Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam mam Fotovoltaike 9kw , moje pytanie jak wyglada rozliczenie z Energa? czy faktura bedzie przychodziła co 2m ,6m czy co rok? Dodam ze 1.09.2020r wymieniono mi licznk na inteligietny dwukierunkowy... po zainttalowaniu Aplikacji w telefonie (Moj Licznik Energa) widze ile pobrałem a ile oddałem z instalacji FV. W jaki sposob Energa bedzie sie zemna rozliczała czy za Pełen rok od stycznia do grudnia ? czy od 1.09.2020 i od tego momentu bedzie liczony rok czyli do 09.2021? czy moze jeszcze w inny sposob?
https://forum.murator.pl/topic/258372-energa-rozliczenie/

zgadzam się że ważne wątki trzeba czytać i szukać odpowiedzi (to do areczekk83) ale z Energą jest bardzo różnie. :)

Na moim przykładzie . Instalacja założona na początku października 2019 odebrana na końcu października 2019 (na szczęście jak to w enerdze licznik już dwukierunkowy od kilku lat) . Z powodu awarii przesyłania danych licznik odczytuje pracownik energii co miesiąc (tzn. odczytywał bo przestał ale o tym później) . Pierwsza faktura wystawiona pod koniec listopada nieuwzględniająca w ogóle prosumenta. Po zgłoszeniu korekta i faktura wystawiona do dnia odbioru instalacji. Druga faktura wystawiona od końca października do początku grudnia . Trzecia faktura od początku grudnia do końca lutego (na fakturze błąd - data odczytu tylko do początku lutego a powinno być do końca) Po zgłoszeniu reklamacji i ponad miesięcznym oczekiwaniu prośba pracowników o pozostawienie faktury z błędem gdyż w innym wypadku trzebaby tworzyć nową umowę nowe ppe nowy system rozliczeń ( ustałem na te warunki) czwarta faktura od początku lutego (ze względu na poprzedni błąd tu również pozostało błędne datowanie) do początku maja i na tym koniec :) .Od maja nikt nie odczytuje licznika i nie wystawiają faktur. Ostatnia faktura składała się tylko z opłat stałych ( w moim przypadku 10.90zł na miesiąc) . Magazyn zgromadzonych nadwyżek liczony jest od końca maja przez rok. Warto wspomnieć że energa dolicza akcyzę za pobrany prąd ( a właściewie wyprodukowany i zbilansowany z pobranym), ale magazyn liczy prawidłowo bez specjalnych przeliczeń (najpierw przelicznik energii oddanej, później bilansowanie energii pobranej z oddaną (po przeliczniku) i utworzenie magazynu z ewentualnych nadwyżek

https://forum.murator.pl/topic/258372-energa-rozliczenie/#findComment-7857700

zgadzam się że ważne wątki trzeba czytać i szukać odpowiedzi (to do areczekk83) ale z Energą jest bardzo różnie. :)

Na moim przykładzie . Instalacja założona na początku października 2019 odebrana na końcu października 2019 (na szczęście jak to w enerdze licznik już dwukierunkowy od kilku lat) . Z powodu awarii przesyłania danych licznik odczytuje pracownik energii co miesiąc (tzn. odczytywał bo przestał ale o tym później) . Pierwsza faktura wystawiona pod koniec listopada nieuwzględniająca w ogóle prosumenta. Po zgłoszeniu korekta i faktura wystawiona do dnia odbioru instalacji. Druga faktura wystawiona od końca października do początku grudnia . Trzecia faktura od początku grudnia do końca lutego (na fakturze błąd - data odczytu tylko do początku lutego a powinno być do końca) Po zgłoszeniu reklamacji i ponad miesięcznym oczekiwaniu prośba pracowników o pozostawienie faktury z błędem gdyż w innym wypadku trzebaby tworzyć nową umowę nowe ppe nowy system rozliczeń ( ustałem na te warunki) czwarta faktura od początku lutego (ze względu na poprzedni błąd tu również pozostało błędne datowanie) do początku maja i na tym koniec :) .Od maja nikt nie odczytuje licznika i nie wystawiają faktur. Ostatnia faktura składała się tylko z opłat stałych ( w moim przypadku 10.90zł na miesiąc) . Magazyn zgromadzonych nadwyżek liczony jest od końca maja przez rok. Warto wspomnieć że energa dolicza akcyzę za pobrany prąd ( a właściewie wyprodukowany i zbilansowany z pobranym), ale magazyn liczy prawidłowo bez specjalnych przeliczeń (najpierw przelicznik energii oddanej, później bilansowanie energii pobranej z oddaną (po przeliczniku) i utworzenie magazynu z ewentualnych nadwyżek

Napisałes ,,Magazyn zgromadzonych nadwyżek liczony jest od końca maja przez rok" a ja teraz pisałem z Live Chat Energa i dostałem taka odp. Do 31.12.2020 od 1.01.2021 nowy magazyn. z tego co oni napisali to wynika ze styczen i luty beda liczone praktycznie normalnie nieuwzgledniajac energii oddanej do sieci bo w te miesiace jest mało słonca ..

https://forum.murator.pl/topic/258372-energa-rozliczenie/#findComment-7857841

Napisałes ,,Magazyn zgromadzonych nadwyżek liczony jest od końca maja przez rok" a ja teraz pisałem z Live Chat Energa i dostałem taka odp. Do 31.12.2020 od 1.01.2021 nowy magazyn. z tego co oni napisali to wynika ze styczen i luty beda liczone praktycznie normalnie nieuwzgledniajac energii oddanej do sieci bo w te miesiace jest mało słonca ..

nie ma takiej możliwości z magazynem. Magazyn liczy się od miesiąca oddania a właściwie miesiąca rozliczenia przez 12 miesięcy a nie do końca roku

Nie do końca rozumiem, co napisała Energa do @areczekk83, ale domyślam się, że chodzi o to, że w styczniu i lutym faktycznie nie pojawi się na fakturze pozycja "Magazyn energii Data wprowadzenia 31/01/2021 oraz data wprowadzenia 28/02/2021", ponieważ jest niska produkcja w stosunku do poboru energii. Jeśli zużycie energii przekracza produkcję (trzeba oczywiście uwzględnić współczynnik 0,7 lub 0,8), to tak będzie. W kolejnych miesiącach produkcja już może wzrosnąć na tyle, że po rozliczeniu danego miesiąca zostanie porcja energii do wrzucenia na magazyn.

Natomiast wracając do pytania, prawidłowo Energa powinna wystawiać faktury co 2 miesiące (chyba, że zdecydowałeś się na wariant 1 miesięczny) począwszy od 1 września. I faktem jest, że:

1) pierwsza faktura może przyjść ze sporym opóźnieniem (np. 2 miesiące) i zawierać 4 miesiące

2) pierwsza faktura po 1 września może nie uwzględniać statusu prosumenta i może być wymagana reklamacja i korekta FV

3) pierwsza FV może też nie przyjść w ogóle, bo nie ;) Energa pod tym względem robi różne cuda, co wynika z tego, że system Energii po kilku latach funkcjonowania prosumentów chyba nadal nie dorobił się jeszcze automatyzacji, bo to jest dla nich zbyt trudne do oprogramowania (nie mówiąc już o braku możliwości podglądu elektronicznego FV - dokument występuje dla Prosumenta wyłącznie w formie papierowej).

https://forum.murator.pl/topic/258372-energa-rozliczenie/#findComment-7858074

nie ma takiej możliwości z magazynem. Magazyn liczy się od miesiąca oddania a właściwie miesiąca rozliczenia przez 12 miesięcy a nie do końca roku

Oby tak było jak napisałeś..., tylko dlaczego Live Chat Energa tak odpisał. .może ktoś się nieznal do końca i napisał tak na odczepke. . .

https://forum.murator.pl/topic/258372-energa-rozliczenie/#findComment-7858312

Energa pod tym względem robi różne cuda, co wynika z tego, że system Energii po kilku latach funkcjonowania prosumentów chyba nadal nie dorobił się jeszcze automatyzacji, bo to jest dla nich zbyt trudne do oprogramowania (nie mówiąc już o braku możliwości podglądu elektronicznego FV - dokument występuje dla Prosumenta wyłącznie w formie papierowej).[/quote

Nowe inteligetne liczniki od energa T213 to już inna bajka ...i do tego aplikacja Mój Licznik Energa która się odświeża co 24h o godz 0:00 wyraźnie widać ile pobralismy ile oddaliśmy itp..i zgadza to się wsystko ze stanem faktycznym licznika.No ale pożyjemy zobaczymy jak dostaniemy pierwszą fv :-) Oby ten magazyn energii był liczony tak jak kolega wyżej napisał od otrzymania faktury i od tego czasu mamy rok na wykorzystanie nadwyżki to będzie fajnie:-) ale jak magazyn zgromadzonej energii będzie liczony do końca każdego roku to już nie będzie tak kolorowo ..bo styczeń i luty nigdy nie zmagazynuja energii i jak ktoś ma pompę ciepła to w te dwa miesiące zawsze będzie na minusie i zapłaci za pobór prądu. Co innego by było jak by w Energa rozliczenie było nie co miesiąc /dwa tylko co rok ..

