Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja wieńca ścian szczytowych

CirrusStratus

Recommended Posts

Witam,

czym ocieplić wieńce ścian szczytowych? Elewacja ocieplona jest wełną 25cm do membrany. Poddasze ocieplone jest do jętek. Ściany szczytowe od środka na nieogrzewanym strychu zamierzam ocieplić wełną elewacyjną 20cm. I teraz pytanie czy wieńce ścian szczytowych lepiej ocieplić jest również wełną elewacyjną czy wełną do poddasza, czyli tą samą co między jętki i krokwie? Ocieplić ten wieniec do samej membrany czy zostawić jakiś odstęp?11.jpg

14.jpg

12.jpg

13.jpg

Edit: Dodam jeszcze że wieńce ścian szczytowych obniżone są w stosunku do krokwi o 5 cm.

Edytowane przez CirrusStratus

Nie wiem czy istnieje minimalna grubość tej izolacji. Ja przy planowanej izolacji ścian styropianem o grubości 20cm na szczyty położyłem 15cm. Jak dla mnie taka minimalna sensowna grubość izolacji tego miejsca to 10cm. Niestety mało który budowlaniec pamięta o tej izolacji. Kończy się to cięciem gazobetonu lub tłuczeniem pustaków ceramicznych:/ Ja zareagowałem w ostatnim momencie przed kładzeniem dachu a i tak nie obeszło się bez jednego babola, mianowicie dekarze nie odsuneli mi pary krokwi od szczytu i dolega do samego muru od wewnątrz (tzn do muru dolega na grubości 1cm bo reszta to styropian na szczycie). Jornąłem się dopiero jak robiłem porządki na budowie. Ale cóż, przeżyje.