eMdzeJ 17.10.2020 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2020 (edytowane) Pochwalicie się jakimiś fajnymi rozwiązaniami? Ja mam na nim całe sterowanie ogrzewaniem (5 zrobionych przez siebie termostatów z pomiarem temperatury i wilgotności), pętlami podłogówki i obiegiem CWU. Sterowanie biegami rekuperatora i podgląd produkcji inwertera. Do tego podlewanie automatyczne na 8 stref - tu muszę sobie dorobić własny zliczacz deszczu bo opieranie się na prognozach się słabo sprawdza. Jakoś się nie mogę zebrać do spięcia z systemem alarmowym, ciągły brak czasu :/ Danych z inwertera mam zamiar w przyszłości użyć do sterowania pompą ciepła w celu maksymalizacji zysku z własnej produkcji prądu. Strategiczne rzeczy (np ogrzewanie) są zrobione tak aby działały nawet bez komunikacji z HA. Edytowane 17 Października 2020 przez eMdzeJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 18.10.2020 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 Rozwiązań multum znajdziesz na polskiej grupie HA na FB. Ja mam dużo pomiarów, mniej sterowania i automatyki, które stopniowo w miarę potrzeb buduję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroles 18.10.2020 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 Podgląd ogrzewania, pogoda, światło, kamery, CO2, wentylacja, i parę innych pierdół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 19.10.2020 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2020 I polecam NodeRed Polska na FB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eMdzeJ 19.10.2020 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2020 I polecam NodeRed Polska na FB ja się z node red wycofałem. Jak byłem świeżakiem dużo lepiej mi się wszystko robiło obiektowo w NR. Jak się nauczyłem HA to przepisałem sobie wszystko na automatyzacje w samym HA. Wg mnie jest stabilniej. Jedna mniej rzecz która może przestać działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 26.10.2020 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2020 A macie rs485 obsługę przez HA czy portowanie inną apką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 26.10.2020 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2020 Masz na myśli Modbusa? HA ma obsługę natywnie. Mam tak spięty reku thessli za pomocą konwertera do eth i liczniki za pośrednictwem dongla plus mbusd. Nie jest to wymagane, ale tak mi akurat pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 27.10.2020 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2020 niby natywnie, ale konwerter usb/485 mimo wykrywania nie odbiera sygnałów. konwerter eth do modbusa nie współpracuje (mimo iż moxa ) . Aktualnie przesiadłem się na intel atom i robię od nowa zabawki, tutaj mam 6x com w tym 4x422/485 myślę, że wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 27.10.2020 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2020 Wszystko współpracuje. Tylko z modbusem trzeba się niestety pobawić żeby znaleźć działające ustawienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroles 28.10.2020 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2020 U mnie modbus działa i po RS232 do PLC Fateka, i po Eth do modułu WISE-4060 Advantech w ogródku. Potwierdzam, trochę czasu mi zajęło znalezienie, pod jakimi adresami szukać danych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 28.10.2020 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2020 może nie szukanie ustawień skoro domoticz z mbpoll ruszyl z kopyta z ustawieniami pod skryptem, a HA opooorne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 28.10.2020 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2020 HA korzysta z pymodbus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misiek.Miskow 29.10.2020 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2020 mam 4 dongle USB - RS 232 i 485i dziala super jedyne co to problem, ktory jest na ktorym USB przy instalacji pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 25.11.2020 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 Zgłaszam się i ja. U mnie HA działa jako interfejs użytkownika, monitorowanie, zbieranie danych, integracja oraz automatyzacje. Core instalacji oparty na sterbox. Niestety prawie wszystko under construction HA ogarnia/będzie ogarniał tematy jak niżej: Sterowanie refleksolami w zależności od nasłonecznienia danej strony budynku, temperatury wewnątrz i na zewnątrz. Tak by max chronić przed słońcem latem - jeśli potrzeba. Sterowanie ogrzewaniem i chłodzeniem - 8 stref. Sterowanie wentylacją - wymianą, wentylowaniem, osuszaniem, nawilżaczem Sterowanie oświetleniem - wszystkie punkty Sterowanie pompą ciepła - optymalizacja pod PV i 2 taryfę, nagrzewanie CWU itd monitorowanie pracy. Sterowanie podlewaniem ogrodowym - póki co z kalendarza, narazie obmyślam pomiar wilgotności gleby Sterowanie głosowe - AIS itd. Na ten moment mam spiętą całą wentylację oraz pompę ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroles 25.11.2020 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 Ambitnie, powodzenia i cierpliwości w składaniu wszystkiego do kupy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 25.11.2020 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 Te bardziej skomplikowane inyegracje działają już reszta to kwestia czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts