cezary.pl 30.09.2021 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2021 (edytowane) Zasobnik Ci nie potrzebny, ale dobrze przemyślana cyrkulacja CWU już tak. Zwłaszcza że współczesna armatura oszczędza wodę i długo trzeba czekać aż doleci ciepła. Wylecz się jeszcze z tego kominka z płaszczem wodnym, na taki bez płaszcza. I tak później nie będzie Ci się chciało w nim palić. Co prawda nie tak nastrojowo jak kominkiem, klimy też dogrzeją zimą, a latem osuszą powietrze i schłodzą. PS Nie wiem co masz na myśli z tym podmieszaniem wody do rozdzielaczy. Grupa pompowa ma taki zawór trójdrożny i sama sobie dobiera zadaną ręcznie temp. zasilania pętli podłogówki.Do zasilania podłogówki, króciec w buforze ma 6/4", więc nie ma problemu z takiej średnicy zasilić dwa rozdzielacze.Z racji że bufor będziesz ogrzewał grzałkami, możliwe że zimą do wysokiej temp. konieczny jest na zasilaniu CWU zawór p-oparzeniowy z max nastawą do 60*C Edytowane 30 Września 2021 przez cezary.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzba1234 30.09.2021 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2021 Bufor z kominkiem w układzie zamkniętym warunek jak ktoś ogarnięty podłączy. U mnie naczynie przeponowe 80l. Kominek grzał bufor do 70st. wszystko ladnie działa. Przy takim dużym buforze i odpowiedniej średnicy zasilaniu/powrotu kominka raczej nigdy nie zadziała wężownica i reszta zabezpieczeń układu zamkniętego. Nie wiem dlaczego wszyscy mierzą innych swoją miara? " i tak nie będziesz palił w kominku z płaszczem zrób zwykły" Ja poprzedniej zimy spaliłem 2 tony brykietu i nie liczyłem ile drewna z budowy. Praktycznie codziennie rano kominek rozpalałem. Zajebista sprawa jakość spalania super bo większość energii pobiera bufor nie dusze kominka czysta szyba w domu ciepło.Do grupy pompowej zakładasz zawór 3d do tego siłownik i regulator pogodowy.Pierwszą zimę testujesz przepływy gdzie skręcić gdzie podkręcić później pogodówka załatwia resztę. Ja w salonie dołożyłem termostat i zawory na pętlach, zeby odcinać salon jak grzeje kominek. Termostat salusa z czujnikiem temp. podłogi ma fajną opcje że nie wychładza podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kampio88 30.09.2021 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2021 PS Nie wiem co masz na myśli z tym podmieszaniem wody do rozdzielaczy. Grupa pompowa ma taki zawór trójdrożny i sama sobie dobiera zadaną ręcznie temp. zasilania pętli podłogówki. Do ...... No może źle to napisałem ale chodziło i o zawór w grupie pompowej, i sterowanik właśnie do grupy z czujnikiem temperatury na piętrze i do drugiego takiego zestawu na parterze Czyli tak jak mówisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kampio88 30.09.2021 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2021 Kominek musi być bo kobita pieje , a poza tym m3 buka i dębu mam za 23pln ... No i z racji tego nie ma wyjścia. Klima to zbyt duży wydatek, poza tym brak wiedzy gdzie ją zamontować , a mam otwarta pustkę nad salonem aż do dachu, w planie jest też rekuperator karino z GWC, instalacja jest gotowa kwestia na czysto zamontować po malowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kampio88 30.09.2021 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2021 Rozdzielaczy podlogowki w sumie to 3 sztuki, dwa szeregowo na parter i jeden na pietro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 30.09.2021 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2021 Asolt napisał że od 3 lat montują po dwa króćce górnego wyjścia z bufora, więc 3 rozdzielacze nie będą problemem. Czy kominek będzie zasilał bufor grawitacyjnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kampio88 30.09.2021 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2021 cezary.pl myślę że coś tam będzie mieliło wodę jakąś pompka , plus zawór ochrony powrotu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kampio88 30.09.2021 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2021 Póki co są dwie rury 28.kantherm.i 16 z wodą wystawione, dalej wszystko do przemyslenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kampio88 30.09.2021 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2021 Jak mi się uda jutro trochę ogarnąć to zrobię zdjęcie na jakim etapie się zatrzymałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 30.09.2021 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2021 Asolt napisał że od 3 lat montują po dwa króćce górnego wyjścia z bufora, więc 3 rozdzielacze nie będą problemem. Nic takiego nie napisałem, pisałem jedynie o dwoch mufach dla grzałek, wczesniejszje bufory miały tylko na jedną grzałkę. Co do wyjscia gornego to 6/4 jest wystarczajaca srednicą zasilania i podłogówki i grzejników w duzej ilosci. Niedługo bede podpinał 320 m2 podłogówki (58 obwodów) i 10 duzych grzejników z jednego krocca 1000l bufora. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kampio88 30.09.2021 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2021 Powiedzmy że kominek będzie o taki . AQUARIUS PRESTIGE Z . Bo ogólnie nie wiem też jaką powinien mieć moc. Niestety projekt domu był na grzejnikach i z peletem, a trochę to zmieniłem dorabiając w tece projekt podlogowki, tylko że bez źródła ciepła i dlatego taka seria może i głupich pytan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kampio88 30.09.2021 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2021 Nic takiego nie napisałem, pisałem jedynie o dwoch mufach dla grzałek, wczesniejszje bufory miały tylko na jedną grzałkę. Co do wyjscia gornego to 6/4 jest wystarczajaca srednicą zasilania i podłogówki i grzejników w duzej ilosci. Niedługo bede podpinał 320 m2 podłogówki (58 obwodów) i 10 duzych grzejników z jednego krocca 1000l bufora. Tak widziałem, oglądałem bufor tej firmy. I do wyjścia rozdzielacz ksv 125 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kampio88 30.09.2021 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2021 No dobra , jeszcze jedno pytanie z beczki pt bufor.Grzałka 8kw przez stycznik i termostat , ok, ale pełną mocą , czy rozbić to np na czasowo, 1grzalka po czasie 2 i jeśli dalej nie dogrzeje to 3 . I odstępy w grzałkach np po 30 minut?Czy ktoś z was ma coś takiego? Bo chyba nie chce mi się kombinować z jakimś sterownikiem typu logo czy moller Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 30.09.2021 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2021 No dobra , jeszcze jedno pytanie z beczki pt bufor. Grzałka 8kw przez stycznik i termostat , ok, ale pełną mocą , czy rozbić to np na czasowo, 1grzalka po czasie 2 i jeśli dalej nie dogrzeje to 3 . I odstępy w grzałkach np po 30 minut? .... Po co taki sposób grzania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaszP66 30.09.2021 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2021 Oj Kampio Przypominasz mi, mnie samego kilka lat temu:D Zainwestuj w wiedzę ,czytaj , czytaj i jeszcze raz czytaj ,wszystko masz tu na forum . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaszP66 30.09.2021 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2021 Z tym że trzymaj się ludzi mądrych z forum ,bajkopisarzy i tych co piszą aby pisać tu nie brakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kampio88 30.09.2021 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2021 Ok poświęcę dzisiaj noc w pracy żeby coś więcej się nauczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 01.10.2021 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2021 No dobra , jeszcze jedno pytanie z beczki pt bufor. Grzałka 8kw przez stycznik i termostat , ok, ale pełną mocą , czy rozbić to np na czasowo, 1grzalka po czasie 2 i jeśli dalej nie dogrzeje to 3 . I odstępy w grzałkach np po 30 minut? Czy ktoś z was ma coś takiego? Bo chyba nie chce mi się kombinować z jakimś sterownikiem typu logo czy moller Możesz puścić wszystko na max przez stycznik lub przez sterownik 3f który puszcza grzałki jedna po drugiej w sekundowych odstępach ( nie ma tak głośnego "klik") i następnie sukcesywnie je wyłącza przy zbliżaniu się do zadanej temperatury. Nie dziel grzałek na tak długie okresy załączeń i tak musisz dostarczyć tyle energii ile ci brakuje, bo inaczej może ci braknąć czasu w II taryfie. Im szybciej tym lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaszP66 01.10.2021 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2021 Mam u siebie grzałkę jak w poniższym linku ,ma wbudowane sterowanie z możliwością ustawienia histerazy. Używałem do czasu montażu pc ,działała dobrze http://www.grzalkielektryczne.pl/grzalka-ze-sterowaniem-temperatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 01.10.2021 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2021 LukaszP66Propozycja trochę droga jak dla rozwiązania ze zwykłym stycznikiem czy sterownikiem 3F, ale każdy sobie wybiera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts