Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowoczesna stodoła TK – energoszczędny dom, projekt indywidualny

tomkowz

Recommended Posts

Dzień dobry! Zdecydowałem się na utworzenie dziennika troszkę po starcie budowy, ale wszystko po kolei :)

Czytałem sporo dzienników w zeszłym roku, mam zrobione z nich notatki i zapisane zdjęcia, które jeszcze były dostępne, a teraz pora podzielić się na forum naszą budową :)

Co będziemy budować?

Zdecydowaliśmy się zbudować dom w stylu nowoczesnej stodoły na nowym osiedlu parterowych domów jednorodzinnych. Dom parterowy inspirowany projektami z rodziny „Ekonomiczny”. Powierzchnia 147 m2, w miarę energooszczędny, prosta bryła, proste rozwiązania.

Po wprowadzeniu będziemy mieszkać w nim we dwoje, a później zapewne dołączy do nas nasz potomek. Obecnie 2+0, ale budujemy dla 2+2 bo nigdy nie wiadomo.

Poniżej trochę informacji technicznych o budynku:

- Powierzchnia użytkowa 147 m2

- Płyta fundamentowa

- Ściany zewnętrzne Ytong na zaprawę cienkowarstwową

- Ściany wewnętrzne Silka E12/E24

- Wiązary, w tym najpewniej wysoki sufit w salonie

- Pokrycie prawdopodobnie dachówka (Creaton Domino w kolorze ceglanym lub podobna, albo Wienerberger Universo 10 Saharyjska Angoba choć nigdy jej nie widziałem na żywo, a w internecie wyglada pięknie na dachu)

- Okna 3 szybowe + HST 445

- Żaluzje fasadowe

- Izolacja 25 cm, a tam gdzie drewniane wstawki to 20 cm

- Na stropie wełna 45 cm

- Wodna podłogówka po całości

- Wentylacja mechaniczna z rekuperacją

- Ogrzewanie kocioł elektryczny (np. EKCO.MN3) lub bufor 600L z grzałką 6 kW

- CWU: Joule Direct Inox 150 L z grzałkami 2x3kW lub coś podobnego

- Instalacja fotowoltaiczna min. 6 kWp (tak mam zapisane w projekcie budowlanym przy ogrzewaniu kotłem), ale chcę dać 8,8 kWp by zredukować rachunki za CO i CWU do 0 zł + opłaty stałe - zobaczymy jak to będzie z fotowoltaiką za te 2 lata.

- Zapotrzebowanie energetyczne wg. OZC 35 kWh/m2*rok + to co dojdzie jeśli zdecyduję się na podwyższony strop nad salonem.

To tak z grubsza już wiecie co to będzie za budynek.

Działka

Działka 1500 m2, wjazd od południa tudzież od południowego-zachodu w naszym przypadku bo tak nam bardziej pasuje. Na działce rośnie kilka brzózek w takim mini zagajniku. Chcielibyśmy go pielęgnować żeby sobie rósł i dawał nam szum liści oraz trochę cienia latem. Mam nadzieję, że drzewa nie będą zawadzać instalacji fotowoltaicznej na dachu budynku, ale to zobaczymy w przyszłości.

Zdjęcie z góry już ze zrobionym wykopem pod budynek:

DJI-0129-1.jpg

Rzut poziomy

rzut-poziomy.jpg

Wizualizacja

wizualizacja-1.png

wizualizacja-2.png

wizualizacja-3.png

Tak jak widać, prosta bryła. Największe przeszklenia z ekspozycją południowo-wschodnią, a po drugiej stronie północno-zachodnie. Nie mogę przekonać się do usunięcia okien z łazienek i raczej zostaną.

Poniżej pozwolę sobie zarezerwować kilka postów by móc je uzupełnić niebawem.

Edytowane przez tomkowz