bobDeBilder 02.11.2020 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2020 Jeśli wybrałbym ogrzewanie elektryczne zamiast gazowego, nie musiałbym budować komina.Jaka to byłaby oszczędność?Jakie jeszcze będą wady/zalety elektrycznego nad gazowym i odwrotnie oraz jakie różnice w kosztach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryba007 03.11.2020 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Za kształtki kominowe z Leier zapłaciłem 500 PLN (bez wkładu)Za klinkier i zaprawę ok 1000 PLN Nie wiem ile robocizna bo miałem to w łącznej cenie za murowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 03.11.2020 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Nie będziesz musiał budować komina ale wentylacje jakąś trzeba mieć? Więc będziesz musiał zrobić rekuperacje, za która finalnie zapłacisz napewno więcej. Z drugiej strony nie łódź się, że dekarz zdejmie Ci z ceny np 1000zł bo nie będzie musiał robić obróbki. Ja ostatnio za komin dymowy z dwoma wentylacjami (markowy) zapłaciłem 2050zł, wysokość 6mb. Pytałem o cenę murowanego to facet mi powiedział 4zł od cegły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobDeBilder 03.11.2020 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 @Ryba007, dzięki za info. A mi jakiś architekt rzucił kwotą 7000 pln oszczędności na nie budowaniu komina, jeśli zrezygnuję z gazowego na rzecz elektrycznego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobDeBilder 03.11.2020 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 @swierol, tak, planowałem rekuperację (bo podobno i tak będzie wymagana w 21) i wiele osób poleca, a Ty uważasz, że nie warto i lepiej grawitacyjną? Jak to kalkulujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 03.11.2020 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 do gazowego mozesz wyjsc przez sciane i tradycyjnego komina nie bedziesz musial budowac.a jeszcze trzeba wziasc pod uwage ze bedzie wiecej miejsca gdyz komin zabiera m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 03.11.2020 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 https://www.firend.pl/system-universal/ Ze Szwagrem w jeden dzień postawisz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 03.11.2020 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Jeśli wybrałbym ogrzewanie elektryczne zamiast gazowego, nie musiałbym budować komina. Jaka to byłaby oszczędność? Jakie jeszcze będą wady/zalety elektrycznego nad gazowym i odwrotnie oraz jakie różnice w kosztach? Do kotła gazowego kondensacyjnego nie potrzebujesz komina - przewód spalinowo-powietrzny wypuszczasz przez ścianę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 10.11.2020 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 @swierol, tak, planowałem rekuperację (bo podobno i tak będzie wymagana w 21) i wiele osób poleca, a Ty uważasz, że nie warto i lepiej grawitacyjną? Jak to kalkulujesz? Ja buduje dom, który nie będzie stale zamieszkały i mimo tego, że pracuje w hurtowni systemów wentylacji nie zakładam rekuperacji bo ona musi działać cały czas aby spełniała swoje zadanie. Dlatego tez zdecydowałem się na grawitacje. Największe oszczędności na rekuperacji pojawiają się podczas obliczeń. W rzeczywistości zapewnia ona wyższy komfort niż WG. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts