knk1719517314 20.10.2020 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2020 Witam,jestem w trakcie wykańczania poddasza. Z głównej rozdzielnicy mam wyprowadzone 3 obwody (każdy z własnym S-em, odpowiednio 2x B16A i B10A. Naturalnie, przed S-ami jest komplet podstawowych zabezpieczeń (RCD, ochronnik przepięć), wspólny z resztą instalacji w domu. Pytanie brzmi - czy bawić się w rozbudowaną podrozdzielnicę na poddaszu? Mam na myśli rozłączniki izolacyjne, wyłączniki różnicowo-prądowe i nadprądowe - czy jest sens oraz potrzeba powielać i łączyć szeregowo kolejne zabezpieczenia? Podam przykład: obwód zasilający miejsce pracy będzie zabezpieczony RCD i S-ką w głównej rozdzielnicy oraz RCD i S-ką na poziomie poddasza + na "wejściu" do podrozdzielnicy rozłącznik izolacyjny, by można było spokojnie "odciąć" poddasze. Z drugiej strony, nie widzi mi się przy najmniejszej awarii latać 2 piętra w dół, bo na poddaszu będą tylko bloki rozdzielcze, zależy mi też na dodatkowym zabezpieczeniu sprzętu (komputer, monitory, konsola) - szukam złotego środka między rozrzutnością a bezpieczeństwem i komfortem. Za wszelkie rady i pochwalenie się doświadczeniem będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 20.10.2020 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2020 Nie ma sensu, a nawet nie wskazane.A zasilanie podrozdzielnicy kilkoma fazami i kilkoma przewodami to już mistrzostwo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciekelektryk 04.11.2020 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 (edytowane) Witaj. Jeżeli na poddaszu miała być zaplanowana podrozdzielnica powinna być zasilona przewodem dla przykładu YDY 5x4mm2 zabezpieczony 3 polowym bezpiecznikiem nadprądowym B20 wtedy miałoby to sens. W przypadku o którym mówisz najlepszym rozwiązaniem w tej instalacji elektrycznej będzie rozwiązanie tego tak. Rozumiem, że zabezpieczenia nadprądowe B10 zabezpiecza przewód 3x1,5mm2. Tym przewodem rozprwowadziłbym oświetlenie. Natomiast gniazda 230V podzielił na dwa obwody (zakładając, że mówimy tutaj o zwykłych pokojach w których ogląda się telewizor, korzysta z komputera itd) i rozumując że zabezpieczenia nadprądowe B16 zebezpieczają przewód o przekroju 3x2,5. Zdjęcia przykłądowych rozdzielnic i podrodzielnic można zobaczyć u nas :spam:Pozdrawiam elektryk Kraków Edytowane 4 Listopada 2020 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts