Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ilu tu jest użytkowników Home Assistanta?

Recommended Posts

Pochwalicie się jakimiś fajnymi rozwiązaniami?

Ja mam na nim całe sterowanie ogrzewaniem (5 zrobionych przez siebie termostatów z pomiarem temperatury i wilgotności), pętlami podłogówki i obiegiem CWU. Sterowanie biegami rekuperatora i podgląd produkcji inwertera. Do tego podlewanie automatyczne na 8 stref - tu muszę sobie dorobić własny zliczacz deszczu bo opieranie się na prognozach się słabo sprawdza. Jakoś się nie mogę zebrać do spięcia z systemem alarmowym, ciągły brak czasu :/

Danych z inwertera mam zamiar w przyszłości użyć do sterowania pompą ciepła w celu maksymalizacji zysku z własnej produkcji prądu.

Strategiczne rzeczy (np ogrzewanie) są zrobione tak aby działały nawet bez komunikacji z HA.

Edytowane przez eMdzeJ

I polecam NodeRed Polska na FB

ja się z node red wycofałem. Jak byłem świeżakiem dużo lepiej mi się wszystko robiło obiektowo w NR. Jak się nauczyłem HA to przepisałem sobie wszystko na automatyzacje w samym HA. Wg mnie jest stabilniej. Jedna mniej rzecz która może przestać działać.

• 4 weeks później...

Zgłaszam się i ja.

U mnie HA działa jako interfejs użytkownika, monitorowanie, zbieranie danych, integracja oraz automatyzacje.

Core instalacji oparty na sterbox.

Niestety prawie wszystko under construction ;)

HA ogarnia/będzie ogarniał tematy jak niżej:

Sterowanie refleksolami w zależności od nasłonecznienia danej strony budynku, temperatury wewnątrz i na zewnątrz. Tak by max chronić przed słońcem latem - jeśli potrzeba.

Sterowanie ogrzewaniem i chłodzeniem - 8 stref.

Sterowanie wentylacją - wymianą, wentylowaniem, osuszaniem, nawilżaczem

Sterowanie oświetleniem - wszystkie punkty

Sterowanie pompą ciepła - optymalizacja pod PV i 2 taryfę, nagrzewanie CWU itd monitorowanie pracy.

Sterowanie podlewaniem ogrodowym - póki co z kalendarza, narazie obmyślam pomiar wilgotności gleby

Sterowanie głosowe - AIS itd.

Na ten moment mam spiętą całą wentylację oraz pompę ciepła.