Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabezpieczenie metalowego dachu kontenera morskiego

MMateusz

Recommended Posts

Witam wszystkich, głowię się z tym tematem od dłuższego czasu i podjąć decyzji nie mogę, może znajdą się forumowicze albo dekarze, co mi podpowiedzą :)

Otóż mam do zabezpieczenia dachy kontenerów morskich. Kontenery są używane, póki co nie ma tragedii ale od czasu do czasu zdarzy się, że pojawi się jakaś dziurka i trzeba to załatać. Istotne jest to, że w tej chwili kontenerów jest 110 i będzie pewnie jeszcze więcej, każdy to około 30m2 powierzchni do zabezpieczenia.

Opcje są dwie. Albo czyszczę z rdzy, maluję farbą podkładową i później nawierzchniowo, a powstałe ewentualne dziury po czyszczeniu rdzy zabezpieczam lepikami dekarskimi. Oczywiście farby specjalne, antykorozyjne sprawdzone, a nie najprostszy Hammerite z marketu.

Opcja druga to czyszczę tylko z tragicznej rdzy i wszystko traktuję jakimś lepiszczem typu dysperbit albo innym czarnym do renowacji dachów metalowych.

Opcja z farbą powoduje to, że doskonale wiem co się dzieje z dachem kontenera, czy wychodzi jeszcze jakaś korozja i mogę na to reagować. Pewnie będę miał spokój na 10 lat, bo jak na próbę pomalowałem niewielkie powierzchnie to farba od 3-4 lat wygląda super i się źle z tym nie dzieje i dobrze rokuje na przyszłość.

Taki dysperbit pewnie byłby jeszcze pewniejszy, uszczelnił wszystko na 99% ale tu mam obawę co się będzie działo z metalem pod spodem. Teoretycznie skoro będzie zalepione to nie powinno być dostępu wody i powietrza więc metal nie powinien dalej korodować, ale pytanie jak to będzie w praktyce. W tej drugiej opcji boję się sytuacji, gdzie wszystko będę miał wysmarowane i teoretycznie jest super ale pod spodem zaczyna to gnić i rdzewieć i za 10-15 lat okaże się, że kontenery są pordzewiałe od zewnątrz pod dysperbitem, a ja nie będę wiedział gdzie i nie będzie jak tego kontrolować i naprawiać.

Co myślicie? :)