boczekoola 18.10.2020 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 Cześć wszystkim! Co mam teraz? 35 metrową parterówkę. Co będę miał po rozbudowie: 70 metrów na parterze i 35 metrów zaadaptowanego poddasza. Czego szukam: optymalnego systemu ogrzewania. Do tej pory ogrzewałem budynek kominkiem, ale zdaje sobie sprawę z tego, że z ogrzaniem większego metrażu mógłbym mieć problem i szukam czegoś bezobsługowego. Ostatnio sporo czytałem na temat pomp ciepła powietrze-woda i zaprosiłem przedstawiciela handlowego z pobliskiej firmy, żeby przedstawił mi ofertę na PC + fotowoltaikę. Bardzo uprzejmy Pan od razu płynnie przeszedł do tematu folii grzewczych na podczerwień. Powiedział, że to teraz bardzo popularny temat, że na moim metrażu sprawdzi się wiele bardziej niż PC, że będzie tanio (z FV bezkosztowo), bezobsługowo i bardzo ciepło. Wyliczył mi zapotrzebowanie energetyczne, dobrał do tego odpowiednią instalację fotowoltaiczną i na papierze wszystko wygląda pięknie. Za ~44k brutto mam produkować tyle prądu, że z zapasem wystarczy mi na ogrzanie całego domku folią grzewczą (240W/m^2 ), bojler i całą resztę. Poprosiłem przedstawiciela aby podał mi kontakt do osoby, która skorzystała z tego rozwiązania w celu wymiany doświadczeń. No bo przecież nie kupię rzeczy, której nie widziałem nigdy na oczy i czego nie mogłem dotknąć. Zadzwoniłem - okazało się, że ta osoba jeszcze nie korzysta z folii grzewczych, ale jak uzbiera pieniądze to będzie. Zapaliła mi się lampka, że może nie być to najbardziej popularne rozwiązanie wśród jego klientów. Wysłałem również drugie zapytanie ofertowe do konkurencyjnej firmy. W odpowiedzi dostałem projekt, w którym oprócz folii grzewczej na podczerwień (tym razem zamiast 240W/m^2 140W/m^2 w pokojach) występują również maty grzewcze o mocy 150W/m^2 w łazience, kuchni przedsionku oraz korytarzach. Nie znam osoby, która korzysta z w/w rozwiązań i dlatego proszę Was o radę. Czy jest gdzieś tutaj jakiś ukryty haczyk? Czy nie mam się czego obawiać i faktycznie za te trochę ponad 40k PLN (folie+FV) będę mógł się cieszyć ciepłym, bezobsługowym oraz bezkosztowym systemem ogrzewania mojego 100 metrowego domku? Jak wyglądają wasze doświadczenia z foliami grzewczymi na podczerwień? Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katkaso 28.12.2021 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 napisz proszę jak się skonczyła historia z Twoim ogrzewaniem, mam podbnie. Rozbudowuje dom 35 mkw o dodtkowe 50 mkw plus strych do zamieszkania. Bedzie fotowoltaika i ogrzewanie elektryczne. Chciałabym folie na podczerwień. Jakie masz doświadczenie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts