tomkowz 31.10.2020 23:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2020 (edytowane) Dzień dobry! Zdecydowałem się na utworzenie dziennika troszkę po starcie budowy, ale wszystko po kolei Czytałem sporo dzienników w zeszłym roku, mam zrobione z nich notatki i zapisane zdjęcia, które jeszcze były dostępne, a teraz pora podzielić się na forum naszą budową Co będziemy budować? Zdecydowaliśmy się zbudować dom w stylu nowoczesnej stodoły na nowym osiedlu parterowych domów jednorodzinnych. Dom parterowy inspirowany projektami z rodziny „Ekonomiczny”. Powierzchnia 147 m2, w miarę energooszczędny, prosta bryła, proste rozwiązania. Po wprowadzeniu będziemy mieszkać w nim we dwoje, a później zapewne dołączy do nas nasz potomek. Obecnie 2+0, ale budujemy dla 2+2 bo nigdy nie wiadomo. Poniżej trochę informacji technicznych o budynku: - Powierzchnia użytkowa 147 m2 - Płyta fundamentowa - Ściany zewnętrzne Ytong na zaprawę cienkowarstwową - Ściany wewnętrzne Silka E12/E24 - Wiązary, w tym najpewniej wysoki sufit w salonie - Pokrycie prawdopodobnie dachówka (Creaton Domino w kolorze ceglanym lub podobna, albo Wienerberger Universo 10 Saharyjska Angoba choć nigdy jej nie widziałem na żywo, a w internecie wyglada pięknie na dachu) - Okna 3 szybowe + HST 445 - Żaluzje fasadowe - Izolacja 25 cm, a tam gdzie drewniane wstawki to 20 cm - Na stropie wełna 45 cm - Wodna podłogówka po całości - Wentylacja mechaniczna z rekuperacją - Ogrzewanie kocioł elektryczny (np. EKCO.MN3) lub bufor 600L z grzałką 6 kW - CWU: Joule Direct Inox 150 L z grzałkami 2x3kW lub coś podobnego - Instalacja fotowoltaiczna min. 6 kWp (tak mam zapisane w projekcie budowlanym przy ogrzewaniu kotłem), ale chcę dać 8,8 kWp by zredukować rachunki za CO i CWU do 0 zł + opłaty stałe - zobaczymy jak to będzie z fotowoltaiką za te 2 lata. - Zapotrzebowanie energetyczne wg. OZC 35 kWh/m2*rok + to co dojdzie jeśli zdecyduję się na podwyższony strop nad salonem. To tak z grubsza już wiecie co to będzie za budynek. Działka Działka 1500 m2, wjazd od południa tudzież od południowego-zachodu w naszym przypadku bo tak nam bardziej pasuje. Na działce rośnie kilka brzózek w takim mini zagajniku. Chcielibyśmy go pielęgnować żeby sobie rósł i dawał nam szum liści oraz trochę cienia latem. Mam nadzieję, że drzewa nie będą zawadzać instalacji fotowoltaicznej na dachu budynku, ale to zobaczymy w przyszłości. Zdjęcie z góry już ze zrobionym wykopem pod budynek: Rzut poziomy Wizualizacja Tak jak widać, prosta bryła. Największe przeszklenia z ekspozycją południowo-wschodnią, a po drugiej stronie północno-zachodnie. Nie mogę przekonać się do usunięcia okien z łazienek i raczej zostaną. Poniżej pozwolę sobie zarezerwować kilka postów by móc je uzupełnić niebawem. Edytowane 1 Listopada 2020 przez tomkowz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkowz 01.11.2020 00:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2020 Rezerwacja 1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkowz 01.11.2020 00:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2020 Rezerwacja 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkowz 01.11.2020 00:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2020 Rezerwacja 3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkowz 01.11.2020 00:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2020 Rezerwacja 4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkowz 01.11.2020 00:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2020 Rezerwacja 5. Ostatnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkowz 06.11.2020 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 Nie, jednak nie dam rady pisać jeszcze na forum prócz budowania i ciężko wrzuca mi się tutaj zdjecia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts