Tomek- 27.10.2020 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2020 Witam.Posiadam halę produkcyjną, murowaną z pustaka gazobetonowego szer. 25cm, powierzchnia ścian około 1000m2.Mam zamiar ocieplić ściany zewnętrzne płytą warstwową z pianką poliuretanopwą o grubości np.60mm na podkonstrukcji stalowej z profili 50x50x2Powstanie ściana z pustką powietrzną, zastanawiam się tylko czy przy takim układzie warstw w pustce nie nastąpi kondensacja pary wodnej?Jest też opcja wypełnienia przestrzeni pomiędzy profilami podkonstrukcji styropianem gr.5cm. tym samym zlikwiduję pustkę powietrzną.Dodam że płytę chcę zastosować z kilku powodów: murowane ściany po zewnętrznej stronie są częściowo stare, nierówne, względy estetyczne dla hali produkcyjnej, istnieje możliwość prowadzenia prac zimą, prace mogę wykonać we własnym zakresie.Będę wdzięczny za sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 27.10.2020 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2020 Na pewno taniej wyjdzie wyrownanie zgrubne nierownosci na murze byle jakim tynkiem cementowym albo już samym klejem do styro i potem na to styro. Twoj pomysl nazwałbym kosmicznym... Przy obecnych zimach ocieplenie budynkow nawet klejem mokrym nie stanowi wiekszego problemu. Przy wiekszych mrozach zawsze można stopnąć robotę na tydzien czy dwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek- 27.10.2020 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2020 Pod jakim względem kosmiczny pomysł? Patrząc na koszty, płyta warstwowa+styropian+podkonstrukcja+montaż to jakieś 80,00zł/m2Zlecenie ocieplenia styropianem 15cm + równanie ścian będzie kosztować, strzelam około 140zł/m2Przy 1000m2 to 60tys różnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karasso 27.10.2020 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2020 (edytowane) zrobisz jak zechcesz ale pomysł imo dziwny. Skoro i tak będziesz robił sam to dlaczego samemu nie przykleisz sobie styropianu? Mur nie musi być idealnie równy szczeliny uzupełnisz albo klejem albo jeszcze lepiej klejem w piance - obecnie coraz modniejsze staje się właśnie klejenie styropianu na piane. Na to siatka klej - tynk mineralny farba ( jak ma byc taniej ) No i będziesz miał pewność że budynek będzie docieplony bo twoim sposobem to możesz narobić tylko mostków cieplnych z tym stelażem , wydasz kupę kasy a efekt będzie mizerny. Pustka powietrzna pomiedzy izolacją a murem to nie jest dobry pomysł. Nawet nie chodzi o to że może wykraplać się tam woda ale o to ze taka izolacja jaką chcesz zrobić nie będzie w 100% szczelna. Pustka stanie się kominem... Jak działa komin nie trzeba tłumaczyc. A w przypadku pożaru z hali nie zostanie nic Edytowane 27 Października 2020 przez Karasso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek- 27.10.2020 17:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2020 Wiem, że temat jest nietypowy, nie znalazłem nic w sieci choć widziałem już takie zastosowania płyt warstwowych. Pustkę powietrzną tak jak pisałem mógłbym wypełnić styropianem o gr. 5 cm wtedy nie byłoby jej wcale. Precyzyjność przy tej warstwie nie byłaby mega istotna. Przy dociepleniu tradycyjnym (styropianem, siatką, klejem itd.) można popełnić więcej błędów, które będą psuć wizualnie elewację, czas wykonania dla mnie o wiele dłuższy bez wprawy ludzi. Montaż 1000m2 płyty zająłby mi 4-5 dni. Widzę że tylko ja zauważam plusy mojej koncepcji:) Być może będę ją musiał jeszcze raz przemyśleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 28.10.2020 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2020 czy dojdzie do kondensacji pary wodnej to warto policzyc, wg mnie nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glemp 28.10.2020 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2020 zastanawiam się po co Ci ten stelaż.... zerknij co ten architekt zrobił ze swoim domemhttps://balex.eu/baza-wiedzy/aktualnosci/plyty-warstwowe-sposob-na-dom-tanszy-w-budowie-i-eksploatacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 28.10.2020 