Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie

zastanawiam się nad rozwiązaniem CWU.

Posiadam własna studnie "głębinową" w z pompą Omnigena.

Jestem na etapie budowania domu

- ogrzewanie domu elektryczne

Wymyśliłem sobie to tak

Wprowadzam wodę do domu gdzie postawię Hydrofor z zasobnikiem 200L z niego podam wodę do systemu nawadniania ( mam już zrobiony 12 sekcji 2500m2 podlewania )

Teraz pytanie jaki hydrofor wybrać ( cichy ) i czy faktycznie 200l ? , jaki bojler CWU z zasobnikiem chciałbym około 150litrów ( rodzina 2+2 )

Czy hydrofor połączyć z CWU ?

Jakiej firmy sprzęt wybrać ?

https://forum.murator.pl/topic/258340-cwu-hydrofor/

Witam serdecznie

Napisałeś bardzo chaotycznie - hydrofor 200 l i system nawadniania jak najbardziej się sprawdzi, zapewne ma jeszcze obsłużyć dom(woda do domu) więc to również się sprawdzi.

Hydrofor jest cichy, pompa głębinowa spokojnie napełni go odpowiednim ciśnieniem, a wyłącznik ciśnieniowy wyłączy pompę.

Nie wiem co ma tutaj do instalacji bojler na cwu - ale tak ten hydrofor spokojnie obsłuży i dodatkowy bojler 150l z grzałką elektryczną. Nic nie piszesz o mocy i wydajności pompy ale z reguły stosuje się reduktor ciśnienia na wyjściu do domu ze zbiornika hydroforu tylko po to aby ciśnienie nie "falowało" i nie było zbyt duże na instalacji w domu - tak do 3 -3,5 bar.

Jeśli chodzi natomiast o instalację nawadniania to już inna "bajka" tak rozległy teren i ilość obwodów wymaga pewnego podziału na obwody sterowane niezależnie w czasie( nie możesz załączyć równocześnie wszystkich obwodów) - jednak 200 l hydrofor sobie z nimi poradzi nawet w trakcie poboru wody przez domowników.

https://forum.murator.pl/topic/258340-cwu-hydrofor/#findComment-7856922