masera 02.11.2020 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2020 W temacie podłogi na gruncie zostały mi dwa zagadnienia, których nie mogę jednoznacznie rozwiązać:- jedni mówią, żeby wywijać folię na ściany a drudzy że nie ma to sensu - są całe filmy o tym - nie chcę tu zaczynać dyskusji jaką izolacją jest folia- na forum niektórzy zalecają układać styropian w 2 warstwach max. i nie mogę nigdzie indziej się doszukać dlaczego Jeżeli ma ktoś wiarygodne informację o tych aspektach podłogi będę wdzięczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/258315-jak-to-jest-z-wywijaniem-foli-na-%C5%9Bciany-i-z-ilo%C5%9Bci%C4%85-warstw-styropianu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 02.11.2020 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2020 - jedni mówią, żeby wywijać folię na ściany a drudzy że nie ma to sensu - wg mnie wywijać , tylko dlatego że w tym miejscu oddzielisz jednak warstwę izolacji od ściany, jeśli się tam dostanie zaprawa z posadzki właściwej nie zwiąże się ze ścianą i warstwą izolacji. Ponadto jakakolwiek wilgoć wydostająca się z powierzchni chudziaka wydostanie się właśnie przy krawędzi gdyż tam nie będzie izolacji - rzekomo na całej powierzchni posadzki powinna być. - na forum niektórzy zalecają układać styropian w 2 warstwach max. i nie mogę nigdzie indziej się doszukać dlaczego Jeżeli ma ktoś wiarygodne informację o tych aspektach podłogi będę wdzięczny za pomoc. Czy wiarygodne? może nie ale logiczne - dwie warstwy dają Ci swobodne operowanie możliwością materiału izolacyjnego podczas układania - możesz jedną rozciąć i ułożyć w niej instalacje(wodną, kanalizacyjną, odkurzacza centralnego czy wentylacyjną i przykryć ją kolejną niejako niwelując mostki cieplne pociętej jednej warstwy. Jednak w każdym układaniu tkwi pewien szczegół - to parametr ugięcia materiału i jeśli przykładowo wynosi on powiedzmy dla płyty FS 100 - 1% dla 2 - 2 % to dla trzech płyt - 3 % więc im więcej tych płyt tym współczynnik ugięcia jest sumą każdej z warstwy płyt co jest bardzo niewskazane szczególnie przy izolacji posadzki. Wartościami się nie sugeruj - książki nie piszesz, ale coś w tym stylu. - wszystko wynika również z faktu samego układania - nigdy płyty w warstwach nie będą tak przylegały do siebie jak jednorodna o tej samej grubości. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/258315-jak-to-jest-z-wywijaniem-foli-na-%C5%9Bciany-i-z-ilo%C5%9Bci%C4%85-warstw-styropianu/#findComment-7856577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 12.11.2020 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2020 W temacie podłogi na gruncie zostały mi dwa zagadnienia, których nie mogę jednoznacznie rozwiązać: - jedni mówią, żeby wywijać folię na ściany a drudzy że nie ma to sensu - są całe filmy o tym - nie chcę tu zaczynać dyskusji jaką izolacją jest folia - na forum niektórzy zalecają układać styropian w 2 warstwach max. i nie mogę nigdzie indziej się doszukać dlaczego Jeżeli ma ktoś wiarygodne informację o tych aspektach podłogi będę wdzięczny za pomoc. CitiMatic już opisał, to tylko dopowiem: - kwestia migracji pary wodnej: żeby wydłużyć drogę do styku betonu podkładowego podłogi (tzw. chudziaka) i ściany fundamentowej/nośnej, który jest chłodniejszym miejscem i może łatwo wystąpić tam punkt rosy. Hydroizolacja (ew. odpowiednia folia) jest paroszczelna więc przez wywinięcie na ścianę mniej pary wodnej w tą pachwinę zmigruje do muru. - liczba warstw zależy od wygody układania i liczby instalacji, które się krzyżują w podłodze danego pomieszczenia. I tyle. Nie ma tu żadnej głębszej filozofii. Obejrzyj parę filmików na youtube jak instalatorzy to robią to sam sobie dostosujesz co będzie najwygodniejsze na Twojej budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/258315-jak-to-jest-z-wywijaniem-foli-na-%C5%9Bciany-i-z-ilo%C5%9Bci%C4%85-warstw-styropianu/#findComment-7859596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts