Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana zawiasów w futrynie metalowej

Recommended Posts

Witam Panowie.

Mam w mieszkaniu jeszcze stare metalowe fotryny.

W jednej z futryn zawias, który jest w futrynie się wykrzywił przez co drzwi się zamykają z dużym oporem.

Chciałem wymienić drzwi na nowie no i wymienić ten felerny zawias.

Pytanie jak się go pozbyć z tej futryny i jak ew. Zamontować nowy zawias do nowych drzwi w tej futrynie?

W załączniku przesyłam zdjęcia zawiasu.

Pozdrawiam i z góry dzięki za rady

IMG_20201031_124628.jpg

IMG_20201031_124450.jpg

IMG_20201031_124441.jpg

Edytowane przez wymiata05

Dziękuję Kolego za odpowiedź.

Niestety jestem laikiem w takich sprawach i nie za bardzo wiem jak się dostać do tych śrub? Mam rozwiercić futrynę w zaznaczonym przez Ciebie obszarze i co potem?

Jak w ogóle ktoś je wkręcił skoro futryna jest cała i nie widać żadnych śrub na zewnątrz?

Te zawiasy są przyspawane lub zgrzane do futryny. Na wierzchu tego nie widać bo spawanie, zgrzewanie jest w środku futryny. Jak zawias się wygiął to go młotkiem naprostuj lub innym narzędziem. No chyba, że jest przerdzewiały i się wyłamie to wtedy klapa.

Próbowałem już wcześniej młotkiem, ale ani drgnie :(

No to napiszę , że to już jest "komunistyczny hardcore" jeśli to jest jakoś zaspawane od wewnątrz to teraz każde prostowanie spowoduje pęknięcie futryny:mad:

W domu bym to zrobił mam spawarkę szlifierkę i kilka typów zawiasów.

Wymieniałem u pewnej Pani kiedyś drzwi(wejściowe do mieszkania w bloku z wielkiej płyty) i niestety wiązało się to z wymianą futryny wtedy też po demontażu okazało się, że jest to przyspawane od wewnątrz, a podczas montażu po prostu zalane betonem.

W takim razie mam inny pomysł. Obetne obecny zawias szlifierka i kupię zawias wkrecane na śruby taki jak mam w innej futrynie (zdjęcie w załączniku).

Powiedzcie mi tylko na jakiej zasadzie te wkrecane zawiasy się trzymaja? One są wkrecane w futrynę czy w beton? Jak w futrynę to na jakiej zasadzie te śruby to trzymaja? Trzeba tam jakiś kołek rozporowy wsadzić czy jak?

IMG_20201101_173222.jpg

W takim razie mam inny pomysł. Obetne obecny zawias szlifierka i kupię zawias wkrecane na śruby taki jak mam w innej futrynie (zdjęcie w załączniku).

Powiedzcie mi tylko na jakiej zasadzie te wkrecane zawiasy się trzymaja? One są wkrecane w futrynę czy w beton? Jak w futrynę to na jakiej zasadzie te śruby to trzymaja? Trzeba tam jakiś kołek rozporowy wsadzić czy jak?

Link do montażu nitonakrętki jest ok i wygląda ze to będzie bardzo "pro" o ile są mniejsze rozmiary, które zmieszczą byle wkręt z płaskim łbem.

Na zamieszczonym przez Ciebie zdjęciu zawiasu z podporą, nakręcanego na futrynę jest to chyba zrobione zwykłymi blachowkrętami.. To taka prowizorka która może okazać się skuteczna. Myślę że luksusem może okazać się zwykły nit.

Ps. Naprawa zawiasu tego typu to faktycznie młotek.. ale ten na foto nie wygląda na wykrzywiony. Może problem tkwi w czymś innym?

Postaraj się najpierw zdiagnozować przyczynę by mieć pewność, że nowe skrzydło będzie pasowało do tej futryny.

• 2 weeks później...