tomkowz 04.11.2020 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 Cześć! Zastanawiam się jaką papę wybrać pod pierwszą warstwę bloczka Ytong 24. Chciałem pociąć paski 33 cm i zrobić zakład do wewnątrz budynku i to zgrzać do płyty. Zastanawiam się między:- Icopal Fundament 4,0 Szybki Profil SBS- Lemar Lembit Super P-PYE250 S40 SBS Papa Lemar jest co najmniej 60% tańsza za 1m2 od papy Icopal, niby właściwości podobne. Nie wiem czym się kierować przy wyborze papy. A może jakiś inny solidny produkt? Z góry dzięki za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 04.11.2020 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 A czy jesteś pewny , że potrzebna jest Ci tam izolacja pozioma? Przecież płyta jest odizolowana od wilgoci z gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkowz 04.11.2020 18:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 U mnie są warstwy (od góry):- Beton B25 W8 25 cm- Folia budowlana 0,3- XPS Synthos Prime- Zagęszczona podbudowa piaskowa Na czymś trzeba te bloczki wystartować, a im więcej czytam tym więcej osób radzi by wystartować na papie z zakładem i połączyć to z papą, która przyjdzie na płytę tudzież w wersji ekonomicznej zastosować folię pod wylewką i wywinąć na ściany. Jednakże wszędzie radzą użyć papy zamiast folii pod bloczkiem. No i jestem teraz mocno zmieszany. Dodam, że tylko Icopal oficjalnie pisze, że Icopal Fundament to jest papa na Fundament, a Lemar i inne nazywają swoje papy papami dachowymi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 04.11.2020 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 Drugi raz bym nie dał. Dobrze, że przynajmniej z 14 rdzeni ją wyciąłem... Niektórzy nie wycinają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 04.11.2020 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 Dodam, że tylko Icopal oficjalnie pisze, że Icopal Fundament to jest papa na Fundament, Chociaż wybudowałem dom. i zawsze myślałem, że popełniłem błąd nie robiąc go na płycie - bo mam wrażenie, że byłoby lepiej -Twoja płyta mi nie pasuje(mam inne wyobrażenie o tej konstrukcji) tak jakby brakowało jej kilku warstw:( - ale każdy ma wątpliwości. Zapewne wypowiedzą się fachowcy od tej konstrukcji i Ci prawidłowo doradzą, jest tu kilku których domy stoją na płytach i wiem , że doglądali proces ich tworzenia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts