Maluch1973 15.12.2001 00:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2001 Kochani, tyle zażyczyła sobie firma budowlana za wybudowanie stanu surowego otwartego. Dom o Pow. użytk. 350 m2, kryty dachówką. Dwukondygnacyjny, indywidualny projekt, trudny teren o znacznym nachyleniu. Właściciel firmy jest jednoczesnie kierownikiem budowy, razem z nimi pracuje. Postawią w cztery miesiące (maj-sierpien 2002).Teren: woj. podkarpackie. Gośc przygotował dokładny kosztorys wykonania, zatrudnia na stałe 10 osób. Powiedzcie, czy to nie jest za dużo?? Jakie wy macie doświadczenia? Pozdrawiam ciepło i dziękuję za ewentualny odzew.Maluch (ona). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullabysta 15.12.2001 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2001 Też mam swoją firmę budowlaną, podobnej wielkości dom, dużo robiłem sam i stan surowy otwarty wyniósł mnie 130 000zł. Podejrzewam więc że wszystko zależy od materiałów,ich ceny i jakości. Jednym słowem wykonawca chce bardzo mało,same materiały będą bardzo drogie w tym zestawieniu.Bierz go i nie pytaj, tylko żeby ci nie powiedział później że ze względu na to i tamto cena wzrośnie, albo on schodzi.PozdrwArturP.S. Aha ja buduję dom z f-my Atrium GLX 52, patrz na http://www.studio atrium.com.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullabysta 15.12.2001 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2001 poprawny adres to http://www.studio-atrium.com.pl/.Sorry i pzdrwArtur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eva 17.12.2001 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2001 mnie sie wydaje,ze to niezla cena. moze masz podobna ekipe?chetnie wezme namiary. jestem z w-wy.pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluch1973 18.12.2001 02:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2001 Eva, to jest tylko robocizna, nie koszt całej budowy. Koszt całej budowy stanu surowego otwartego może wyniesc nas około 250 tys. złoty. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eva 28.12.2001 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2001 to zmienia postac rzeczy, bo jest to jakies horrendum.pozdrowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacul 28.12.2001 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2001 To musi być cholernie trudny teren. Dla pewności jednak, radziłbym porównać kosztorys innej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zugajm 28.12.2001 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2001 Chyba źle wybrałeś: kierownik budowy szefem firmy która buduje twój dom ?. To kierownik budowy powinien czuwać nad prawidłowym wykonaniem prac - czyli będzie kontrolował sam siebie. Napewno nie jest to korzystne rozwiązanie. Jeśli podana przez ciebie kwota dotyczy tylko robocizny to jest duża. Ja zastanowiłbym się nad zmianą kierownika lub firmy. [ Ta Wiadomość była edytowana przez: zugajm dnia 2001-12-28 14:56 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek1 28.12.2001 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2001 za dom z YTONGA firma spod Warszawy zazyczyla sobie 70 tysiecy robocizny za stan surowy otwarty domu o powierzchni 200 m2. Wydaje mi sie ze to dosc drogo.Macie moze namiary na jakas firme budujaca z YTONGA w okolicach Warszawy (poludnie)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.01.2002 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2002 Za stan surowy (robocizna): bez okien, z dachem (wstawione okna), wylany chudy beton, zapłaciłem 32000 netto. Budowa w Gdańsku, ekipa z Kościerzyny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.01.2002 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2002 Uważam, że to bardzo wygórowana kwota. jak ktoś słusznie zauważył po pierwsze najlepiej dla porównania zebrac jeszcze ofert dwóch innych firm, po drugie osoba, która jest i właścicielem firmy budującej dom i jednocześnie kierownikiem budowy to niezbyt korzystny układ dla jakosci robót. Jesli nie znasz sie na budownictwie, doradzam w przypadku takiego układu(kierownik - właścicielem firmy) - zatrudnić osobę, która była by Twoim przedstawicielem na budowie i zastrzec w umowie z firma wykonawczą, że przed ważniejszymi robotami np. zalanie fundamentów itp. ma on być informowany i np. odebranie zbrojenia przed zalaniem np. ław ma być potwierdzone również przez Twojego prywatnego kierownika. Poza tym on będzie kontrolował jakość robót tej firmy w Twoim imieniu.(Ty sie przecież nie musisz znać na wszystkich przepisach). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.01.2002 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2002 Aha! I jeszcze jedno : dobrze potargowć sie o cenę zwłaszcza, że w budownictwie nastał kryzys i firmy by sie utrzymać będą szukały roboty i napewno schodziły z ceną. Poza tym uwazam, że jeśli nie znasz danej firmy i jakości jaką oferuja - najlepiej na początek niech wskażą Ci gdzie coś wybudowali i pokusić się o obejrzenie ich roboty, porozmawianie z właścicielem wybudowanego juz domu (o jakości, terminowości, usterkach itp.) ... i mysle, że na początek podpisac umowę najpierw na jakichś zakres robót, jeśli się sprawdzą i bedziesz zadowolony ... na kolejny, lub do konca. Ja wybudowałam stan surowy otwarty. Budowałam go etapani. Najpierw tzw. "stan 0", a w ubiegłym roku do stanu obecnego. Nie liczyłam jeszcze ile w sumie wydałam na budowe, ale jestem pewna, że nie przekroczyło to 80 000 zł. Mój dom ma w prawdzie ok. 300 m2 ( w tym garaz)- jest niepodpiwniczony(projekt indywidualny)i ma skomplikowany dach (ok. 350 m2). Wogóle gdzie zamierzasz budować swój dom? Pozdrawiam Piramidka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafaelo 04.02.2002 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2002 Hej Maluch. Co prawda jeszcze nie wybudowałem własnego domu na razie jestem na etapie zakupu działki, ale z innych wątków na forum można wywnioskować że jest to dość dużo szczególnie jak weźmiemy pod uwagę okolice budowy (podkarpacie o ile pamiętam), chyba że teren jest rzeczywiście wyjątkowo trudny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 04.02.2002 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2002 Zugajm - kierownik budowy może być z firmy wykonawczej. Wtedy zatrudnia się inspektora nadzoru do pilnowania własnych interesów. Jest to dodatkowy koszt, ale w piłce nożnej też są obrońcy, choć nie oni na ogół strzelają bramki. Maluch1973 - jeżeli stać Cię na dom 350m2, to nie ryzykuj i zatrudnij sobie inspektora nadzoru. Oczywiście możesz też narzucić swojego kierownika, ale i tak Ty płacisz. Ilu firma zatrudnia pracowników, to ich problem. Ty pilnuj, aby przez to nie zrobili pewnych prac zbyt szybko. Wymagane są pewne przerwy technologiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirzaw 04.02.2002 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2002 Ja zbudowałem - koszty robocizny (firma) + materaił budowlany (sam kupowałem) domek jak na ww. zdjęciu za 85.000 złhttp://www.domino.alpha.pl/typowe/18.htmlMateriał to POROTHERM ściany zewnętrzne i wewnętrzne, strop CERAM i dachówka RUPP CERAMIKA Syrius ANgoba. W cenie tej są koszty wykopów, fundamentu, więźby itd.. do stanu surowego otwartego. Dzisiaj rano był doradce z WIENERBERGA i określił jakość budowy ścian na "bardzo pożądna"Da się. Tylgo trzeba wszystko samemu załatwiać, kupować, doglądać i NEGOCJOWAĆ !! [ Ta Wiadomość była edytowana przez: mirzaw dnia 2002-02-05 23:53 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.02.2002 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2002 Gratuluję!Rewelacyjne wyniki, mnie dom stan surowy, dach pokryty papą kosztował ponad 130 tysięcy i nie wiem w którym momencie tak się to stało, bo tez starałam się pilnować... Szkoda, ze nie mozna obejrzec Twojego domu (komunikat - strona w przygotowaniu, spróbuję później) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirzaw 05.02.2002 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2002 Strona powinna być O'Khttp://www.domino.alpha.pl/typowe/18.htmlPozdrawiamMirZawW razie czego to pisz http://www.domino.alpha.pl potam przejdź na typowe i na projekt 18-ty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluch1973 09.02.2002 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2002 Bardzo Wam wszystkim dziękuję za tak duży odzew i wszystkie porady. Wiemy, ze przepłacamy pewnie tę firme, ale jednak zdecydowaliśmy sie skorzystać z ich usług. po pierwsze, nie mieliśmy zbyt dużo czasu, bo zbliżał się koniec roku (potrzebne co poniektóre zaświadczenia i faktury), po drugie to jest naprawdę trudny dom (jak tylko będę miała projekt to Wam pokaże), po trzecie -mwidzieliśmy ich dorobek (20letnia praktyka; inwestorzy, z którymi rozmawialiśmy byli bardzo zadowoleni z Jego usług), po czwarte, my naprawde nic nie możemy robić przy tej budowie, bo nie mamy na to czasu, a gość naprawdę wszystko! załatwia. Stanęło więc na 72tys. i tak już zostanie. Decyzja zapadła.Zaczynamy w kwietniu.Frankai, dzieki za sugestie, na pewno skorzystamy z usług inspektora budowlanego. Jeszcze raz dzięki za rady. Do usłyszenia. Pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts