kaszpir007 30.10.2020 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2020 Witam ! Mam rekuperator Alnor ministair 250. Nieduży kompaktowy rekuperator o wydajności 220m3. Jest on w pomieszczeniu gospodarczym. Do najcichszych nie należy i czym wyższe obroty wentylatorów i wydajność tym większy hałas w pomieszczeniu. Wiem że sporo osób ma zbliżonej wydajności rekuperatory i zapewne zbliżony problem. Myślałem aby przenieść jednostkę na nieogrzewany strych , ale to znów przeróbki a później zabawa w ocieplenie jednostki z rurami bez pewności że nie ucierpi na tym sprawność urządzenia. Pomyślałem więc aby może zrobić jakąś wiszącą szafkę , wnętrze obić gumami stosowanymi to tłumienia hałasu i w ten sposób ograniczyć halas.Wiem że poprzednia mój rekuperator Kinetic 250 był "przygotowany" do montażu właśnie w szafce (szafie) . Czy ktoś z Was miał taki problem i jakoś "wyciszał" rekuperator ? Jeśli tak to czy efekty takiego "wyciszenia" były duże ?Dzięki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.10.2020 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2020 . Pomyślałem więc aby może zrobić jakąś wiszącą szafkę , wnętrze obić gumami stosowanymi to tłumienia hałasu i w ten sposób ograniczyć halas. Wiem że poprzednia mój rekuperator Kinetic 250 był "przygotowany" do montażu właśnie w szafce (szafie) . Czy ktoś z Was miał taki problem i jakoś "wyciszał" rekuperator ? Jeśli tak to czy efekty takiego "wyciszenia" były duże ? Dzięki ! Mam tak zamontowanego Kinetica i różnica jest duża. Na tyle duża, że nie doszedłem jeszcze do zamontowania pianek, czy mat wyciszających o których pierwotnie myślałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 30.10.2020 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2020 Mam tak zamontowanego Kinetica i różnica jest duża. Na tyle duża, że nie doszedłem jeszcze do zamontowania pianek, czy mat wyciszających o których pierwotnie myślałem Szafka jakaś specjalna ? Dużo większa od reku ? Sam robiłeś czy kupiłeś gotową szafkę ? Może jakieś zdjęcie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 30.10.2020 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2020 Myślę że zamknięcie hałasu w szafce jest dobrym pomysłem.Widziałem takie rozwiązanie w lokalach biurowych na wynajem. Reku, nazwy nie pamiętam, było schowane w szafce kuchennej wiszącej w kuchni.Po otwarciu szafki hałas z reku był bardziej słyszalny.WM była tak zaprojektowana że w każdym pomieszczeniu był nawiew i wywiew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.10.2020 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2020 Szafka jakaś specjalna ? Dużo większa od reku ? Sam robiłeś czy kupiłeś gotową szafkę ? Może jakieś zdjęcie ? Proszę. Stolarz robil: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 30.10.2020 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2020 Ale po co wyciszać reku w gospodarczym? Ja mam włazience, za murkiem, nad pralką. jeszcze bez drzwiczek, ale hałas nie jest uciązliwy. Poza łazienką niesłyszalny. Dziwne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.10.2020 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2020 Po to, by nie było go słychać wcale... Poza tym - tak mi się bardziej podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts