Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki styropian pod wylewkę?

herbatkowy

Recommended Posts

Witam, jestem niestety zielony w budownictwie a jestem w fazie kończenia tynków, przede mną posadzka- dom parterowy, w całym domu będzie podłogówka, miejsca na posadzkę mam 20cm, (w garażu 18cm) miałem w planach ułożenie dwóch warstw styropianu 7cm eps100 biały + 6cm grafitowego eps100 , tak żeby zostało te 7cm miejsca na całą resztę (czy to wystarczy?). Dobrze rozumuję? Zdaję sobie sprawę że te 13cm izolacji to nie jest jakoś wiele stąd pomysł pomieszania białego z grafitem. Jakiej firmy styropian będzie miał najlepszy stosunek jakości do ceny? Wiadomo że w pierwszej kolejności liczy się jakość materiału- ma być dobrze i ciepło, dopiero na drugim miejscu jest cena- która wiadomo też ma znaczenie, bo milionerem nie jestem ;p

Aa takie pytanie techniczne, dla lepszego rozeznania (bo nie umiem tego obliczyć) 10cm styropianu białego o czynniku dajmy na to 0,36 odpowiada jakiej grubości grafitowego o czynniku 0.30?

Edytowane przez herbatkowy

Po co biały i grafit ?

Kładź jeden, jak o najlepszej lambdzie.

Żeby było i tanio i dobrze :p Szary z białym będzie się gryźć? Jeżeli zdecyduję się na sam grafit to ile go trzeba dać żeby było ok przy założeniu że mam 20cm miejsca? A jak jest z tą ciepłością? Da się jakoś po chłopsku porównać biały do szarego typu 10szarego to 15 białego? :D

No skoro priorytetem jest, żeby było ciepło i dobrze, to przy 13cm na izolacje na biały nawet bym nie patrzył.

Przy czym pod podłogę w domu może pójść nawet EPS80

https://termoorganika.pl/kalkulator-wspolczynnika-u-przegrody

Tu możesz sprawdzić wsp przenikania ciepła z różnymi styropianami.

No skoro priorytetem jest, żeby było ciepło i dobrze, to przy 13cm na izolacje na biały nawet bym nie patrzył.

Przy czym pod podłogę w domu może pójść nawet EPS80

https://termoorganika.pl/kalkulator-wspolczynnika-u-przegrody

Tu możesz sprawdzić wsp przenikania ciepła z różnymi styropianami.

13cm to tylko moja koncepcja, ile musi być wylewki na podłogówce żeby było ok? Jeżeli wystarczy 5-6cm to mogę dać tego styropianu 14-15cm.

6cm to minimum, ale poniważ styropian nigdy idealnie na jednym poziomie nie leży warto zostawić 7cm na wylewkę.

Ok, dzięki za pomoc. Czyli jeżeli dam te 13cm Swisspor lambda 100 o czynniku 0.30 to będzie wystarczająco? Najlepiej dać naprzemiennie 3 warstwy= 4+4+5 żeby było razem te 13cm czy 2 warstwy 7+6??

Edytowane przez herbatkowy

6cm to minimum, ale poniważ styropian nigdy idealnie na jednym poziomie nie leży warto zostawić 7cm na wylewkę.

Dzis był posadzkarz i wyprowadził mnie z błędu, mam 15cm miejsca na styropian, zastanawiam się nad daniem 3 warstw po 5cm, dwie jakies 036 biale a jedną dać grafitowy premium, tak żeby i koszt byl spoko i izolacja bardzo dobra, to dobry pomysl?

Niestety w garażu mam tylko 10cm na styro, i musi byc spadek wiec na samym dole bedzie 7cm... pewno przydalby sie grafit po calosci w garażu.