Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy dom postawi? w osi pó?noc-po?udnie?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Do tego dochodzi wysokość, zapewne ukłąd kalenicy do drogi, wymiary obrysu i już wiesz jakiego projektu szukać. I przechodzisz na dół strony głownej do projektów i korzystasz, albo z otwartych wątków, albo z szukaj na pasku menu jeżeli chcesz sprawdzić czy Forum juz się przejachało po projekcie który wybrałeś.

No to wygląda na to, że szukasz projektu o wymiarach masymalnych około 28 na 13 m, 9 m wysoki z dachem wielopołaciowym, ogrodem korzystnym do od pd, z garażem pewnie w bryle co daje przy powiedzmy dwóch stanowiska równoległych już dom 20 na 13 m.

Wybór masz pełen na witrynach i katalogach. A tera musisz odpowiedzieć czy ta ściana 3 warstwowa mabyć bydowana szybko, jeżeli ma być oszczędny w użytkowaniu to jak go dowartościować otworami drzwiowymi i okiennymi, itd.. itp..

Jednym słowem musicie/musisz podnieść świadomość włąsną co do preferencji w ww. obrysie budynku i dokonać poważnego wyboru.

Powodzenia 8) .

Mało na północnej, więcej wschód-zachód, od ogrodu ma się rozumieć najwięcej.

Czy podcienione, żeby w lecie nie zrobiło z domu piekiełka, a zimą jak słoneczko nisko żeby ładnie promieniowało przez okna?

Czy na dachu solary? Jeżeli tak to dach musi mieć odpowiednią powierzchnię i bryłę żeby je położyć (tu przeszkadzają fanaberie na dachu).

Jaki kominek, jakie ogrzewanie, ile łazienek, co z kuchnią...

Itd.. itp..

Jak się samemu nie chce szukać to należy poszukać architekta :wink:

Fidox

Ja też chciałem solary na dachu .Takie wydajne high technology ładne 8) .Jak pliczyłem to od strony ekonomik :) .To dołożyłem trochę i zrobiłem pompę ciepla na solance :wink: .Trochę drożej dziś, :-? ale za to póżniej będzie taniej :D :D Mam nadzieję że dobry wybór zrobiłem .Życie pokaże :roll:

:roll: Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. :D

Solary na cały dom o pow. 260m miały kosztować ok .35k A pompa ciepła z solanką ok 40k ,z odwiertami 7razy 30mb w dół Wersja normal. gdybym chciał firmowe np. Wissman to razy1,5 .Pompy te same tylko znaczka firmowego nie ma. :) No i,, brzydka obudowa " :wink: .

Grzeje tak samo :wink: Dobry piec gazowy kosztuje ok15do 20k lub jeszcze więcej :cry: Olejowy dobry też jest w podobnych cenach :-? No i jestem posiadaczem Polskiej pompy :D

Prosta chałupka jak na logo usytuowana jest pd-pn. Częściowy daszek nad tarasem od strony pd (jeszcze brak balustrady tarasu) chroni okno kuchni przed nadmiernym nasłonecznieniem latem. a zimą słoneczko świeci tak nisko, że i tak zagląda do kuchni. Ale wtedy za ciepło nie jest :D

P.S. Przy tej ilości słońca (szerokości geograficznej) jaką mamy solary są nie najlepszym pomysłem. Lepiej pompa ciepła...