Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oczyszczenie 17 arów po zakupie kosą akumulatorową

Janski

Recommended Posts

@swierol

@kryzys

Szczerze powiedziawszy jak oglądam video na youtubie to widze w wielu miejscach, że dają radę. I nie wiem czy faktycznie uzytkownicy tutaj maja takie realne wrażenia, czy po prostu używali słabych kos?

Są kosy w okolicach ~1500zł, + dokupienie akumulatora, ładowarki i ostrza/zebów do grubych traw i zdają się ciąć aż miło.

piszesz, ze chodzi o chwasty i trawy, a nie jakis zagajnik z kilkumetrowymi samosiejkami, wiec jezeli masz budzet rzedu 1500 to bym spokojnie zalozyl, ze jakis elektryk az nadto da rade do "wstepnego skoszenia" o ktorym piszesz. W lato obrobilem 200m2 takiego czegos:

IMG_0817.jpg

za pomoca "UniversalHedgePole 18" Boscha. Szlo to dosc szybko i bardzo cicho, generalnie jedno machniecie i chwasty padaly jedynie przy samosiejkach takich od 1,7-2m urzadzenie troche sie krztusilo, ale bez dramatu (nie mialem ich wiele).

mam jeszcze do pary "UniversalChainPole 18" i jestem z obydwu mega zadowolony. Napewno ma to mniejsza moc niz spalinowki, ale nie chcialem smrodu i halasu.

Moja żyłkowa takim drzewkom nie daje rady...

SZACUN!

Adam M.

no te duze drzewa z foto sie oczywiscie ostaly, chociaz samosiejki;-)

zeby nie bylo, w instrukcji do tego mojego cuda stoi jak wol, zeby nie stosowac do koszenia w pozycji "na kose", tylko do zywoplotow. Pewnie dlatego, ze do koszenia Bosch ma cos innego. Albo zeby sobie Amerykanie nog nie pocieli i potem sprawy sadowej nie zalozyli.

Od lat są w sprzedaży i w użyciu

https://www.stihl.pl/Produkty-STIHL/...zy-sluchu.aspx

https://www.stihl.pl/Produkty-STIHL/...uchu-g500.aspx

TO NIE SĄ AKTYWNE OCHRONNIKI SŁUCHU. :mad: Wygooglaj aktywne słuchawki lotnicze. Te przy pomocy elektroniki tłumią wybrane dźwięki .

Dla wygody masz linka https://navcomm.eu/pl/13-lotnicze

Już słodyczy niewiedzy, rozumiesz różnicę. Samo porównanie cen starcza. Stihl zdrowo musiałby dopłacać , aby prezentować nabywcom prawdziwe słuchawki aktywne:lol2:

Zastsowanie słuchawek lotnicznych za 1.5-2k jeszcze zrozumiałbym w przypadku osoby, która kosi zawodowo kilka godzin dziennie, ale dla osoby, która kosi trawnik przez 2 godziny raz na 3 tygodnie to już "lekka" przesada :D

Ja mam budżetowe słuchawki i siatkową przyłbicę stihla i to spokojnie wystarcza. Czasami wkładam do uszu pod spód małe słuchawki bezprzewodowe i słucham muzyki, bynajmniej nie dlatego, że przeszkadza mi dźwięk silnika kosy.

• Like 1

1. Olej zielony nie musi być lepszy od czerwonego. Najnowsze oleje są eko czyli dla środowiska lepsze, dla smarowania silnika już niekoniecznie. Wiadomo że NIE kupuje się tych pseudo olei typu husk oil czy sil oil. Jak ktoś nie chce płacić 70zł to bardzo sobre są oleje oleo mac. Prosint i eurosint.

2. Kosy na akumulator tez są mocne, ale te mocne są też bardzo drogie a i bateria to 500-800zł sztuka. Jedna bateria.

3. Słuchawki mam honeywell i są spoko. Noice cancelingu nie mają ale to nic.

4. Do takich chaszczy to tylko tarcza. Jak koszę chaszcze starym oleomakiem co ma 1.5 konia to idzie jak rekin, ramie w ramie ze stihlem fs 240 z żyłką 3mm.

5. Nie kosiłem kosą nac ani żadną inną taką. Mam 15 letniego olka sparte 37 i jestem zadowolony. Bezawaryjny.

Henrykow,

kemot_p

to nie ja mam wymagania ciszy w czasie koszenia trawnika . Zwyczajnie stwierdziłem że w cenie kosy akumulatorowej i niezbędnych akumulatorków kupi dobra kosę spalinową z tymi nausznikami z tłumieniem aktywnym. Przykładem najpowszechniej stosowane w branży lotniczej . Choć można dostać i słuchawki z aktywnym tłumieniem hałasu dla audiofilów. Na ali i dla smartfonów douszne można kupić za parę stówek.

Dywagujecie niczym staruszki nad cnotą pierwszoklasistki co cmoknęła kolegę co odprowadził ją pod drzwi domu , po szkole

I T Y L E

No, jest jeszcze inne podejście do spalin, eko, ciszy...

KOSA po tatce czy dziadku!!!

Radzi sobie dobrze od kilku stuleci z tym problemem. (koszenia traw i zboża).

Tańsze to jak te aku, krzepę wyrabia...

Słuchawek pasywnych czy aktywnych nie potrzebuje...

Oleju mineralnego czy syntetycznego też nie trzeba...

Potrzeba trochę pary w garści, babki, młotka i kamienia do podostrzenia.

Może tak?

Taniej, eko, i dla zdrowia dobrze!

Tylko...

Kto dziś to narzędzie POPRAWNIE potrafi użyć?

Kurs koszenia za jakieś 2500zł zrobić?

Uprawnienia kosowego?

Przecież do dupy nam już zaglądają to czemu nie mieliby kodyfikować zwykłej kosy?

Adam M.