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2020 (edytowane) zastanawiam się po co Ci ten stelaż.... zerknij co ten architekt zrobił ze swoim domem https://balex.eu/baza-wiedzy/aktualnosci/plyty-warstwowe-sposob-na-dom-tanszy-w-budowie-i-eksploatacji Te plyty wlasnie sa mocowane do stalowych profili, a miedzy sciana a plyta jest niewentylowana pustka. Edytowane 28 Października 2020 przez gambit565 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek- 29.10.2020 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2020 Mocowanie do profili będzie łatwiejsze i pewniejsze, mogę nimi zniwelować nierówności ścian przed położeniem płyty.Pozostaje tylko dylemat czy pustkę wypełniać styropianem. Myślę że wypełnię, na pewno nie zaszkodzi, koszt około 6000zł można przeżyć, mam nadzieję że przełoży się na oszczędności w energii.Przeglądając dokładniej internet okazuje się, że na zachodzie stosują tą metodę przy docieplaniu lub renowacji starszych obiektów. Płyty mocują bezpośrednio na mur lub na podkonstrukcjach. Pomimo początkowych negatywnych opinii chyba zostanę jednak przy swojej koncepcji, ale dzięki za każdy post. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 31.10.2020 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2020 @Tomek-Twoja koncepcja jest słuszna.Ale:Zmienisz tą modernizacją wymiary budynku. Może trzeba zrobić projekt i zgłosić do nadzoru budowlanego.Skoro budynek jest halą produkcyjną, to pewnie posiadasz instrukcję p/pożarową opracowaną przez strażaka, potocznie pisząc.Powinieneś to z nim skonsultować. Na rygle do mocowania płyty ze ścianą lepiej nadaje się ceownik. Masz kontrolę nad zabezpieczeniem antykorozyjnym.Oczywiście po rozwianiu wątpliwości p/poż można przestrzeń między ryglami wypełnić płytami styro, klejonymi na pianoklej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek- 31.10.2020 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2020 Cenna uwaga. Ja mam projekt modernizacji i pozwolenie na budowę, docieplenie było przewidziane więc z wymiarami nie będzie problemu. Strażaka też ogarnąłem. Jeżeli chodzi o profil to chcę zastosować - 60x60x1,5 czyli zamknięty, ale będzie ocynkowany także myślę że będzie dobrze. Ceownik byłby tańszy. W zasadzie to kwestia jeszcze do przemyślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 02.11.2020 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2020 Ja bym to jeszcze inaczej rozwiazal- zamowilbym profil zimnogiety zet- dzieki temu unikasz problemow ze sterczacym lbem od kolka mocujacego do sciany. A zamiast styropianu welne z rolki mocowana talarzykami do sciany. Szkoda czasu na klejenie i rzezbienie w styropianie. Rozwijasz jedna rolke i ocieplone masz 9m2 sciany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karasso 02.11.2020 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2020 a zapytam z ciekawości po co strażak? Ja w projekcie podobnej hali miałem docieplenie ścian w systemie takim a takim. Każdy system ma swoją klasyfikację p.poz. Np etics na styropianie jest samo gasnący pod warunkiem odpowiedniego przyklejenia go do sciany tzn. efekt komina pomiędzy ściana a styropianem załatwia metoda lepienia styropianu na obwódkę i na placki. W przypadku pożaru i opinii biegłego że system został źle położony np tylko na placki robi się bardzo poważny problem.W przypadku budynków usługowych, produkcyjnych czy przemysłowych nie bawił bym się we własne konstrukcje i patenty tylko skorzystał z gotowego systemu docieplenia na który jest papier bo w przypadku pożaru może być problem. Wydaj więcej kasy i zrób to porządnie, Jeżeli chcesz docieplać płytami warstwowymi to rób to systemowo. To nie jest mieszkaniówka gdzie niektóre patenty przechodzą. To samo z odbiorem. Strażak przyjdzie i zmierzy szerokość biegu klatki, drzwi wejść, spocznika, otworzy okna szukając tabliczek klasyfikacji P POZ ( ei 30 , ei60 do ei90) . Akurat na coś na co musisz uzyskać pozwolenie na użytkowanie nie szedłbym na skróty. To nie jest mieszkaniówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts