Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wysoki sufit, pustka nad salonem

Recommended Posts

Dzień dobry,

Jaki jest koszt zrobienia wysokiego sufitu nad salonem w porównaniu do zwykłego stropu? Czy są to znaczące kwoty? Dziś rozmawiałam z przedstawicielem firmy budowlanej. Powiedział, że oni robią lekki strop na wiazarach (prefabrykowany jeśli dobrze rozumiem) i przy tej metodzie nie da się zrobić pustki nad salonem. Natomiast jeśli bardzo chcemy to wtedy muszą zrobić strop tradycyjny wszędzie i wtedy koszt będzie ok 35 tys. wyższy...

Co o tym myśleć?

Dom parterowy typu stodoła ok. 105 m2 użytkowych.

Dodam, że jesteśmy na etapie wyboru między projektem indywidualnym i budową przez poleconą ekipę, a zleceniem całości jednej firmie.

Firma budująca ma w ofercie strop monolityczny, teriva i smart oraz właśnie zalecany przez nich strop na wiązarach (zależy nam ma cięciu kosztów, a to najtańsza opcja).

Co ze stropem drewnianym? Czy to nie byłaby ekonomiczna opcja?

Czy zaufać architektowi, że wymyśli jakieś sensowne i ekonomiczne rozwiązanie, czy jednak z góry założyć że chcąc maksymalnie ograniczyć koszty budowy, musimy pożegnać się z wysokim sufitem w salonie?

To szkoda inwestować w drogi strop. Rób drewniany. Mam kilka zdjęć z czasów budowy...może będzie na nich więźba nad salonem, z drewna konstr. C24.

Na pozostałej części są wiązary.

No niestety, słabo widać.

Ale się dowiedziałam dokładnie, że nad salonem jest dwuteownik w a trójkącie przy kuchni nie dali w końcu żelbetonu, tylko mocno wzmocnili keramzyt.

Edytowane przez ciężkiprzypadek

Trochę zaczęłam zgłębiać temat i widzę, że w zasadzie różnice w cenie poszczególnych rodzajów stropów nie są aż tak znaczące, natomiast ten wysoki sufit musi być jakoś ocieplony - jego powierzchnia jest jednak znacznie większa.

Czy jest jakaś szansa, żeby ktoś mniej więcej oszacował jaki może być koszt zrobienia takiej "dekoracji" w porownaniu do zwykłego sufitu nad salonem o powierzchni powiedzmy35m2? Jestem ciekawa ile realnie musimy dołożyć aby cieszyć oko takim rozwiązaniem...

Napiszę Ci jedną rzecz, bo przeliczasz wszystko drobiazgowo.

Czasami warto dorzucić trochę pieniędzy by dom był taki jak chcecie....ja nie wyobrażam sobie teraz mojego domu z niskim sufitem jaki miałam w poprzednim domu.

To ten sufit robi całą robotę za dekoracjie itp....

Wystrój, to rzecz indywidualna, jednemu może się podobać, drugiemu nie, ale zawsze będzie łał jak spojrzy na sufit...no i ta przestrzeń....

IMG_20201022_165756 (600x800).jpg

• 7 months później...
Napiszę Ci jedną rzecz, bo przeliczasz wszystko drobiazgowo.

Czasami warto dorzucić trochę pieniędzy by dom był taki jak chcecie....ja nie wyobrażam sobie teraz mojego domu z niskim sufitem jaki miałam w poprzednim domu.

To ten sufit robi całą robotę za dekoracjie itp....

Wystrój, to rzecz indywidualna, jednemu może się podobać, drugiemu nie, ale zawsze będzie łał jak spojrzy na sufit...no i ta przestrzeń....

[ATTACH=CONFIG]449930[/ATTACH]

Witam, jesteśmy na etapie budowy domu z pustką nad salonem. Zastanawiamy się i trochę martwimy jak tą pustkę u góry wykończyć? Czy traktować ją jak zwykły skośny sufit tak jak np. na poddaszu? Chcielibyśmy wykończyć go tak jak u Państwa - na biało. Jak to zrobić? Normalnie płytami karton-gips? Obawiamy się czy jak więźba będzie w jakiś sposób pracować to czy nie powstaną nam pęknięcia i rysy? Będę wdzięczna nawet jeśli ktoś pofatygował się i opisał nam krok po kroku jak ma to u siebie lub jak powinno się to zrobić? Od ocieplenia, jak z elektryką itd. ?

Dziękuję! :)

No cóż... w domu, który buduje (według projektu Domena 122) mam pustkę nad salonem, antresole, otwór 5,5 na ok. 4m. W przypadku mojej ekipy, która buduje mi dom aż do dachu, było to bez wpływu na cenę. u mnie jest poddasze użytkowe więc i tak ocieplam połacie dachowe więc ja nie mam dodatkowych kosztów... to co zaoszczędziłem na 20m2 braku stropu typu monolit włożę w barierkę tego otworu - tak sądzę.