Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka oszczędność na budowie komina przy ogrzewaniu elektrycznym zamiast gazowym?

Recommended Posts

Nie będziesz musiał budować komina ale wentylacje jakąś trzeba mieć? Więc będziesz musiał zrobić rekuperacje, za która finalnie zapłacisz napewno więcej. Z drugiej strony nie łódź się, że dekarz zdejmie Ci z ceny np 1000zł bo nie będzie musiał robić obróbki. Ja ostatnio za komin dymowy z dwoma wentylacjami (markowy) zapłaciłem 2050zł, wysokość 6mb. Pytałem o cenę murowanego to facet mi powiedział 4zł od cegły.

Jeśli wybrałbym ogrzewanie elektryczne zamiast gazowego, nie musiałbym budować komina.

Jaka to byłaby oszczędność?

Jakie jeszcze będą wady/zalety elektrycznego nad gazowym i odwrotnie oraz jakie różnice w kosztach?

Do kotła gazowego kondensacyjnego nie potrzebujesz komina - przewód spalinowo-powietrzny wypuszczasz przez ścianę.

• Like 1

@swierol, tak, planowałem rekuperację (bo podobno i tak będzie wymagana w 21) i wiele osób poleca, a Ty uważasz, że nie warto i lepiej grawitacyjną? Jak to kalkulujesz?

Ja buduje dom, który nie będzie stale zamieszkały i mimo tego, że pracuje w hurtowni systemów wentylacji nie zakładam rekuperacji bo ona musi działać cały czas aby spełniała swoje zadanie. Dlatego tez zdecydowałem się na grawitacje. Największe oszczędności na rekuperacji pojawiają się podczas obliczeń. W rzeczywistości zapewnia ona wyższy komfort niż WG.

• Like 1