Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie sąsiada - temat grzecznościowy: podbitka z OSB, grubość płyt?

Recommended Posts

Tyle już mi pomogliście, nie wiem jak się odwdzięczyć ;)

Myślę sobie, przyprowadzę na forum więcej dzikich pytań, co byście mogli się jeszcze bardziej wykazywać :D

Sąsiad zabiera się za podbitkę z OSB lub MFP

Ma rozstaw krokwi 85 cm

Jaką grubość OSB przykręcać od spodu przy takim rozstawie?

Instrukcje producentów dla układania OSB na dachu mówią o 18mm przy rozstawie 80cm

Tylko czy od spodu też trzeba tak grubo?

Edytowane przez jebadeon
Czy na pewno chodzi o podbitkę? czy o tzw pełne deskowanie? Bo mało kto robi podbitkę z płyty osb.

Tak, chodzi o podbitkę. O nabicie OSB od spodu krokwi, tam gdzie wystaje poza obrys budynku ;)

Wystarczy osb gr 15, a może nawet i gr 12 czy 10 wystarczyłaby bo przecież na nią nie będą działy żadne siły.Jaki to rodzaj dachu, dwuspadowy czy kopertowy?

Czym sąsiad będzie ją wykańczał?

Dwuspadowy.

Tak, będzie wykańczał. Chciał to otynkować. Pewnie lepiej najpierw dokleić styropian.

Do czego miałby przykleić styropian i w jakim celu?

Jeżeli to dach dwuspadowy do na ścianie szczytowej aby miał do czego przymocować płytę osb musi przytwierdzić wzdłuż całego szczytu np łatę drewnianą.

Na ścianach bocznych nie musi dodatkowo dawać żadnej łaty bo będzie mocował do krokwi od okapu aż do ściany.

Zasugerowałem się tym styropianem, bo w kilku filmach już to widziałem OSB -> styropian -> tynk

Jeszcze coś

[ATTACH=CONFIG]449514[/ATTACH]

U sąsiada wygląda to mniej więcej tak

On chce bić od razu pod krokwie to OSB - bez żadnych stelaży, poprzeczek między krokwiami

Ma zachować jakąś dylatację od ściany?Czy wystarczy dylatacja na łączeniu?

Bo wiadomo, pewnie to OSB/MFP się rozszerzy i żeby tego nie pokrzywiło chyba warto dylatować