SzaryPB 22.10.2020 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2020 Cześć.Zaskoczyłem sam siebie i praktycznie kupiłem już budowę domu w stanie SSO, umówiony jestem na odbiory w kwietniu 2021, i kombinuję jak sobie zrobić resztę domu. Niestety rozwiązań jest tyle, że głowa mała, a co chwile coś nowego znajduję, co chwilę inaczej analizuję...W projekcie domu (nowoczesnego niby, dom nazywa się "Dopasowany D34") jest projekt instalacji grzewczej jako kocioł gazowy + PC tylko do CWU, w domu podłogówka tylko w łazienkach i kuchni, reszta pomieszczeń grzejniki naścienne + kominek i wentylacja grawitacyjna.Nie do końca mi to pasuje i w planach jest zmiana na podłogówkę w całym domu... rekuperacja oraz likwidacje komina do kominka.w teorii najprościej pójść w piec gazowy + zbiornik CWU i heja + rekuperacja.(jakieś 11k za piec + jakieś 10k sam rekuperator)Ale to ma być przedostatni dom (ostatni to ten pod ziemią) więc chcę mieć zrobione fajnie i na tiptop.Zacząłem drążyć tematy i tak...Jakbym wybrał hybrydę PC + gaz to będzie eksploatacyjnie taniej (pomijając dużo wyższy koszt zakupu - około 35k taki Daikin), a są opcje z pompą ciepła chłodzącą.... więc sens nabiera jednak użycie klimakonwektorów zamiast podłogówki w większości pomieszczeń, które zimą grzeją, a latem jako tako chłodzą, a w razie większych mrozów odpala gaz i jedzie klasycznie spalając gaz mniej ekologicznie ale ekonomiczniej niż grzałki elektryczne.Inna opcja to pozostanie przy podłogówce w całym domu, PC hybrydowa bez chłodzenia (lub sam gaz), a w rekuperatorze zastosować chłodzenie (np. Aeris)Jeszcze inna opcja (chyba najdroższa) to ponoć nowość na rynku, czyli kombajn wszystko w jednym Flexit Econordic WH4(PC-CO+CWU, reku), niestety bardzo mało o tym informacji, w sensie czy u kogoś to chodzi, a koszt katalogowo to 59k za samą "szafę" czyli sporo.Jak Wy macie to rozwiązane? czy klimakonwektory mają sens zamiast podłogówki? a może i podłogówka i klimakonwektory razem? albo olać to, bo przecież rekuperacja latem w nocy i tak powinna bypass załączyć, aby chłodniejsze powietrze do domu wprowadzić, a póki co ciepłe noce można na palcach jednej ręki policzyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts