piotr2019 16.10.2020 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2020 Witam, kocioł Termet Ecocondens Gold Plus 20 (dwufunkcyjny). 8 grzejników panelowych + 1 drabinka, założone głowice termostatyczne, powierzchnia ogrzewana 70 m². Na 30 m² temperatura 23 stopnie, w największym pomieszczeniu zamontowany sterownik temperatury pokojowej, głowice w tym pomieszczeniu odkręcone na maksimum, natomiast na 40 m² temperatura 20-21 stopni głowice nastawione na wszystkich grzejnikach na 3.Po pierwszym sezonie grzewczym podsumuję parametry kotła które zmieniłem obserwując jego pracę. Zamontowana również pogodówka, lecz po czasie zjechałem do minimalnej nastawy CO 40 stopni, gdyż w sezonie nie było takiego mrozu aby kocioł pracował bez przerwy. Więc P01 - z 40 na 20 moc startowa (komin 3 m, nie ma problemu z zapłonem).P03 - z99 na 20, moc max dla CO - w zupełności wystarcza i tak moduluje mi na Fr 00.P18 - z 99 na 50 Max wydatek pompy - przy fabrycznym 99 było słychać szum, instalacja jest mała wiec myślę, że taka wartość wystarczy, tym bardziej ze pompka jest PWM i moduluje, analogicznie zmniejszyłem P14 - z 50 na 20 /min wydatek pompy, ale tak nisko nie schodzi.P24 - z 20 na 10 czas pracy na mocy startowej, chociaż i tak moc startowa ma taką samą wartość co moc dla CO.P20- histereza palnika z 5 na 10I to na tyle ze zmian wprowadzonych w sezonie, zużycie gazu: 30.09.2019 - 30.09.2020CO+CWU+Kuchenka:954 m310714 kWh1935,92 złCo o tym sadzicie? Myślę że jest w miarę dobrze i już więcej nic nie pokombinuję, chyba ze ktoś ma jakieś uwagi bądź spostrzeżenia, na co jestem jak najbardziej otwarty, gdyż na pewno się czegoś jeszcze nauczę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts