wymiata05 31.10.2020 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2020 (edytowane) Witam Panowie. Mam w mieszkaniu jeszcze stare metalowe fotryny. W jednej z futryn zawias, który jest w futrynie się wykrzywił przez co drzwi się zamykają z dużym oporem. Chciałem wymienić drzwi na nowie no i wymienić ten felerny zawias. Pytanie jak się go pozbyć z tej futryny i jak ew. Zamontować nowy zawias do nowych drzwi w tej futrynie? W załączniku przesyłam zdjęcia zawiasu. Pozdrawiam i z góry dzięki za rady Edytowane 31 Października 2020 przez wymiata05 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 31.10.2020 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2020 W zaznaczonym obszarze powinny być dwie śruby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wymiata05 31.10.2020 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2020 Dziękuję Kolego za odpowiedź.Niestety jestem laikiem w takich sprawach i nie za bardzo wiem jak się dostać do tych śrub? Mam rozwiercić futrynę w zaznaczonym przez Ciebie obszarze i co potem? Jak w ogóle ktoś je wkręcił skoro futryna jest cała i nie widać żadnych śrub na zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 31.10.2020 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2020 One tam powinny być są może pod lakierem/farbą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wymiata05 31.10.2020 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2020 One tam powinny być są może pod lakierem/farbą Nie ma Kolego, właśnie dlatego nie wiem jak się za to zabrać. Po Twoim poście zdarłem farbę do żywego metalu i na wysokości zawiasu jest gładziutko, nie ma żadnych śrub Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 01.11.2020 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2020 Te zawiasy są przyspawane lub zgrzane do futryny. Na wierzchu tego nie widać bo spawanie, zgrzewanie jest w środku futryny. Jak zawias się wygiął to go młotkiem naprostuj lub innym narzędziem. No chyba, że jest przerdzewiały i się wyłamie to wtedy klapa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wymiata05 01.11.2020 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2020 Te zawiasy są przyspawane lub zgrzane do futryny. Na wierzchu tego nie widać bo spawanie, zgrzewanie jest w środku futryny. Jak zawias się wygiął to go młotkiem naprostuj lub innym narzędziem. No chyba, że jest przerdzewiały i się wyłamie to wtedy klapa. Próbowałem już wcześniej młotkiem, ale ani drgnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 01.11.2020 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2020 No to napiszę , że to już jest "komunistyczny hardcore" jeśli to jest jakoś zaspawane od wewnątrz to teraz każde prostowanie spowoduje pęknięcie futryny:mad:W domu bym to zrobił mam spawarkę szlifierkę i kilka typów zawiasów. Wymieniałem u pewnej Pani kiedyś drzwi(wejściowe do mieszkania w bloku z wielkiej płyty) i niestety wiązało się to z wymianą futryny wtedy też po demontażu okazało się, że jest to przyspawane od wewnątrz, a podczas montażu po prostu zalane betonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wymiata05 01.11.2020 16:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2020 W takim razie mam inny pomysł. Obetne obecny zawias szlifierka i kupię zawias wkrecane na śruby taki jak mam w innej futrynie (zdjęcie w załączniku). Powiedzcie mi tylko na jakiej zasadzie te wkrecane zawiasy się trzymaja? One są wkrecane w futrynę czy w beton? Jak w futrynę to na jakiej zasadzie te śruby to trzymaja? Trzeba tam jakiś kołek rozporowy wsadzić czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 01.11.2020 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2020 Nitonakrętka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wymiata05 01.11.2020 17:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2020 Czyli potrzebuje spacjalne ręczne urządzeni, żeby ta nakrętkę umieścić w futrynie?Sorry za głupie pytania, ale jak pisałem jestem laikiem w tych sprawach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emtebe 01.11.2020 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2020 (edytowane) Czyli potrzebuje spacjalne ręczne urządzeni, żeby ta nakrętkę umieścić w futrynie? Sorry za głupie pytania, ale jak pisałem jestem laikiem w tych sprawach Dasz radę bez specjalnych narzędzi. Tu masz film jak to zrobić Edytowane 1 Listopada 2020 przez Emtebe 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 02.11.2020 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2020 W takim razie mam inny pomysł. Obetne obecny zawias szlifierka i kupię zawias wkrecane na śruby taki jak mam w innej futrynie (zdjęcie w załączniku). Powiedzcie mi tylko na jakiej zasadzie te wkrecane zawiasy się trzymaja? One są wkrecane w futrynę czy w beton? Jak w futrynę to na jakiej zasadzie te śruby to trzymaja? Trzeba tam jakiś kołek rozporowy wsadzić czy jak? Link do montażu nitonakrętki jest ok i wygląda ze to będzie bardzo "pro" o ile są mniejsze rozmiary, które zmieszczą byle wkręt z płaskim łbem. Na zamieszczonym przez Ciebie zdjęciu zawiasu z podporą, nakręcanego na futrynę jest to chyba zrobione zwykłymi blachowkrętami.. To taka prowizorka która może okazać się skuteczna. Myślę że luksusem może okazać się zwykły nit. Ps. Naprawa zawiasu tego typu to faktycznie młotek.. ale ten na foto nie wygląda na wykrzywiony. Może problem tkwi w czymś innym? Postaraj się najpierw zdiagnozować przyczynę by mieć pewność, że nowe skrzydło będzie pasowało do tej futryny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 02.11.2020 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2020 .. ale ten na foto nie wygląda na wykrzywiony. Może problem tkwi w czymś innym? Jak się przyjrzeć to chyba widać że futryna już pękła wzdłużnie - u góry widać pęknięcie "zmięte" do środka:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaca509 02.11.2020 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2020 ja kiedys montowalem zawias wkrecany na kotwe chemiczna.Przewiercilem stal, i dalej w sciane, w to kotwe chemichzna i do tego wcisnalem zawias wkrecany, trzyma juz dwa lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 14.11.2020 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Może prościej byłoby wyciąć zawias i go przyspawać jeszcze raz. Tylko widzę tu masę minusów w takim rozwiązaniu - od pożaru tapety tuż przy ościeżnicy po to jak długo będzie się trzymało takie rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts