Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie przy niskiej tem zew nie osiąga zadanej temperatury

fastplayer

Recommended Posts

Witam. Dom 100m2 ( tyle samo podłogówki). Nowo wybudowany, ociepony grafitem, strop ocieplony 20cm wełny, panele na podłodze w całym domu poza łazienką. Kocioł gazowy Junkers acu, rozdzielacz prandelli. Wszystko zasilane bez dodatkowego mieszalnika na rozdzielaczu. Bezposrednio ustawione 40 stopni na kotle. Sterownik Junkers Cw400. temp w pomieszeniu ustawiona na 21 stopni i spadek 20. Jak jest np z 5 stopni na dworze to na strowniku dobija max 20,5 stopnia i piec caly czas probuje dobic do 21 bez skutku. Co innego jak jest cieplo czyli z 16 stopni na dworze wtedy dochodzi do 21 w domu i piec sie wylacza.

-podlogowka odpowietrzona

-rotametry rozkrecone do konca

-rekuperacja w domu

Przede wszystkim CW400 to sterownik pogodowy (w zestawie zapewne był też czujnik temperatury zewnętrznej) i należy go ustawić na sterowanie pogodowe wg krzywej grzewczej (odsyłam do instrukcji CW400), ewentualnie można ustawić wpływ temperatury pomieszczenia na przesunięcie krzywej grzewczej o kilka stopni, ale to dopiero po dokładnej regulacji podłogówki i krzywej.

Druga sprawa to właśnie regulacja przepływów w podłogówce, niedawno "wyprodukowałem" dokładną instrukcję dla użytkownika jak to wyregulować i odsyłam do niej https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=152529476576707&id=108825740947081