Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Papa pod pierwszy bloczek na płycie fundamentowej

Recommended Posts

Cześć! Zastanawiam się jaką papę wybrać pod pierwszą warstwę bloczka Ytong 24. Chciałem pociąć paski 33 cm i zrobić zakład do wewnątrz budynku i to zgrzać do płyty.

Zastanawiam się między:

- Icopal Fundament 4,0 Szybki Profil SBS

- Lemar Lembit Super P-PYE250 S40 SBS

Papa Lemar jest co najmniej 60% tańsza za 1m2 od papy Icopal, niby właściwości podobne.

Nie wiem czym się kierować przy wyborze papy.

A może jakiś inny solidny produkt?

Z góry dzięki za pomoc!

U mnie są warstwy (od góry):

- Beton B25 W8 25 cm

- Folia budowlana 0,3

- XPS Synthos Prime

- Zagęszczona podbudowa piaskowa

Na czymś trzeba te bloczki wystartować, a im więcej czytam tym więcej osób radzi by wystartować na papie z zakładem i połączyć to z papą, która przyjdzie na płytę tudzież w wersji ekonomicznej zastosować folię pod wylewką i wywinąć na ściany. Jednakże wszędzie radzą użyć papy zamiast folii pod bloczkiem. No i jestem teraz mocno zmieszany.

Dodam, że tylko Icopal oficjalnie pisze, że Icopal Fundament to jest papa na Fundament, a Lemar i inne nazywają swoje papy papami dachowymi...

Dodam, że tylko Icopal oficjalnie pisze, że Icopal Fundament to jest papa na Fundament,

Chociaż wybudowałem dom. i zawsze myślałem, że popełniłem błąd nie robiąc go na płycie - bo mam wrażenie, że byłoby lepiej -Twoja płyta mi nie pasuje(mam inne wyobrażenie o tej konstrukcji) tak jakby brakowało jej kilku warstw:( - ale każdy ma wątpliwości.

Zapewne wypowiedzą się fachowcy od tej konstrukcji i Ci prawidłowo doradzą, jest tu kilku których domy stoją na płytach i wiem , że doglądali proces ich tworzenia.

Pozdrawiam