https://forum.murator.pl/topic/258372-energa-rozliczenie/#findComment-7858313

Nowe inteligetne liczniki od energa T213 to już inna bajka ...i do tego aplikacja Mój Licznik Energa która się odświeża co 24h o godz 0:00 wyraźnie widać ile pobralismy ile oddaliśmy itp..i zgadza to się wsystko ze stanem faktycznym licznika.No ale pożyjemy zobaczymy jak dostaniemy pierwszą fv :-) Oby ten magazyn energii był liczony tak jak kolega wyżej napisał od otrzymania faktury i od tego czasu mamy rok na wykorzystanie nadwyżki to będzie fajnie:-) ale jak magazyn zgromadzonej energii będzie liczony do końca każdego roku to już nie będzie tak kolorowo ..bo styczeń i luty nigdy nie zmagazynuja energii i jak ktoś ma pompę ciepła to w te dwa miesiące zawsze będzie na minusie i zapłaci za pobór prądu. Co innego by było jak by w Energa rozliczenie było nie co miesiąc /dwa tylko co rok ..

Mylisz różne rzeczy.

Po pierwsze faktura nie ma nic wspólnego z licznikiem, a tym bardziej apką Mój Licznik. To, że masz dostęp do aplikacji, nie znaczy, że masz dostęp do faktur (bo nie masz). Faktura to zupełnie odzielny byt w Enerdze i rządzi się swoimi prawami. W aplikacji naliczają się kWh energii pobranej i oddanej, tymczasem może to nie mieć kompletnie nic wspólnego z danymi, które zobaczysz (bądź nie, jeśli nie przyślą w ogóle) na fakturze. Ty myślisz, że faktura jest wystawiana na podstawie danych z aplikacji? Nie bądź naiwny :) To są dwa różne systemy i potrafią wskazywać różne dane, w dodatku tak jak wspomniałem, próżno szukać w Moim Liczniku faktur.

Po drugie mylisz fakturę z rozliczeniem. Fakturę otrzymujesz (lub przynajmniej powinieneś otrzymywać) co 2 miesiące, natomiast rozliczenie energii następuje - zgodnie z Ustawą - co miesiąc (ale tak nie do końca, bo zużycie aktualnego miesiąca jest kompensowane z danym miesiącem, dopiero jak zabraknie kWh, rozliczany jest najstarszy zapis). Tj. Twój magazyn na fakturze zawiera dane agregowane nie z 2 miesięcy, a z jednego (w sensie na fakturze masz zaewidencjonowany oddzielnie jeden i oddzielnie drugi miesiąc) i od końca danego miesiąca masz rok na wykorzystanie tego zapisu (a nie od daty wystawienia faktury). Faktura to tylko odzwierciedlenie Twojego zadłużenia finansowego względem Energi przekazywane do Ciebie co 2 miesiące, natomiast stan kWh jest ewidencjonowany co miesiąc.

Po trzecie nie wiem o co Ci chodzi z tym:

jak magazyn zgromadzonej energii będzie liczony do końca każdego roku to już nie będzie tak kolorowo ..bo styczeń i luty nigdy nie zmagazynuja energii i jak ktoś ma pompę ciepła to w te dwa miesiące zawsze będzie na minusie i zapłaci za pobór prądu

Może być nawet do końca roku i co z tego? Masz 12 m-cy na odebranie, więc to by było nawet lepsze rozwiązanie dla nas, bo energia ze stycznia byłaby datowana na grudzień, czyli miałbyś 11 miesięcy więcej na odebranie jej - jakim cudem twierdzisz, że to złe? Tyle, że Energa nigdy nam takiego prezentu nie zrobi, bo finansowo by sobie strzelili w kolano. Po drugie, zakładając, że masz dobrze dobraną (w punkt, albo lekko przewymiarowaną) instalację PV, w pierwszych 12 m-cach funkcjonowania i tak prawdopodobnie zapłacisz do Energii za energię, w zależności od miesiąca powstania instalacji. Dopiero w drugim roku będziesz płacił wyłącznie abonament.

