tw57 22.10.2020 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2020 Witam. Jestem tu nowy,więc Wszystkich na wstępie pozdrawiam. Bardzo proszę o odpowiedź,czy ten schemat podłączenia pieca gazowego z bojlerem kolektora słonecznego do cyrkulacji ciepłej wody jest poprawny,czy będzie działał. Bojler umieszczony na strychu,pompa cyrkulacyjna pod bojlerem też na strychu. Z bojlera podawana jest woda wstępnie podgrzana do pieca gazowego.(ACV ECO HRE 24-28) Na zimę zawór ZB zamknięty,ZA otwarty.Po uruchomieniu pompy uruchamia się piec gazowy i podgrzewa wodę w obwodzie cyrkulacji. Na lato zawór ZA zamknięty a ZB otwarty,pompa po uruchomieniu miele wodę ciepłą wstępnie podgrzaną w bojlerze w obwodzie bojler -piec gazowy którego na lato można wyłączyć. Czy pompa cyrkulacyjna może być na strychu powyżej kranów,czy się nie będzie zapowietrzać, czy jej przepływ uruchomi piec gazowy. Zamierzam kupić pompę WILO STAR-Z NOVA A CWU,czy ona będzie wydolna. Za porady będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro.s 24.10.2020 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2020 (edytowane) Mam dwie pompki WILO STAR-Z NOVA w obwodach cyrkulacji, wydajność jest wystarczająca, przy mojej dość rozległej instalacji CWU, 2-3 minuty wystarczą abym miał ciepłą wodę w łazienkach i kuchni.Jedna z nich ma ponad 5 lat. Na zasilaniu mam twardą wodę i kilka lat temu przed założeniem zmiękczacza z powodu obrośnięcia lekkim kamieniem starsza pompka stanęła, w końcu ma tylko 4,5W. Po zdjęciu głowicy i kilkugodzinnym moczeniu wirnika w occie pompka zaczęła działać. Niedługo po tym założyłem zmiękczacz i problem więcej się nie powtórzył. Wersja WILO STAR-Z NOVA A fabrycznie jest wyposażona w zaworki lecz ma wyjścia 1" a to trochę za dużo jak na cyrkulację. Cały czas zastanawiam się czy inwestycja w energooszczędne pompki cyrkulacji ma szanse mi się zwrócić, koszt zakupu co najmniej trzykrotnie wyższy niż pompek o zużyciu około 30W, Edytowane 24 Października 2020 przez daro.s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tw57 29.10.2020 15:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2020 Witam.Dziękuję daro.s za odpowiedż.Kupiłem pompę PCOw 25/60 z Leszna,zainstalowałem ją na strychu pod bojlerem wedle swojego schematu i zadziałało.Włączam pompę(obieg wody uruchamia piec gazowy) swoim przyciskiem i termostat ją wyłącza jak woda w rurach się zagrzeje do zadanej temperatury.Ta temperatura to mniej więcej temperatura pieca gazowego.Podejrzewam że pompa elektroniczna nie dałaby radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts