HubertHubert 03.11.2020 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Witajcie zastanawiam się nad rozwiązaniem CWU. Posiadam własna studnie "głębinową" w z pompą Omnigena. Jestem na etapie budowania domu- ogrzewanie domu elektryczne Wymyśliłem sobie to tak Wprowadzam wodę do domu gdzie postawię Hydrofor z zasobnikiem 200L z niego podam wodę do systemu nawadniania ( mam już zrobiony 12 sekcji 2500m2 podlewania ) Teraz pytanie jaki hydrofor wybrać ( cichy ) i czy faktycznie 200l ? , jaki bojler CWU z zasobnikiem chciałbym około 150litrów ( rodzina 2+2 ) Czy hydrofor połączyć z CWU ? Jakiej firmy sprzęt wybrać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 03.11.2020 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Witam serdecznieNapisałeś bardzo chaotycznie - hydrofor 200 l i system nawadniania jak najbardziej się sprawdzi, zapewne ma jeszcze obsłużyć dom(woda do domu) więc to również się sprawdzi.Hydrofor jest cichy, pompa głębinowa spokojnie napełni go odpowiednim ciśnieniem, a wyłącznik ciśnieniowy wyłączy pompę.Nie wiem co ma tutaj do instalacji bojler na cwu - ale tak ten hydrofor spokojnie obsłuży i dodatkowy bojler 150l z grzałką elektryczną. Nic nie piszesz o mocy i wydajności pompy ale z reguły stosuje się reduktor ciśnienia na wyjściu do domu ze zbiornika hydroforu tylko po to aby ciśnienie nie "falowało" i nie było zbyt duże na instalacji w domu - tak do 3 -3,5 bar.Jeśli chodzi natomiast o instalację nawadniania to już inna "bajka" tak rozległy teren i ilość obwodów wymaga pewnego podziału na obwody sterowane niezależnie w czasie( nie możesz załączyć równocześnie wszystkich obwodów) - jednak 200 l hydrofor sobie z nimi poradzi nawet w trakcie poboru wody przez domowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts