Kesh00 31.10.2020 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2020 Witam,Jeszcze przed zimą postanowiłem wymienić piec na ekogroszek (obecnie posiadam zwykły zasypowy). Jaki kocioł polecacie? Zastanawiam się nad Defro sigma E 12 KW. Powierzchnia do ogrzania około 220 m^2. Dom ocieplony styropianem 15 cm, połowa poddasza użytkowa - ocieplona, druga połowa jest strychem - strop ocieplony. Myślę, żeby dać obwód zamknięty, choć rozważam również dodanie wymiennika i zrobienie dwóch obwodów, otwarty dla kotła oraz zamknięty dla instalacji. Dziękuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 31.10.2020 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2020 A ja nie polecam defro , poszukaj skamp z palnikiem dwupaliwowym technix on ma zapalarkę do pelletu oraz ekogroszku , sam zapali sam wygasi i prawdopodobnie tańszy od defro i bardziej sprawny i uniwersalny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 01.11.2020 00:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2020 sam zapali sam wygasi Gadżet który będzie potrzebny z 2 razy w roku. Do tego połączenie kotła na pellet i ekogroszek jak dla mnie beznadziejne. Jedno paliwo smoli drugie super czyste. Kocioł na węgiel musi być prosty w obsłudze i wydajny w odbiorze ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 01.11.2020 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2020 Gadżet który będzie potrzebny z 2 razy w roku. Do tego połączenie kotła na pellet i ekogroszek jak dla mnie beznadziejne. Jedno paliwo smoli drugie super czyste. Kocioł na węgiel musi być prosty w obsłudze i wydajny w odbiorze ciepła. No nie do końca masz rację bo podłączając sterownik pokojowy który kontroluje temperaturę w pokojach zaoszczędzisz masę opału , pomyśl o tym tak mając podłogówkę która nagrzeje i trzyma cały dzień ciepło a w dodatku na placu temp niezbyt wysokie to taki piec może stać i dobę a jak zajdzie potrzeba to sam po dobie rozpali nagrzeje i znów się wyłączy , a samo przejście na pellet np latem to zaślepienie jednej kryzy i wymiana podstawki palnika taka blaszka z innymi otworkami napowietrzającymi ot cała filozofia , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 01.11.2020 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2020 pomyśl o tym Masę opału to możesz zaoszczędzić zwykłymi zaworami i głowicami termostatycznymi na źródłach ciepła pracujących ciągle nie dopuszczając do wychłodzenia układu. Jeśli warunki energetyczne budynku dają tak niskie zapotrzebowanie na ciepło aż się prosi zastosować kocioł pelletowy który daje o niebo więcej możliwości i reakcji na zmienne warunki. Tu nie chodzi o wymianę blaszki tylko o czystość paliwa na które jest narażony wymiennik kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 01.11.2020 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2020 Widać że nie wiesz o czym gadam , ja mówię właśnie o kotle albo palone pelletem albo ekogroszkiem do wyboru i na tym palniku są 5 klasa czy to pellet czy to ekogroszek . nie koniecznie ten ale coś w ten deseń https://cokamar.pl/kotly/248-sekom-technix-bio-10kw.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 01.11.2020 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2020 To ten palnik SV 200https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/30746-palnik-sv200/page/9/Kup go mówili będzie fajnie mówili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 02.11.2020 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2020 To ten palnik SV 200 https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/30746-palnik-sv200/page/9/ Kup go mówili będzie fajnie mówili. Nie w tych co ja pisż są już zmodyfikowane palniki z zapalarką do węgla i pelletu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts