masera 02.11.2020 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2020 W temacie podłogi na gruncie zostały mi dwa zagadnienia, których nie mogę jednoznacznie rozwiązać:- jedni mówią, żeby wywijać folię na ściany a drudzy że nie ma to sensu - są całe filmy o tym - nie chcę tu zaczynać dyskusji jaką izolacją jest folia- na forum niektórzy zalecają układać styropian w 2 warstwach max. i nie mogę nigdzie indziej się doszukać dlaczego Jeżeli ma ktoś wiarygodne informację o tych aspektach podłogi będę wdzięczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 02.11.2020 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2020 - jedni mówią, żeby wywijać folię na ściany a drudzy że nie ma to sensu - wg mnie wywijać , tylko dlatego że w tym miejscu oddzielisz jednak warstwę izolacji od ściany, jeśli się tam dostanie zaprawa z posadzki właściwej nie zwiąże się ze ścianą i warstwą izolacji. Ponadto jakakolwiek wilgoć wydostająca się z powierzchni chudziaka wydostanie się właśnie przy krawędzi gdyż tam nie będzie izolacji - rzekomo na całej powierzchni posadzki powinna być. - na forum niektórzy zalecają układać styropian w 2 warstwach max. i nie mogę nigdzie indziej się doszukać dlaczego Jeżeli ma ktoś wiarygodne informację o tych aspektach podłogi będę wdzięczny za pomoc. Czy wiarygodne? może nie ale logiczne - dwie warstwy dają Ci swobodne operowanie możliwością materiału izolacyjnego podczas układania - możesz jedną rozciąć i ułożyć w niej instalacje(wodną, kanalizacyjną, odkurzacza centralnego czy wentylacyjną i przykryć ją kolejną niejako niwelując mostki cieplne pociętej jednej warstwy. Jednak w każdym układaniu tkwi pewien szczegół - to parametr ugięcia materiału i jeśli przykładowo wynosi on powiedzmy dla płyty FS 100 - 1% dla 2 - 2 % to dla trzech płyt - 3 % więc im więcej tych płyt tym współczynnik ugięcia jest sumą każdej z warstwy płyt co jest bardzo niewskazane szczególnie przy izolacji posadzki. Wartościami się nie sugeruj - książki nie piszesz, ale coś w tym stylu. - wszystko wynika również z faktu samego układania - nigdy płyty w warstwach nie będą tak przylegały do siebie jak jednorodna o tej samej grubości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 12.11.2020 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2020 W temacie podłogi na gruncie zostały mi dwa zagadnienia, których nie mogę jednoznacznie rozwiązać: - jedni mówią, żeby wywijać folię na ściany a drudzy że nie ma to sensu - są całe filmy o tym - nie chcę tu zaczynać dyskusji jaką izolacją jest folia - na forum niektórzy zalecają układać styropian w 2 warstwach max. i nie mogę nigdzie indziej się doszukać dlaczego Jeżeli ma ktoś wiarygodne informację o tych aspektach podłogi będę wdzięczny za pomoc. CitiMatic już opisał, to tylko dopowiem: - kwestia migracji pary wodnej: żeby wydłużyć drogę do styku betonu podkładowego podłogi (tzw. chudziaka) i ściany fundamentowej/nośnej, który jest chłodniejszym miejscem i może łatwo wystąpić tam punkt rosy. Hydroizolacja (ew. odpowiednia folia) jest paroszczelna więc przez wywinięcie na ścianę mniej pary wodnej w tą pachwinę zmigruje do muru. - liczba warstw zależy od wygody układania i liczby instalacji, które się krzyżują w podłodze danego pomieszczenia. I tyle. Nie ma tu żadnej głębszej filozofii. Obejrzyj parę filmików na youtube jak instalatorzy to robią to sam sobie dostosujesz co będzie najwygodniejsze na Twojej budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts