Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Regulatory pokojowe a pompa ciepła

slawek_s1991

Recommended Posts

A możesz mi wskazać sens takiego rozwiązania?

Masz policzone OZC przez Asolta, daj mu niech Ci policzy też podłogówkę. Dobierze Ci rozstawy rurek i pętle. Zapomnisz o jakichkolwiek regulatorach pokojowych.

PS. Dom grzany w 100% podłogówką (a tak ma być u Ciebie) to jedna duża całość. Można - jak ktoś bardzo chce - zróżnicować temp. np. w łazience. Ale w pokojach? Osobnymi regulatorami? Przy PC potrzebne są przepływy, jak ich braknie to będzie Ci potrzebny bufor. A to w nowym domu ze 100% podłogówką kupa szczęścia, z przewagą kupy....;)

.... Przy PC potrzebne są przepływy, jak ich braknie to będzie Ci potrzebny bufor. A to w nowym domu ze 100% podłogówką kupa szczęścia, z przewagą kupy....;)

Demonizujesz koniecznosc stosowania bufora, nigdy nie instalowałem bufora przy regulatorach strefowych, przy ich braku równiez. Daikin nie zaleca stosowania bufora, a jezeli juz to w bardzo szczegolnych przypadkach. Jakos bez tego bufora wszystko pracuje prawidłowo.

Ja mam zamiar zrobić tylko przekaźnik do pompy symulujący zadziałanie termostatu. Tak sobie wymyśliłem, że w okresach przejściowych pompa będzie pracować na "termostacie" z większą histeryzą a jak się zrobi zimniej niech chodzi luzem. Oczywiście jak to będzie potrzebne bo może się okazać, że nie.

Zrobienie tego to godzina roboty, przekaźniki różne mam, tak samo jak moduły esp. Będzie potrzebne to się dorobi. Bym miał pełen automat. HA pilnuje temperatur zewnętrznych, wewnętrznych, wilgotności i zrzuca odpowiednie ustawienia do pompy, jak będzie coś nie tak np taktowanie jak temperatura będzie już sporo na plusie to zgasi pompę na jakiś czas. Taki własny odpowiednik sterowania przez chmurę tylko z dopisaniem tego co Panasonic nie ma w oprogramowaniu.

Sterowanie strefowe sobie daruj z podłogówką, mam i likwiduje. Dużo to nie daje.

Też na razie jestem w fazie koncepcji, obliczeń itd. U Ciebie jak masz dobre ozc to nie kombinuj.

Mam nadzieję że to żart.

Ale żart nie na miejscu, bo ktoś może sobie krzywdę zrobić jeśli posłucha tak wspaniałych rad :(

Radzić można wyłącznie mądremu księciu.

Dobry instalator błędu nie popełni, a jeśli potrafi montować wyłącznie układy z buforem to podążając za taką "wspaniałą radą" być może poszuka wiedzy i przy okazji czegoś nowego się nauczy.

Może chodzi o to , że wystarczający zład to nie jedyny warunek (np w przypadku samych grzejników zład może być wystarczający , a i tak potrzebny bufor , bo odbiór ciepła słaby zwłaszcza w okresie przejściowym).

EDIT: zaraz dostanę odpowiedź od wihajstera ,że to żart , bo zdarzają się grzejniki przewymiarowane i dadzą radę odbierać ciepło ... :)

Edytowane przez MiG25

Jakie rozwiązanie wybrać przy pompie Panasonica, czy pompa obiegowa poradzi sobie z 230m2 podlogowki?

Tylko instalator może to zagwarantować. Muszą być małe opory hydrauliczne, krótkie pętle albo szerokie rurki. Nie można tez spodziewać się przepływów 4-6L/min.

W zależności od mocy pompy obstawiam, że jak instalacja jest przyzwoicie zrobiona to powinno wydolić.

Tylko instalator może to zagwarantować. Muszą być małe opory hydrauliczne, krótkie pętle albo szerokie rurki. Nie można tez spodziewać się przepływów 4-6L/min.

W zależności od mocy pompy obstawiam, że jak instalacja jest przyzwoicie zrobiona to powinno wydolić.

Zaraz, zaraz...

Instalator obliczy zapotrzebowanie na ciepło i zaprojektuje pętle o minimalnym oporze hydraulicznym?

Pobożne życzenie.

Zaraz, zaraz...

Instalator obliczy zapotrzebowanie na ciepło i zaprojektuje pętle o minimalnym oporze hydraulicznym?

Pobożne życzenie.

...ciężkie jest życie, teoria teorią a praktyka pokaże jak wyjdzie ..

Projekt musi być dobrze zrobiony (zgodnie ze sztuką a nie na sztukę).

Instalator ma nie przede wszystkim nie spaprać dobrego projektu. Wystarczy mniejszy przekrój (wg "świętej" zasady "Panie zawsze tak robię i działa"), albo nawalić kolanek 360 stopni albo więcej lub też zrobić małe promienie przy ułożeniu podłogówki aby szło w łeb i ostatecznie skończyć na stwierdzeniu "Dołożymy pompę 70 albo lepiej 140W za 400zł i będzie OK bo projektant to teoretyk"

Witam

Tak jak w temacie jak to dobrze rozwiązać gdzie w całym domu będą regulatory pokojowe a źródłem ciepła będzie pompa?

Jak masz bardzo dobrze ocieplony dom i grube wylewki to trudno będzie cokolwiek sterować. Spadki temperatury w zimie są marginalne. No chyba że chcesz dziś zmniejszyć temperaturę, aby jutro lub pojutrze mieć kilkadziesiątych stopnia mniej.

Żadnego bufora się nie robi. Przy takiej powierzchni domu zład z podłogówki wystarczy aż nadto. Nawet w mono, w ujemnych i przy wyłączonej pompie przez dobe , temperatura wylewki nie ulega zmianie. U mnie w "szafie" są tylko zbiorniki wyrównawcze do CWU i CO.