Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym obrobić komin pod blachę

masera

Recommended Posts

Wykonawca coś tam pobąkiwał, żebym zamówił płytę OSB na obróbkę komina. Jako, że płyty drewnopochodne+spaliny jakoś mi się nie łączą poprzeglądałem i trafiłem na wpisy mocno krytykujące ten pomysł. Mam jeden komin turbo pod kondensacyjny i jeden systemowy ocieplony pod kominek. Czym zamiast płyty OSB lub MFP zrobić ścianki pod blachę w takim razie? Czy obłożenie komina systemowego z jedną wełną wkoło wkładu drugą warstwą wełny typu kominkowego (np. rockwool firestop z okładziną aluminium) i na to płyta MFP to jednak błąd? Na górze komina wokół wylotu spalin to już rozumiem że żadna płyta nie ma racji bytu i taki pomysł nawet wykonawcy do głowy nie przyjdzie.

No to jesteś w błędzie. Idiotów mamy w Polsce na pęczki...Nawet na oficjalnej stronie jakiś organizacji dekarskich wisi "przepis" jak można fajnie wykonać komina z drewna (OSB), by łatwiej potem "oblecieć" to blachą. Skoro ma być blacha a nie tynk, wykonaj stelaż z profili stalowych.

.

Na blogu opisałem pierwszy taki przypadek. Dziś mam już całą kolekcję podobnych zdjęć. http://blog.kominki-batura.pl/nowa-moda/

Nie wiem czy o to może chodziło z płytą OSB? http://klubdachy.pl/technika/kominy-zmora-inwestora-i-dekarza-cz-2/

Końcowo znalazłem płyty cementowe knauff aquapanel. .

No i o to chodziło! Jest tyle materiałów niepalnych, że nie trzeba tworzyć mitów pod tytułem drewno (OSB) zabezpieczone p.poż! Dzięki za link....