Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dach w altance działkowej

piotrdan

Recommended Posts

Witam wszystkich :)

Posiadam działkę ogrodową na której stoi od co najmniej dziesięciu lat murowana altanka. Ta altanka to prawie jak dom :) 4x5 m , murowana z żużlowego pustaka i cegły rozbiórkowej. To dzieło poprzedniego właściciela. altanka była w stanie surowym zadaszonym. Dach dwuspadowy, pokryty blachą falistą, ale pod blachą hula wiatr :) . Od środka po prostu widac blachę, krokwie, łaty itd. Brak jest membrany dachowej , która chyba powinna być na krokwiach itd. Chciałem od środka zabudować ten dach cienką płytą OSB, ale nie wiem jak się do tego zabrać.Czy przybić do krokwi od wewnątrz folię paroizolacyjną, do krokwi w zdłuż od wewnątrz listwy 5cm , wełnę między nie i do tego OSB? to będzie jakieś 100kg na stronę obciążenia. krokwie mają rozmiar 8x5cm, belka w szczycie 14cm, długość krokwi od murłaty do szczytu 2,5m. W lecie ten dach to grzeje jak piekarnik, więc myślę że sama płyta nie zatrzyma tego gorąca, poza tym wilgoć też może się pojawić, no i najważniejsze to obciążenie, czy konstrukcja to wytrzyma? Poradźcie mi jak to po prostu zrobić żeby nie wiało do środka i było bezpiecznie.

Pozdrawiam Piotr

20201018_135535.jpg

20201018_135526.jpg

20201018_135550.jpg

20201018_135649.jpg