Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe gazem

Domikubi

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Uwaga jestem zielony :) Właśnie wprowadziliśmy się do nowo wybudowanego domu. Przed nami 2ga już noc moje pytanie dotyczy ogrzewania podłogowego. Pewnie każdy z was ma już swoje doświadczenia, ja mam z tym po raz pierwszy kontakt więc ruszam do Was z kilkoma pytaniami.

1) Temperatura na piecu 55 stopni w mieszalnikach 40-42 stopnie. Mam 4 grzejniki.... 2 w łazienkach oraz 1 kotłownia i przejście do kotłowni. Czy na piecu zostawić to 55 ? Czy to strata skoro w mieszalnikach jest i tak w granicy 40 - 42? Zaznaczę tylko iż jak na piecu dam 45 grzejniki słabo grzeją.

2) Piec załączył się rano.... zadana temperatura 22 i się wyłączył aczkolwiek pomieszczenia nagrzały się do około 23 (w każdym pomieszczeniu sterownik na rozdzielaczach elektro zawory) jest godzina 21:30 temperatura spadła do 22.5. Na sterowniku mam ustawione w dzień 22 w nocy tj 21:00 6:00 ma się piec załączyć jak temperatura spadnie do 21. Moje pytanie czy lepiej (oszczędniej) jednak nie pozwalać na spadek tej temperatury w nocy? Co jest bardziej oszczędne troszkę wychłodzić i w noc "nie ogrzewać" czy lepiej by piec się załączał częściej ale krócej?

Z góry dziękuje za Wasze wnioski i opinie,

Dziękuje za odpowiedz.

Rozumie z niej ze nie ma sensu zniżać na noc temperatury.

Teraz inna beczka... wylewką cementową jest zalane ogrzewanie podłogowe i dziś również piec załączył się tylko raz. Długo się nagrzewa ale co za tym idzie dłużej oddaje ciepło. Moje pytanie brzmi czy ta różnica 2wóch stopni między nocą a dniem będzie dużym obciążeniem dla pieca i rachunków?

Moje pytanie brzmi czy ta różnica 2wóch stopni między nocą a dniem będzie dużym obciążeniem dla pieca i rachunków?

To wyłącz na noc piec...jeśli dom jest dobrze ocieplony to spadek temperatury może być ok 2 *C i piec nie będzie w ogóle pracował przez 8 h.

Zobaczysz po miesiącu ile zużywa w ten sposób gazu.

Chyba źle określiłem moje pytanie.... o sam spadek mi nie chodzi. Bardziej o to czy te dwa stopnie będą dla pieca jakoś bardzo istotne.

Przy okazji kolejna sprawa na poddaszu mam cały sterownik który włącza piec piec gdy temperatura spadnie do zadanej niestety pomieszczenia na dole mają o około 1 stopień niższą temperaturę niż te na poddaszu czy jest jakaś możliwość wyrównania tego?

Chyba źle określiłem moje pytanie.... o sam spadek mi nie chodzi. Bardziej o to czy te dwa stopnie będą dla pieca jakoś bardzo istotne.

Tzn? Jak istotne? Do czego?

Przy okazji kolejna sprawa na poddaszu mam cały sterownik który włącza piec piec gdy temperatura spadnie do zadanej niestety pomieszczenia na dole mają o około 1 stopień niższą temperaturę niż te na poddaszu czy jest jakaś możliwość wyrównania tego?

Przeniesienie regulatora na dół, lub podłączenie drugiego, np bezprzewodowego wtedy umiescisz go w pomieszczeniu najźimniejszym, lub tym w którym chce się mieć temperaturę zadaną.