ble_koala 16.10.2020 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2020 Dzień dobry i witam wszystkich. Jako świeżak na forum pozdrawiam Was wszystkich i życzę miłego dzionka oraz duuużo ZDRÓWECZKA na ten czas Uprzejmie proszę Was o wypowiedzenie się co robić z następującej sytuacji: Zamontowano mi w bloku okna (3sztuki) - wyciągnięto stare i wstawiono nowe. W czasie montażu zauważyłem jedynie, że okna montowali na 4 kotwy z każdej strony (zwykłe kołki rozporowe fi8). Nie miałem czasu cały czas patrzeć na ręce (wiem, wiem, to błąd), ale ja i tak się na tym nie znam. Za 2-3dni w czasie deszczu coś mnie tknęło, wyjrzałem a tu pod oknami (wszystkim, które montowali)...szpary. Blacha która wcześniej była ładnie zagięta pod stare okna, teraz jest pofalowana i pozostawiono szpary.Tam ewidentnie włazi woda pod okno. Elewacja i parapety zewnętrzne(blacha) były niedawno modernizowane przez spółdzielnię. Mam pytanie: czy oni to mogli tak zostawić ? Przy umowie mówili, że jedynie nie gładziują narożników wewnątrz na co się zgodziłem, pytałem o wnoszenie, wynoszenie, transport, - hm, widać, że nie da sie o wszystko zapytać. Na pierwszego maila napisali, ze wszystko zostawili w porządku (wysłałem foto, które widzicie). Po odpowiedzi (że woda przecież wchodzi pod okno i zapewne żaden fachowiec na moje foto nie spojrzał) jest cisza i już od ponad miesiąca sie nie odzywają. Wiem, że mają wprawę w wykręcaniu się i przeczuwam, że muszę oficjalnie to załatwiać. Mam niedopłatę ok 500, czy mogę np w tę kwotę nająć sobie kogoś by mi to zabezpieczył ? Czy będe miał podstawy prawne by im poźniej nie oddawać całości kwoty? Każdy dzień czekania to kolejny deszcz i kolejne litry wody wnikniętej w elewację... I czy musze najmować rzeczoznawcę do jakiejś ekpertyzy, czy elewacja od wewnątrz nie została już podniszczona ? Dopiero teraz dociera do mnie, że to może być poważna sprawa. Może jestem naiwny ,ale nie mieści mi sie w głowie, że nie chce im się kogoś wysłać by to zobaczył. Z góry Wam dziękuję za każą odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 16.10.2020 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2020 Można dywagować co i jak dało się lepiej zrobić. Profesjonalnie byłoby zamówić z wymianą parapetu i obrobieniem elewacji od zewnątrz (myślę że dodatkowe kilkaset zł by wystarczyło ;( ) Może wystarczyła by uszczelka do czoła. Ciężko zgadnąć nie widząc sytuacji przed ani nie znając szczegółów pracy (pomiarów). Takie przypadki się silikonuje na styku. Nie jest to PRO, ale tanim kosztem to ciężko o coś lepszego. Pewnie znajdziesz prawnika, który to "ogarnie" i ukarze firmę za to że nie wykazała się maksymalnym profesjonalizmem i nie skasowała Cię odpowiednio extra za wzorcowo wykonaną pracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts