Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór pieca na ekogroszek

Fragless87

Recommended Posts

Przecież ty ostatnio się chwaliłeś, że kupiłeś sobie kopciucha śmieciucha 10kw więc nie wciskaj kitu.

Nie kopciucha śmieciucha tylko porządny dolniak mpm 10 kw :yes::yes::yes: ale nie dla siebie tylko dla syna jako dodatek do domu który też mu kupiłem :D:D:D:D miałbym więcej siana to pewnie bym mu fundnął jakąś gruntówkę :D ale jest jak jest , też będzie dobrze .

• Odpowiedzi 114
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość mtdeusz

Daj znać jak zaczniesz przestawiać sterty cegiełek szamotowych, słyszałem, że producent dodaje w gratisie całą paletę cegieł szamotowych :lol2: oraz zadymiać całą kotłownie a zapominałem dodać w tym kopciuchu śmieciuchu otwieranie drzwiczek zasypowych łomem jest w standardzie, mam nadzieje, że już zrobiłeś odpowiednie zapasy smaru miedzianego?:lol2::lol2::lol2:

Mam nadzieje, że automatyczne, odpopielanie, odwieszanie opału i odpychanie otworu przegrody już zamontowałeś?

Edytowane przez mtdeusz

Daj znać jak zaczniesz przestawiać sterty cegiełek szamotowych, słyszałem, że producent dodaje w gratisie całą paletę cegieł szamotowych :lol2: oraz zadymiać całą kotłownie a zapominałem dodać w tym kopciuchu śmieciuchu otwieranie drzwiczek zasypowych łomem jest w standardzie, mam nadzieje, że już zrobiłeś odpowiednie zapasy smaru miedzianego?:lol2::lol2::lol2:

Mam nadzieje, że automatyczne, odpopielanie, odwieszanie opału i odpychanie otworu przegrody już zamontowałeś?

Takie rzeczy jak wymieniasz dzieją się tylko głąbom , spokojna będzie dobrze poradzimy się .

Gość mtdeusz

Aha czyli potwierdzasz to co mówił przedstawiciel handlowy tego chłamu, przed zakupem tego kopciucha śmieciucha należy koniecznie zmierzyć IQ:lol2::lol2::lol2:

PS

Jak go odpalisz to się pochwal jak pięknie sadzi i kopci.

Edytowane przez mtdeusz

Gość mtdeusz

Sypnij Bogdanki,Marcela albo Rydułtowy , będzie kopcić jak opętany a sadzy będziesz miał tyle, że będziesz taczkami wywoził.:lol2::lol2:

Czyste spalanie to ostani przymiotnik z jakim można łączyć tego kopciucha 5 klasy kopcenia.

Edytowane przez mtdeusz

Czyste spalanie to ostani przymiotnik z jakim można łączyć tego kopciucha 5 klasy kopcenia.

Pisałem Ci że sam kocioł to połowa sukcesu czystego spalania. Musisz pamiętać że w powietrzu jest tylko 20% tlenu a reszta to praktycznie azot czyli czynnik chłodzący. Można to zobrazować porównaniem ultra czysto ale mało oszczędnie. Kompromisem pomiędzy ultra czystym spalaniem i mieszczącym się w normie jest właśnie MPM DS.

Będziesz popiół taczkami wywoził i rusztował co 1h.

Bez przesady wszystko zależy od tego co tam wrzuci. Osobiście polecam węgiel ZIEMOWIT lub coś podobnego. Szkoda że wycofali węgiel brunatny na którym fajnie pracują DS-y.

Edytowane przez DUNIA.MD
  • Like 1

Ten dom od 30 lat nie był ogrzewany?

Sprawdź, czy na pewno ma odbiór.

Zrób sobie wyliczenie na CP tylko na piętro.

Do wyniku dodaj ze 20%, tak by starczyło na utrzymanie dodatniej temperatury na parterze i poddaszu.

Po zamieszkaniu teściów, dom i tak chcesz ocieplić.

Moc kotła wtedy i tak będzie za duża.

Przecież ty ostatnio się chwaliłeś, że kupiłeś sobie kopciucha śmieciucha MPM 10kw więc nie wciskaj kitu.

Takie rzeczy jak wymieniasz dzieją się tylko głąbom , spokojna będzie dobrze poradzimy się .