https://forum.murator.pl/topic/258372-energa-rozliczenie/#findComment-7858325

Twój magazyn na fakturze zawiera dane agregowane nie z 2 miesięcy, a z jednego (w sensie na fakturze masz zaewidencjonowany oddzielnie jeden i oddzielnie drugi miesiąc) i od końca danego miesiąca masz rok na wykorzystanie tego zapisu (a nie od daty wystawienia faktury)

Tu mogę się mylić ponieważ otrzymałem dopiero 1 fakturę z magazynem (i tylko opłatami stałymi) ale datę wprowadzenia do magazynu mam na koniec ostatniego dnia miesiąca wystawienia faktury (w moim przypadku faktura była od końca lutego poprzez marzec kwiecień i początek maja) a datę wprowadzenia do magazynu mam na 31.05.2020 (od marca miałem nadwyżki produkcji i według moich wyliczeń które prowadzę co miesiąc, energia zmagazynowana była sumą wszystkich miesięcy od ostatniego rozliczenia) a dzień wprowadzenia tak jak wspomniałem był ostatnim dniem miesiąca rozliczenia. Ponadto energa nie rozdziela energii pobranej z oddaną w każdym miesiącu a w miesiącach rozliczeń (tak jak wystawione są faktury)

Edytowane przez mackoofpl
poprawki gramatyczne
https://forum.murator.pl/topic/258372-energa-rozliczenie/#findComment-7858917

Tu mogę się mylić ponieważ otrzymałem dopiero 1 fakturę z magazynem (i tylko opłatami stałymi) ale datę wprowadzenia do magazynu mam na koniec ostatniego dnia miesiąca wystawienia faktury (w moim przypadku faktura była od końca lutego poprzez marzec kwiecień i początek maja) a datę wprowadzenia do magazynu mam na 31.05.2020 (od marca miałem nadwyżki produkcji i według moich wyliczeń które prowadzę co miesiąc, energia zmagazynowana była sumą wszystkich miesięcy od ostatniego rozliczenia) a dzień wprowadzenia tak jak wspomniałem był ostatnim dniem miesiąca rozliczenia. Ponadto energa nie rozdziela energii pobranej z oddaną w każdym miesiącu a w miesiącach rozliczeń (tak jak wystawione są faktury)

No i co ja Ci mogę napisać? To tylko potwierdza, że jak zwykle mają burdel na kółkach i jeśli rozliczają tylko w końcowym miesiącu, to robią to źle i w dodatku inaczej niż u innych. A jeśli nie dostajesz od maja faktur, to proponuję, żebyś zadzwonił i spytał, czy czasem nie masz zadłużenia, bo idioci wpadną jeszcze na pomysł, żeby Ci odłączyć prąd za niezapłacone FV - nie zdziwiłoby mnie to, ale może też być taka sytuacja, że "wypadłeś" z systemu i jak się przypomnisz, to wystawią Ci zbiorczo FV za pół roku ;)

https://forum.murator.pl/topic/258372-energa-rozliczenie/#findComment-7858951

• 2 months później...
no i przyszło rozliczenie. Jest tak jak pisałem wcześniej. Dzień wprowadzenia do magazynu to ostatni dzień miesiąca odczytu(jak i faktury) - w moim przypadku 31.12.2020. Tu cieszę że w enerdze liczą to prawidłowo(patrząc na odczyty innych) najpierw energia pobrana później energia oddana i z tego powstaje ewentualny magazyn (nie ma żadnych proporcji czy podziału na miesiące - jest czas od odczytu do odczytu)
https://forum.murator.pl/topic/258372-energa-rozliczenie/#findComment-7879416

Jako ciekawostkę podam, że Energa wystawiła fakturę tylko za jeden miesiąc (grudzień), mimo że powinni wystawić FV dopiero w styczniu i przysłać rozliczenie za dwa miesiące (grudzień 2020 i styczeń 2021). Może ktoś stwierdził, że ich genialny system sobie nie poradzi przy zmianie stawek na 2021 rok i na wszelki wypadek rozliczyli ostatni miesiąc wg starych stawek? I tyle było z tego dwumiesięcznego rozliczania. Acha, mimo zgłoszenia rozbudowy instalacji w w lipcu, na fakturze grudniowej (to już trzecia od zgłoszenia) twardo piszą starą moc źródła. Burdel panujący w Energa i ich papierach/systemach dalej ma się dobrze :wiggle:
https://forum.murator.pl/topic/258372-energa-rozliczenie/#findComment-7879745