leo10 03.11.2020 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Mam problem ze zmiękczaczem wody, typ rx20, który nie pobiera solanki, ale konkretnie chodzi mi o pływak, który posiada na części górnej i dolnej zagłębienia, w które pasuja 2 ograniczniki gumowe. W jakiej pozycji te ograniczniki powinny być zamontowane, czy pływak ma się posiadać luz, jak na foto, czy być na sztywno w tych stoperach? Na jakiej zasadzie to działa? Kiedy zmiekczacz przestał pobierać solanke, w komorze bylo dużo wody, a pływak zablokowany w górnym położeniu i pełno osadu z kamienia na trzpieniu z tworzywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 04.11.2020 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 Pływak może być zablokowany w górnej pozycji lub być luźny (tak jak teraz) z górną gumką w pozycji maksymalnej. Ja osobiście preferuję sztywne ustawienie pływaka w górnej pozycji.On ma odciąć dopływ wody do zbiornika solanki jeśli jej poziom będzie za wysoki... a dlaczego może być za wysoki to już trzeba ustalić w głowicy... może być źle ustawiona, może być jakaś awaria...W Twojej sytuacji skupiłbym się na głowicy i szukaniu przyczyny niepobierania solanki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts