piotrk593 22.10.2020 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2020 Witam, być może któryś z forumowiczów będzie umiał pmóc mi z tym problemem. W lipcu miałem remont generalny łazienki. Po jego zakończeniu wyczyściłem dokładnie wszystkie płytki podłogowe i ścienne i nie zauważyłem żadnych problemów. Jednak jakiś czas później, kilka tygodni po remoncie zauważyłem na płytkach ściennych wokół baterii wannowej malutkie czarne plamki. Byłem przekoany, że wcześniej ich tam nie było, ale uznałem, że może to moje przeoczenie i dałem spokój. Nie śledziłem tego dokłanie, ale wydaje mi się, że liczaba tych plamek się zwiększa. Dzisiaj zauważyłem je też w innym miejscu, na płytce tuż nad wanną. W obu miejscach położony jest ten sam typ płytek - gres szkliwiony, ale różnych producentów: szare są firmy Paradyż, a "drewniane" - Colorus. Plamki na obu typach płytek są takie same. Stają się bardziej wyraźne, gdy są mokre. Nie da się ich usunąć mechanicznie ani prostymi środkami czystości (jak CIF lub Clin). Wydają się pojawiać w miejscach szczególnie wystawionych na działenie wody: przy rancie wanny, gdzie kładzie się mokre gąbki itp. oraz na dwóch płytkach sąsiadujących z baterią wannową, które mokną podczas jej czyszczenia i korzysytania z wanny. Płytek niczym nie impregonowałem, ale o ile wiem gres szkliwiony tego nie wymaga, a żaden z producentów tego nie zalecał. Czy ktoś spotkał się już z takim problemem lub może polecić jakieś skuteczne i bezpieczne środki do czyszczenia gresu? Nie jest to jakiś palący problem, ale boję się, że takich czarnych plamek będzie wychodzić coraz więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 23.10.2020 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2020 No, chyba ktoś sobie pozwolił na cięcie szlifierką kątową metalowych elementów..... nawet stelażu sufitu podwieszanego:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrk593 23.10.2020 15:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2020 Czyli to odpryski od cięcia szlifierką? Fachowiec faktycznie montował sufit podwieszany. Wydawało mi się, że wcześniej ich tam nie było, ale głowy nie daję, mogłem je przeoczyć (na wyschniętych płytkach są słabo widoczne). Dziwi mnie jednak, że są tak nisko, na wysokości baterii wannowej i nad samą wanną. Nigdzie wyżej, bliżej sufitu ich nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 23.10.2020 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2020 A jak się tnie profile? Na suficie? Na podłodze i kolanie! A dodatkowo tarcza podbija i sypie iskra i i cierniwem o temp do 300*C to ziarenko wtapia się w ceramikę, lakier, szkło, emalię..... teraz koroduje i silnie się utlenia i stąd ten efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrk593 23.10.2020 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2020 Ok, dzięki za wyjaśnienie. To pozostaje mi pogratulować fachowcowi, który to robił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 23.10.2020 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2020 Niestety, bardzo dużo osób traci tak piękne tarasowe okna, niekiedy bramy i drzwi wejściowe..... a niektórzy piękne lakiery na autach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts