Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór pieca na ekogroszek

Fragless87

Recommended Posts

• Odpowiedzi 114
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kombinować z kotłami trzeba zwłaszcza jak ktoś ma wrazitlate paluchy a że naczytałem się jak to fajnie działa dolniak to chciałem też a że było gorzej pod każdym względem to wywaliłem wszystko i odetchnąłem , palenie w dobrym górniaku to przyjemność a jak ktos całkiem nie zwraca na przydymianie po dokładaniu to może palić i dwa miesiące a wiem bo od lutego do maja grzałem nonstop górniakiem i nawet czysto w miarę z komina było a co do kotła to nasyp zapomnij i tyle w maju zmieniłem na podajnikowiec i też masakra pierwsze dwa miesiące tragedia zwłaszcza że okazało sie że mam dziewicze oprogramowanie w sterowniku które mi zmieniono dopiero w sierpniu i praktycznie też do dzić zero problemów nudy bo raz w tygodniu te 60 kilogramów wsypać do zasobnika i tyle mnie tam widziało .

samsu o jakie zdjęcia ci chodzi ?? pisz trochę jaśniej ja za bardzo czasu nie mam na siedzenie w ecie i wyrażaj się dosłownie o co ci chodzi a nie klucz , powiedz jakie zdjęcia to ci pokażę jak zrobię lub mam bo nie wiem o które ?

samsu o jakie zdjęcia ci chodzi ?? pisz trochę jaśniej ja za bardzo czasu nie mam na siedzenie w ecie i wyrażaj się dosłownie o co ci chodzi a nie klucz , powiedz jakie zdjęcia to ci pokażę jak zrobię lub mam bo nie wiem o które ?

Ze zdjęciami się wstrzymaj - dajmy się DUNI.MEJ wypowiedzieć - obaczmy co poradzi by ten mpm 24 h chodził bez dotykania na zasadzie - nałóż, zapal i zapomnij.

Zdjęcia wymiennika i płomienia zrobisz jak już to będzie hulać tak jak się należy.

W kwestii twojego podajnikowca - ładnie to opisałeś ale w tym mnie interesuje ekonomia spalania jego oraz głośność jego pracy, bo widzisz ogólna opinia o podajnikowcach jest taka, że ogrzewanie nimi więcej kosztuje niż zasypowym - więc jak to z tym jest u ciebie i czy faktycznie takiego podjnikowca który w kotłowni pracuje w sypialni słychać.

Wymiennik w nim jaki masz czy może nie potrzebnie o to pytam, bo z reguły jeden przyporządkowany kolor mają - czarny - ale jeśli u ciebie jest inny - o to - fotkę z tego fajnie by było obaczyć

Wymiennik dokładnie ten sam co Zębiec agat 10 kw tylko że ja mam na ekogroszek nie pellet , głośność hm ja mam go w piwnicy i w zasadzie go nie słychać ale jak zasobnik ma mało opału tu już trochę bardziej rezonuje i coś tam burczy ale nie przeszkadza a co tyczy się ekonomi to nie zgodzę się z tym że więcej pali , ktoś tak może pisać jak rozpali na kilka godzin bo z pracy przyszedł a że noca zgasło i do pracy idzie to nie pali z tąd tak gadają , u mnie całą dobę przez 12 miesięcy chodzi i sezon zimowy zamykam w 2 tonach ekogroszku kopalni Chwałowice po 700 zł tona czyli 1400 zł sezon zimowy bo latem coś tam też na cwu spali ale to ok 2,5 kg doba więc szału nie ma , dom w 1/3 czasu grzane 120m2 a reszta czasu to 160m2 dom z 1936 roku ale dociepliłem i oczywiście grzeje mi podłogówka bo na kaloryferach byłoby to nieosiągalne , jeden kaloryfer 120x60 cm więcej pochłania kw niż cała podłogówka zasilana 30-toma stopniami .

A przy dolniaku to tylko smród oraz powódź smoły w kotłowni.

Jak się nie umie palić i na dodatek nie ma czym to tak jest.

Kocioł MPM DS potrzebuje jedynie suchego drewna, dobrego ciągu oraz ochrony powrotu. Pierwszy warunek wymaga dobrego gospodarza który przygotuje i wy-sezonuje drewno. Pozostałe można jakoś obejść przez wyjęcie zawirowywaczy, dodanie wentylatora wyciągowego (słaby ciąg) oraz zwiększenie progu startu pomp od 55'C z krótką histerezą 2-3'C. (brak ochrony powrotu).

Jak się nie umie palić i na dodatek nie ma czym to tak jest.

Kocioł MPM DS potrzebuje jedynie suchego drewna, dobrego ciągu oraz ochrony powrotu. Pierwszy warunek wymaga dobrego gospodarza który przygotuje i wy-sezonuje drewno. Pozostałe można jakoś obejść przez wyjęcie zawirowywaczy, dodanie wentylatora wyciągowego (słaby ciąg) oraz zwiększenie progu startu pomp od 55'C z krótką histerezą 2-3'C. (brak ochrony powrotu).

DUNIA – dlaczego udajesz, że nie wiesz o tym : #56 i pozostałych problemach w tym zawartych.

Czego w tym pojąć nie możesz # 63 : dajmy się DUNI.MEJ wypowiedzieć - obaczmy co poradzi by ten mpm 24 h chodził bez dotykania na zasadzie - nałóż, zapal i zapomnij.

Zdjęcia wymiennika i płomienia zrobisz jak już to będzie hulać tak jak się należy.

Z tym, że te 24 h, to żarciki tylko taki ale to co w DTR-ce jest o tym napisane, to chyba da się z niego wyorać – co.

Masz swojego mpm-a na warsztacie - i co – na co po próżnicy czas tracisz – po co w kółko na okrągło o mpm-ie wypisujesz te farmazony – bież się za robotę i napisz @kryzysowi po kolei co jak ma zrobić i jak czym ma palić, by wyszło w końcu na to, że tak jak o tym piszesz - to nie są żadne brednie i pierdoły, że mpm to kocioł jest klasa.

Chyba nie chcesz by @kryzys tego mpm-a Gs-em zastąpił – co – czy może już speniany jesteś, o to że co by w mpm-ie nie robił i jak, to i tak palić się w nim nie będzie, bo mpm to syf i dlatego każdy kto go w swojej naiwności kupi zaraz po podłączeniu go do instalacji odpala diaxa i zaczyna rżnąć szamot do taczki, bo na mpm-a to jedyny sposób jest.

Na to coś czasu stracił by rangerowi/mtedeuszowi/alewalneło2/rey112 wytłumaczyć jak w mpm-ie powinno się palić, to chyba nic ci się nie stanie jak teraz dla odmiany napiszesz coś z czego pożytek będzie jakiś – co.

Gość mtdeusz

Nawet przy 90 stopnia i suchym drewnie jak u mnie komora zasypowa i drzwiczki załodowcze w nie ekologicznym i nie ekonomicznym kopciuchu dolnego spalania za zalane smołą i przy ich otwarciu śmierdzi smołą w całej kotłowni + jeszcze dym, który wyłazi z komory zasypowej.

Wyjęcie zawirowywaczy powoduje, że MPM zostaje zmodyfikowany czyli traci 5 klasę i staje się bez klasowym śmieciuchem.

bież się za robotę i napisz @kryzysowi po kolei co jak ma zrobić i jak czym ma palić

Nic nie muszę a do roboty to ty się możesz wziąć.

bo mpm to syf i dlatego każdy kto go w swojej naiwności kupi zaraz po podłączeniu go do instalacji odpala diaxa i zaczyna rżnąć szamot do taczki, bo na mpm-a to jedyny sposób jest

Piszesz takie same brednie jak kila lat temu. Czytając to co wtedy wypisywałeś miałem mieszane myśli.

Wyjęcie zawirowywaczy powoduje, że MPM zostaje zmodyfikowany czyli traci 5 klasę i staje się bez klasowym śmieciuchem.

Kolejna brednia. Zawirowywacze nie mają żadnego wpływu na proces spalania tylko działają jako tulbulizatory spalin. Wyjęcie ich daje nam możliwość pracy kotła ze starym ceglanym kominem lub niewystarczającym ciągu.

drzwiczki załodowcze w nie ekologicznym i nie ekonomicznym kopciuchu dolnego spalania za zalane smołą i przy ich otwarciu śmierdzi smołą w całej kotłowni + jeszcze dym, który wyłazi z komory zasypowej.

Przy suchym drewnie, właściwym ciągu i ochronie powrotu w komorze załadowczej jest sucho. Na 90% przypadków takiego objawu ma wpływ niedosuszone drewno i zimny powrót poniżej 55'C.

Edytowane przez DUNIA.MD

Gość mtdeusz

Głupoty piszesz i tyle.

Przy 90 stopniach powrót ma grubo ponad 55 stopni bo jest gorący, że ręki długo na nim nie utrzymasz.

Drewno też jest suche.

Żadne powroty czy diamentowe drewno nic tu nie dadzą, ścianki płaszcza wodnego komory zasypowej nawet przy 90 stopniach w całym kotle będą miały mniej niż 350 stopni a właśnie w takiej temperaturze następuje odparowanie smoły a poniżej tej temperatury smoła kondensuje się na zimnych ściankach i wali jak opętana na całą kotłownię+ wycieka z kotła ( ostatnio pisali, że im z MPM wycieka smoła środkowymi drzwiczkami :lol2::lol2:) + zakleja drzwiczki.( Smar miedziany w komplecie:lol2::lol2:).

A zimny powrót to tylko bajki producentów wszelkiej maści bubli i kopciuchów na ich wszelkie problemy w ich wyrobach :lol2::lol2::lol2:

NIE SPALA SIĘ PALIWA W GARZE DO GRZANIA WODY BO GAR SIĘ OSMOLI I ZAKOPCI CAŁĄ OKOLICĘ.

Smoła zalegająca na ściankach kotła śmierdzi na całą kotłownie nawet na zimnym kotle a co do dopiero mówić na rozgrzanym.

Taki urok dolnych kopiuchów:sick::mad:

Mają czy nie mają to nie istotne ich wyjęcie to modyfikacja kotła a modyfikacja kotła powoduje utratę 5 klasy.

A do mpm czy innych dolnych kopciuchów to i cały tir szamotu nie pomoże.

Edytowane przez mtdeusz

Drewno też jest suche

Od kilku lat widzę u ludzi to suche drewno - ścięte latem i palone w zimę. Takie bajki to możesz opowiadać na swojej wsi.

Sezonowane drewno do kotła to tylko w Muzeum Wsi Radomskiej,

A zimny powrót to tylko bajki producentów wszelkiej maści bubli i kopciuchów na ich wszelkie problemy w ich wyrobach

Nie gadaj głupot tam gdzie pompa kocioł w pierwszej fazie rozpalenia czy otwarcia zaworu przechodzi katusze.

Mają czy nie mają to nie istotne ich wyjęcie to modyfikacja kotła a modyfikacja kotła powoduje utratę 5 klasy.

Musisz mnie nauczyć wstawiać te roześmiane minki.

A do mpm czy innych dolnych kopciuchów to i cały tir szamotu nie pomoże

Z tego co pamiętam byłeś propagatorem tej metody podniesienia czystości komory zasypowej.

Edytowane przez DUNIA.MD

Smoła się tworzy fakt ale ona musi się wytworzyć bo to piec który częściowo zgazowuje czy to węgiel czy to drewno i w sumie co to za różnica czy ona tam jest czy nie ? a jeśli chodzi o dym to nawet ja to opanowałem w pierwszym dniu czyli zamykam miarkownikiem klapke wlotu powietrza potem komorę załadowczą ( ja mam od góry )otwieram na 2 cm czekami minutę aż wciągnie dym do palnika i normalnie otwieram i tyle ,nic trudnego ale fakt że górniak pod tym względem czyściejszy i wygodniejszy ale jak to w życiu coś za coś .

Gość mtdeusz

Tylko jakoś w dobrym kotle zgaozwujacym HG nie ma żadnej smoły w komorze zasypowej.

Pomijając już to, że mpm to nie jest kocioł zgazowujący.

A w czym przeszkadza ta smoła w tym, że po otwarciu drzwiczek smołą wali na całą kotłownie bo jest na drzwiczkach zasypowych oraz zakleja drzwiczki, że trzeba łomem otwierać oraz wycieka z kotła i wali na całą kotłownie.

Nic nie muszę
Fakt, to się zgadza i po tym co wypisujesz o mpm-ie mało tego, że na rzecz jego nic nie robisz, to sposobem Sztyrlica mu szkodzisz ale to już nie moja bronia – to co z twojego o nim przeczytałem mi wystarczy by więcej za No1 go nie uważać.

a do roboty to ty się możesz wziąć.
Znaczy się że co – wszak przy twoim udziale i tym samym współuczestnictwie usunąłem wszystko z tematów które założyłem : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?366170-Sadza-%E2%80%93-Jacek-M-%E2%80%93-samsu-pl i https://forum.muratordom.pl/showthread.php?367518-Gaz-drzewny-i-nim-jaranie-Jacek-M-samsu-pl oraz na Info konto zlikwidowałem : https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/33526-mpm-ds-modyfikacje-do-palenia-drewnem/?do=findComment&comment=541134

Piszesz takie same brednie jak kila lat temu.
Spoko – jak wyżej już o tym napisałem z tą tylko różnicą, że jak zacznę mpm-a nazywać syfem, to będzie w sensie dosłownym.

Czytając to co wtedy wypisywałeś miałem mieszane myśli.
No wybacz ale tu faktycznie mogę cię zrozumieć, bo faktem jest, że pisałem w brew temu co na Info i tu na FM-ie o mpm-ie można po dziś dzień przeczytać.

Do tego wszystkiego masz szacun mój, bo dzięki tobie w końcu dotarło to do mnie czym są polskie fora w których się obracamy i faktycznie w tym masz rację, że tu jeńców żywcem do niewoli się nie bierze a swoich i wroga rannych się dobija, bo tylko kasa/kasa/kasa się liczy i jedynie to forami rządzi.

Dobrze, że w końcu z tą temperaturą powrotu się ogarnąłeś – w kwestii innych rzeczy doczytasz i pewnie też się ogarniesz w końcu a gdyby nie to forum zwyczajem zostaniesz wyprostowany dzięki czemu w końcu oświecenia się doczekasz i nirwany.

to sposobem Sztyrlica mu szkodzisz ale to już nie moja bronia – to co z twojego o nim przeczytałem mi wystarczy by więcej za No1 go nie uważać.

Z tego co pamiętam pierwsze twoje posty to nawiedzone modernizacje przeplatane nutką filozofii. Napisz z których wypowiedzi wysnułeś tezę o szkodliwości moich obserwacji.

Spoko – jak wyżej już o tym napisałem z tą tylko różnicą, że jak zacznę mpm-a nazywać syfem, to będzie w sensie dosłownym.

Przeceniasz swoją pozycję w decyzyjności zakupu kotła przez potencjalnego zainteresowanego.

Smoła się tworzy fakt ale ona musi się wytworzyć bo to piec który częściowo zgazowuje czy to węgiel czy to drewno i w sumie co to za różnica czy ona tam jest czy nie ?

ale fakt że górniak pod tym względem czyściejszy i wygodniejszy ale jak to w życiu coś za coś .

@kryzys a może ty zagrasz ze mną w fanty – wiem, że gdzieś na Info są twoje pliki w których jest o tym jak do swojego podajnikowca palnik robiłeś i się zastanawiam czy w tym jest również to jak przed palnikiem komorę spalinową szamotem zabudowałeś – jeśli mam rację – to zarzuć linka do tego a jeśli nie, to na priv prześlij mi zdjęcia wraz z wymiennikiem – w zamian ci pokaże jak z tego twojego mpm-a wyorać stałopalność o jakiej w DTR-ce mpm-a jest napisane lub jak wolisz napiszę ci jak tego mpm-a na Gs-a przerobić, bo jak zauważyłeś od Duni niczego sensownego się nie dowiesz a dla mnie nie ma czegoś takiego by Ds-a nie można było tak ustawić by w końcu zaczął jak należy się chodzić.

napiszę ci jak tego mpm-a na Gs-a przerobić, bo jak zauważyłeś od Duni niczego sensownego się nie dowiesz

@kryzys uciekaj stąd jak najdalej. Rozbroją Ci kocioł bo to zazdrosna konkurencja z jakiejś firmy X.

w zamian ci pokaże jak z tego twojego mpm-a wyorać stałopalność o jakiej w DTR-ce mpm-a jest napisane

Suche drewno (brzoza, buk, grab, dąb) i najsłabszy węgiel, najlepiej brunatny.

Edytowane przez DUNIA.MD

Napisz z których wypowiedzi wysnułeś tezę o szkodliwości moich obserwacji.

Coś dokładniej o tym bym prosił, bo nie bardzo pojmuję o co w tym chodzi.

Nie jako po za tematem : dostałeś do rąk mpm-a za pomocą którego mogłeś udowodnić słuszność swych tez – i co – i tyle w temacie i na tym się skończyło - więc dalej możesz sobie o mpm-ie w taki sposób pisać na co w kontrarugmęcie dostawać będziesz kolejne dowody pochodzące od użytkowników tego kotła a jak dobrze wiesz o tym jest z czego czerpać te dowody np. : 12 Grudzień 2014 https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/18681-kocio%C5%82-ds-mpm/ .

Dostałeś do rąk mpm-a za pomocą którego mogłeś udowodnić słuszność swych tez – i co – i tyle w temacie i na tym się skończyło

Jaki przykład - chyba nie mówisz o tych bredniach i porównaniach z czasów młodości:

w moim domu jak jeszcze miałem górniaka defro to jedno wiadro wystarczyło aby zagrzać całą instalację i dać ciepło przez co najmniej 7godzin na słabym węglu

Zapodaj jakiś temat i nie linkuj celowo spreparowanych problemów użytkowników widmo. Kocioł wymaga minimalnej wiedzy, przygotowania opału i właściwych parametrów instalacji. Czasy palenia byle jak i byle czym dawno się skończyły więc czas wziąć się do roboty.