M1cHaL11 04.11.2020 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 Witam, Przyznam, że to będzie moje pierwsze doświadczenie z ogrzewaniem gazowym, więc moja wiedza, też nie jest w tym zakresie bogata. Mam kotłownie w której kiedyś stał piec gazowy, jest komin, jest doprowadzony gaz z sieci, w łazience jest terma elektryczna o pojemności 50 litrów (nowa), do ogrzania jest jedno pomieszczenie, jest to warsztat, około 160 m2, no i wpadłem na pomysł, żeby kupić kocioł gazowy / podgrzewacz wody, jakiś w miarę tani, ponieważ warsztat jest wynajmowany, będę tu rok, może dwa, więc nie chcę inwestować w coś co może mi się później nie przydać, np THEMA CLASSIC 24 kW lub ARISTON CLAS X24CF, są to kotły w cenie do 2500 zł. Na warsztacie chcę zainstalować nagrzewnice wodną Volcano, no i teraz nurtuje mnie kilka pytań: Czy kocioł gazowy posiada wbudowaną pompę obiegową ? Czy należy dokupić dodatkową? Czy obieg wody, można puścić przez termę w łazience, do której podłączony jest kran i prysznic, a także zasilanie w wodę z sieci. Czy instalację wodną, można wykonać w technologii PP i jakich średnic rur użyć ? Jaki kocioł będzie odpowiedni ? A może podgrzewacz typu JUNKERS będzie wystarczający? Poniżej załączam schemat, jak taka instalacja miała by wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts