Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy dom postawi? w osi pó?noc-po?udnie?

Recommended Posts

założenia:

1. dwu-spadowy dach

czy lepiej postawić go z kalenicą w osi PN-PD czy wschód zachód?

moim zdanie plusy

PN/PD to:

łątwość ustawienia na dachu paneli solarnego systemu ogrzewania wody

nie zrywa tak dachówek jak w osi pn/pd

WSCH/ZACH:

- ściana frontowa od południa jest większa przez co można ustawić na niej więcej dużych okien - ciepły dom

- po postawieniu baklkonu na południowej stronie nie trzeba robić jaskółek w dachu

nie wiem jeszcze jakie plusy i minusy i jak budować

poradźcie

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przemawiają do mnie argumenty z solarami i wielkością okien. Nie do końca rozumiem zrywanie dachówki i nie wiem co to są jaskółki.

Ja mam do w osi PN-PD. Tak wymogła na mnie działka. Ale jakbym miał szerszą, to i tak bym tak zrobił...jeśli chcesz podpatrzeć jak jest u mnie to zapraszam do mojej Galerii Zdjęć

Pozdrawiam

T.

PS. A tak na prawdę, to wszystko zależy od układu działki i dróg dookoła niej.

Ty masz jaskółkę przy wejściu czyli taki daszek specjalny z własną kalenicą

pomyślałem że wiatyry wieją od wschodu i zachodu więc jeżeli ustawie dachówkę z kalenicą w osi pn/pd to połacie dachu będą wywiewane od wschodu i zachodu - czy tak?

ja postawił bym kalenicę w osi pn/pd tylko obawiam się tych wiatrów i mam problem gdzie wtedy ustawić panele słoneczne

jestem laikiem stąd może moje nieprecyzyjne pytania

polecam wizyte u architekta bo nie wszystko jest takie oczywiste jak piszesz...

np z oknami od poludnia - wcale nie znaczy cieply, a moze byc po prostu przegrzany - dom pasywny czesto na poludniowej stronie ma tez grubą akumulacyjną sciane - i w nocy ta sciana oddaje cieplo do wnetrza...

z rozmieszczenia pomieszczen zwykle lepiej ustawic dom tak, aby wiekszosc okien byla na wschod-zachod...

ale reguly tu nie ma nie znając projektu - tym bardziej jesli jak przypuszczam chcesz ustawic gotowca

roznie, ja wolalbym miec na wschod i zachod a nie stosowac markizy,

a okna od poludnia z pergolą np przed nimi...rozwiazan jest bardzo wiele - a domy gotowe są zwykle projektowane pod jedna sytuację wzgledem stron swiata, nie radze sobie dowolnie ich obracac.

jesli robisz projekt indywidualny to architekt pomoze w doborze odpowiednich rozwiązań

w naszym klimacie wiekszosc okien robi sie od poludnia, ale od jakiegos czasu ostre slonce w lato zaczyna przeszkadzac... z kolei od polnocy dosiwetlone pomieszczenia to pomylka - no chyba ze pracownia albo gabinet

naprawde wszystko zalezy od

1. stron swiata

2. dzialki - drogi a takze widokow

3. upodobań

:)

pozdrawiam

czyli problem podwiewania dachówek nie istnieje

natomiast problem solarów tak

mi się podobają markizy -można też zasłonić okna na parterze balkonem z piętra

droga będzie albo wzdłuż wschodniej albo zachodniej krawędzi działki

zastanawiałem się jedynie nad tym aby dach zrobić w osi wschód zachód + duuuża jaskółka od południa

więc poradźcie na co zwracać uwagę w temacie a nie piszcie że zależy to od wielu czynników = poza tym architekt też robi błędy więc myślałem że po to jest forum aby je korygować i być czujnym

prosze wiec nie odsyłać mnie do architekta

Przecież Robert Skitek dobrze napisał: różne rzeczy wpływają na to.

Rozwiązanie obiektywnie najlepsze nie istnieje. Nie znamy rzutów Twojego projektu czyli rozkładu pomieszczeń, rozmiarów działki, usytuowania mediów, sąsiadów itp. Nawet drzewa na działce mogą determinować posadowienie domu. Człowiek powinien wziąć pod uwagę, w miarę możliwości wszystko i dopiero potem określić jakąś "średnią" czyli pochodną ideału i kompromisów, ciągle zachowując zdrowy rozsądek.

Sam musisz odpowiedzieć sobie na parę pytań, najpierw osobnych, a potem odpowiedzi skonfrontować ze sobą i poukładać je wg ważności tematów. Np. Na którą stronę chcę mieć taras/ogród (ja mam od płd/zach) i czy to wogóle możliwe, od której strony najwygodniejszy wjazd, czy kuchnia ma mieć okno od Płn,wsch, czy może być od Płd, itp...

Zrywanie dachówek przez zachodni dach to śmiech na sali. Jak będzie huragan to zerwie z której bądź strony ale zwykły zachodni wiatr?

Moim zdaniem najwięcej okien powinno być na słoneczne strony, a kalenica? Możesz oczywiście zajrzeć do książek o feng shui i wogóle wystudiować temat najlepszego dlaciego rozkładu przestrzeni życiowej.

tak mam oczywiście preferencje przyjedzie czas to o nich napiszę

co do usytuowania tereny to również nie ma problemu - ponieważ jestem w trakcie wyszukiwania działki

obecnie mam na oku wzorcową:

południowy stok - od północy skałki

droga dojazdowa od północy

droga do sąsiedniej działki może również przebiegać wzdłóż wsch lub zach strony działki

tak więc wszystko mogę zmienić

co do pomieszczeń to klasycznie

na dole

- pokój dzienny z tarasem na pd-wsch

- gabinet od zach

-kuchnia od pn wsch lub wsch

-pom gosp + łazienka + wejście od północy

na górze

-3 pokoje

łazienka od pn-zach

nie chciałem abyście się sugerowali moimi uwagami chce jedynie aby ktoś konstruktywnie napisał jak umieścić spady dachu dwuspadowego w/g kierunków świata

jakie są plusy i minusy

moje preferencje to dom pasywny

jeśli chodzi o sam dach, to jeśli chcesz na nim kolektory słoneczne, to moim zdaniem strona dachu wystawiona na południe - słońce operuje najwięcej godzin.

Jeśli o ściany pasywne, to największą też na płd. a drugą (np. szczytową) akumulującą na zachód.

Co do przegrzewania pomieszczeń od południa: to prawda, ale chyba tylko w przypadku małego metrażu blokowego. W domu masz dużą kubaturę i lepszą cyrkulację powietrza. popołudniowe słońce jest dla mnie bardziej uciążliwe, bo zachodząc "wali" w okna nie pod kątem tylko prostopadle i okna trzeba całkowicie zasłaniać (w południe żaluzje ustawiasz pod kątem, tak, że nie zasłaniasz okna).

Ustawienia pomieszczeń są ok, sugerowałbym tylko okno w kuchni od strony wejścia na posesję.

Z tym przegrzanim jeśli są okna od południa to nie całkiem tak. Zauważcie, że w południe słońce świeci z góry, a dopiero po południu wchodzi nam w okna, oślepia i grzeje jak cholera , tak więc raczej od zachodu przedają się rolety.

Mam takie same spostrzeżenia. Z zachodnim oknem bez przeciwsłonecznych rolet ani rusz :wink:

- to jeśli chcesz na dachu kolektory słoneczne, to moim zdaniem strona dachu wystawiona na południe - słońce operuje najwięcej godzin.

właśnie - jak pogodzić to że dom pasywny powinien mieć ścianę szczytową od południa z brakiem możliwości ustawienia na dachu kolektorów???

może rozwiązaniem jest dokręcenie kolektorów do ściany na uchwytach - tak aby przy okazji były one markizami?

- Jeśli o ściany pasywne, to największą też na płd. a drugą (np. szczytową) akumulującą na zachód.

ale ja chce zrobić 3 warstwową scianę z 25 cm wełny lub styropianu - więc myśle że tak duża izolacja nie pozwoli akumulować ciepłą

czy więc jest sens?

- Co do przegrzewania pomieszczeń od południa: to prawda, ale chyba tylko w przypadku małego metrażu blokowego. W domu masz dużą kubaturę i lepszą cyrkulację powietrza.

dodatkowo chce mieć GWC + wentylację mechaniczną i myśle nad pompą ciepła - może dzięki pompie nie ma sensu myśleć o kolektorach?

- popołudniowe słońce jest dla mnie bardziej uciążliwe, bo zachodząc "wali" w okna nie pod kątem

dlatego od zachodu nie przewidywałem okien

- Ustawienia pomieszczeń są ok, sugerowałbym tylko okno w kuchni od strony wejścia na posesję.

co do kuchni to mam problem w przypadku posiadania drogi od zachodu - nie chce kuchni od zachodu - bo lepiej mieć słońce rano = może problem rozwiążę kamera w której będę widział kto się zbliża

mam na uwadzę zarówno działkę z drogą wzdłuż wschodniego jak i zachodniego brzegu działki

Z tym przegrzanim jeśli są okna od południa to nie całkiem tak. Zauważcie, że w południe słońce świeci z góry, a dopiero po południu wchodzi nam w okna, oślepia i grzeje jak cholera , tak więc raczej od zachodu przedają się rolety.

-----

oczywiście goga niby masz rację - ale w lecie tak jest...

są jeszcze dwie pory roku - wiosna i jesień - kiedy slońce grzeje naprawdę mocno a jest już nisko nad horyzontem - wtedy pięknie daje po oknach - tak jest u mnie...

----

i wtedy przy starszych oknach efekt jest zabojczy - gorąco jak w piecu...

------

nie wspominając że w zimie przy słonecznych dniach (a takie się zdarzają także),leżącym śniegu i sloneczku nisko nad horyzontem trzeba czasami zaciągać zasłony albo żaluzje...

------------------------------------

fidox, jak ty masz tak grubą izolację to po co ci ten cały cyrk z ustawianiem ściany do słońca. Przecież w domach pasywnych chodzi o to by brać ciepło od słońca w ścianę, a z niej do środka. Ty taką grubą izolacją to się od ciepła słonecznego tylko obronisz.

Pompa ciepła, kolektory... rozumiem, że nie masz gazu...

Jak już chcesz mieć taką grubą izolację, to może przekalkuluj sobie, czy nie lepiej ogrzać domku prądem i kominkiem, do tego reku. Raz podgrzejesz dobrze chatkę od środka i zakumulowane ciepełko będzie długo. Inwestycja w pompę i kolektory to obecnie b.duża pozycja i na razie, jak już wykazywano na tym forum, nie opłacalna w średnim okresie.

Skoro masz wybór z wjazdem to zrób go od wschodu.