Aha czyli potwierdzasz to co mówił przedstawiciel handlowy tego chłamu, przed zakupem tego kopciucha śmieciucha należy koniecznie zmierzyć IQ:lol2::lol2::lol2:

PS

Jak go odpalisz to się pochwal jak pięknie sadzi i kopci.

Pochwalę się jak pięknie czysto i oszczędnie pali węglem a nie jakimś tam drewnem , na węglu te kociołki chodzą rewelacyjnie :yes::yes::yes:

Sypnij Bogdanki,Marcela albo Rydułtowy , będzie kopcić jak opętany a sadzy będziesz miał tyle, że będziesz taczkami wywoził.:lol2::lol2:

Będziesz popiół taczkami wywoził i rusztował co 1h.

Po ile ten Rydułtowy ???

Węgiel brunatny dalej można kupić Czeski ok 21mj tylko cała wanna 24 tony wchodzi w rachubę ale tak czy siak się to opłaci .https://www.olx.pl/oferta/ekogroszek-czeski-CID628-IDAAU8j.html#889782ec3b

Ja tu w swojej sprawie - po zdanie znawcy mpm-a przyszedłem. Pozdrawiam i sukcesu życzę w wyborze kotła.

J jeszcze co to znawcą MPM-a nie jestem ale z wiarygodnych źródeł wiem że na węglu mpm działa wyśmienicie ,kupiłem 8-10 kw bo grzane będzie narazie tylko sam parter ok 80m2 , będzie do tego też mały buforek z odzysku po hydroforze 370 litrów instalacja czysto grawitacyjno bez pompki co w przyszłości za kilka lat podłogówka .to nie dla mnie tylko syna i jak sobie zarobi to resztę sam sobie ogarnie .

Gość mtdeusz

Już odpaliłeś tego kopciucha?

Czy może szybciej wywalasz tego kopciucha niż go montowałeś.:lol2::lol2:

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/18681-kocio%C5%82-ds-mpm/?do=findComment&comment=358351

To kopcące padło nawet nie spełnia 5 klasy w kotlowni, powinni zakazać sprzedaży tego kopciucha śmieciucha mpma.

CDN.

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/33526-mpm-ds-modyfikacje-do-palenia-drewnem/?do=findComment&comment=541409

Nawet do kotłowni kopci.

Pyta się czy sadza na wymienniku to normalna sprawa :lol2: Jak spala niecałkowicie żółtym płomieniem to oczywiście, że normalna.

Edytowane przez mtdeusz

Gość mtdeusz
Ja tu w swojej sprawie - po zdanie znawcy mpm-a przyszedłem. Pozdrawiam i sukcesu życzę w wyborze kotła.

Zabezpieczaj, zabezpieczaj, zatapetuj wszystkie ściany niechaj wszyscy się dowiedzą o kopciuchu śmieciuchu mpemie.

• 2 weeks później...
Dzięki wielki za odpowiedzi! Kocioł 24kw za duży? To taka 19:

https://allegro.pl/oferta/kociol-piec-5-klasa-technix-19-kw-montaz-9846226484

Plus zapalarka i panel domowy powinno wystarczyć?

Bojler 300l dla 2+1 i za jakiś czas teście będzie wystarczający?

Tak ten wystarczyć powinien, po więcej informacji najlepiej dzwonić lub pisać @ bo teraz w sezonie wysokim na kotły jak widać baaardzo rzadko mam czas na forum a tym bardziej na tłumaczenie hejterom pokroju DUNIA.MD podstawowych spraw.

Bojler 300 l wystarczy z zapasem na 5 osób [u mnie na 4 wystarcza 140 l].

Zapalarka działa bardzo dobrze przy ekogroszku i pewnie niebawem wyprze odpalanie ręczne z kotłów niczym kiedyś elektryczne rozruszniki w samochodach wyparły korby ...

tłumaczenie hejterom pokroju DUNIA.MD podstawowych spraw.

Nie tobie oceniać mój "pokrój" Olimpie. Jakich spraw zapalarki w kotle na ekogroszek. Kocioł na ekogroszek prawidłowo ustawiony powinien pracować non-stop a zapalarka w nim to zbędny gadżet. Takie gadżety to możesz wciskać nieznającym tematu potencjalnym kupcom, którzy całe życie mieszkali w bloku.

Edytowane przez DUNIA.MD