kominka i jak zabraknie "darmowego" prądu z FV ,żeby ładować go w nocnej taryfie. W okresie "przejściowym" październik- grudzień lubię posiedzieć przy kominku, więc będę palił często. Dom nowo wybudowany energooszczędny, więc szkoda dusić kominka jak można energię zmagazynować w buforze i wykorzystać do kąpieli w wannie.Pompy ciepła nie chcę dopóki mam tanie drewno pod nosem i nie znudzi mi się palenie w kominku. Edytowane 16 Października 2020 przez wierzba1234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 16.10.2020 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2020 ..... kominek do okazjonalnego palenia. dla mnie Twoje wypowiedzi to SPRZECZNOŚĆ W okresie "przejściowym" październik- grudzień lubię posiedzieć przy kominku, więc będę palił często. ......mam tanie drewno pod nosem i nie znudzi mi się palenie w kominku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzba1234 16.10.2020 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2020 Założenie jest, że kominek nie będzie głównym źródłem ciepła. Dlatego napisałem, że do okazjonalnego palenia. Jeden tydzień mogę hajcować codziennie, a w drugim tylko np. w weekend bo nie będzie mnie akurat do wieczora w domu. Jak mi się uda palić całą zimę to dla mnie super bo mam za darmo halę drewna po upadłym zakładzie stolarskim.Ale nie o to chodzi. Chciałbym skupić się na schemacie czy przy moich założeniach podłączenia są ok ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 16.10.2020 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2020 No tak za darmo:cool: - ja nie wnikam w to tylko taki piec jak ma 24kW...z ee to naprawdę ma ją w formie ppw (przepływowego podgrzewacza wody) To, że masz FV nic mi nie daje bo sam mam 7,3 kWp i jakoś nie mam takiego bufora bo tylko 150l i grzeję to grzałkami 4,5kW i wystarcza dla 4 osób cwu Bo Ty masz zasobnik do CWU, a on pyta o bufor. Przeczytaj ze zrozumieniem czego dotyczy pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 16.10.2020 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2020 Bo Ty masz zasobnik do CWU, a on pyta o bufor. Przeczytaj ze zrozumieniem czego dotyczy pytanie. A Ty czytaj co napisałem w pierwszym poście, na pytanie odpowiedziałem. A dla Ciebie - nie mnie się odpowiada tylko autorowi wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.10.2020 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2020 Ale nie o to chodzi. Chciałbym skupić się na schemacie czy przy moich założeniach podłączenia są ok ? Po co korzystac z wezownic, czemu ma słuzyc odseparowanie kotła elektrycznego i kominka?, przeciez woda kotłowa jest i buforze i w kominku i kotle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 16.10.2020 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2020 Chciałbym skupić się na schemacie czy przy moich założeniach podłączenia są ok ? Ja bym to starał się tak podłączyć - tylko ta CWU...mam wrażenie że przy tej pojemności bufora dla takiego pieca jak nie będziesz palił w kominku to nie będzie na tyle ciepłej wody aby komfortowo z niej korzystać trzeba by to połączyć jakimś zaworem ? bo szkoda jest tracić energię z grzałek gdzie jest 1:1 na wymiennikach. i o tym pisałem w pierwszym poście, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 16.10.2020 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2020 Projekt CityMagic jest o niebo lepszy. Niż ten z pierwszego postu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 16.10.2020 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2020 Skoro oba źródła są są w układzie zamkniętym to czy nie lepiej piecyk elektryczny podpiąć tak jak kominek od gory mamy lądowanie zbiornika warstwowe z góry w dół a tam nagorze jest wezownica cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzba1234 01.12.2020 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2020 Mam prośbę o pomoc w ustawieniu przyłączy. Bufor ma wyjście 6/4 w górnej dennicy. Tam chcę przez trójnik 6/4 podłączyć kominek i kocioł elektryczny, żeby ładować bufor od góry. Czy powrót kominka i elektryka mogę dać do jednego przyłącza bufora ? Zasilanie podłogówki z najwyższego króćca bocznego bufora, a powrót wpiąć osobno czy mogę spiąć z powrotem kominka i kotła elektrycznego ? Spotkałem się z opinią, żeby podłogówkę zasilić z góry bufora bo tam mam najdłużej dostępne ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert9011 02.12.2020 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 Czy powrót kominka i elektryka mogę dać do jednego przyłącza bufora ? myślę, że tak, raczej te dwa "piece" będą pracowały osobno. a powrót wpiąć osobno czy mogę spiąć z powrotem kominka i kotła elektrycznego ? ja bym wpiął na osobno bo powrót z podłogówki będzie miał inną temperaturę niż powrót do kominka. Najlepiej zrobić lejek i wpiąć się pod nim, wtedy powrót z podłogówki trafi tam gdzie jest jego temperatura w buforze, nie mieszając go. krótko i przystępnie o buforze tu: https://czysteogrzewanie.pl/jak-to-sie-robi/bufor-ciepla/#GrzanieCWU_z_bufora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzba1234 04.12.2020 10:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 (edytowane) Witam, układ spinam tak jak na zdjęciu. Gdzieś dodać zawory zwrotne ? Na podłogówkę mam grupę pompową Afriso primotherm ona ma wbudowany zawór zwrotny i mieszacz. Kocioł elektryczny ma styk nadrzędny, czyli jak ruszy pompa w kominku to rozłączy kocioł. Na zasilaniu kominka jest jeden ZZ, żeby kocioł elektryczny nie ogrzewał kominka. Układ spięty. Pierwszy był testowany piec elektryczny na 24kW temp. 70st. Łądował bufor i odpalona była podłogówka na parterze. Po około 3-4h miałem górę bufora naładowana do 70 a dół do 60. Po wychłodzeniu bufora do 30st. testowałem kominek. Paczką brykietu naładowałem górę bufora do 87st. dół ponad 60st. trwało to też 3-4h.z tym że paliwa było jeszcze sporo. Kominek, rury jeszcze nie ocieplone, dom także nie ocieplony. Ja jestem zadowolony z efektu. Ktoś tu wspominał, że kocioł elektryczny nie naładuje mi buforu. Jednak ładuje i wydaje mi się, że sprawność jest dobra. Edytowane 4 Stycznia 2021 przez wierzba1234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kampio88 26.09.2021 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2021 Witam, pozwolę sobie wznowić temat przed zimą. Kocioł kospel dwa obiegi grzewcze 100% podłoga, w planie dwa zestawy grup z mieszaczami, no i bufor, wielkość jeszcze nie znana, dom 160mk2. Reku pv9,95 itd ������. No i tak , kominek z płaszczem, tak na wspomaganie kospela. Pytanie 1 czy jest sens dostawiać bufor i zasobnik cwu? Czy ogarnąć to tylko na buforze. Pytanie nr 2 kominka jeszcze nie ma w sumie tak na prawdę tylko rury są, no ale, jaki? Układ otwarty czy zamknięty ? Moc ok 10 kw . Ktoś może doradzić ? Ktoś już żyje z takim układem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kampio88 26.09.2021 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2021 Witam, pozwolę sobie wznowić temat przed zimą. Kocioł kospel dwa obiegi grzewcze 100% podłoga, w planie dwa zestawy grup z mieszaczami, no i bufor, wielkość jeszcze nie znana, dom 160mk2. Reku pv9,95 itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts