Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co to jest poch?aniacz

joxanna

Recommended Posts

Witam,

mam pewien problem z kominem w kamienicy i chyba nie będę mogła zrobić wyciągu. Słyszałam, że jest coś takiego jak pochłaniacz, ale nie mogę tego nigdzie znaleźć. Czy ktoś z Was się z czymś takim spotkał? Jakieś opinie? Marki? Skuteczność? Jak to oceniać? Na co zwrócić uwagę?

Dzięki,

Joxanna

Napisz prosze cos wiecej - jaki model, gdzie kupiles. Internet wyrzuca tylko wyciagi, nie wiem, gdzie szukac. Czy jest to jakas nowoczesna konstrukcja? Jak czesto trzeba zmieniac ten filtr?

Praktycznie każdy wyciąg można zainstalowac w dwojaki sposób:

- do komina

- bez komina zasysane powietrze przepuszczać przez filtr, który jest standardowym wyposażeniem

Napisz prosze cos wiecej - jaki model, gdzie kupiles. Internet wyrzuca tylko wyciagi, nie wiem, gdzie szukac. Czy jest to jakas nowoczesna konstrukcja? Jak czesto trzeba zmieniac ten filtr?

Praktycznie każdy wyciąg można zainstalowac w dwojaki sposób:

- do komina

- bez komina zasysane powietrze przepuszczać przez filtr, który jest standardowym wyposażeniem

Niektóre wyciagi mają tylko filtr metalowy , aby mogły działać jako pochłaniacz potrzebny jest filtr węglowy.

joxanna Wg. mnie wyciąg może być pochłaniaczem. Ale też może być tylko pochłaniacz. Nie wiem czy o takie chodzi, ale wejdź na tę stronę producenta, którą Ci podałem i zobacz czy to ma być takie coś. Jeśli tak, to pójdź do najbliższego salonu AGD to będziesz miała takich dostatek.

T.

Racja, wyciąg może być pochłaniaczem. I to nie musi być masywny wiszący "namiot" nad kuchnią. Ja mam OTB415I Amiki, jest schowany w szafce nad kuchnią i pracuje tylko jako pochłaniacz z filtrem węglowym do niczego dalej nie podłączony (poza prądem oczywiście), wylot powietrza jest nad szafką (niewidoczny z wysokości wzroku), w pobliżu wyciągu rekuperatora.

Magdzia,

ja pracuje twój pochlaniacz? Czy jest skuteczny? Czy faktycznie wyciaga zapachy? Jak czesto wymieniasz filtr? Czy to sie wlacza i buczy, czy samo z siebie wyciaga kazdy zapach, jaki poczuje?

Tommco, dziekuje za link. Otwiera sie dosc ogolna strona z okapami (bez wyszczegolnienia samych pochlaniaczy). Nie denerwuj sie, ja po prostu nie wiem. W pobliskim Euro tez niczego sie nie dowiedzialam, tzn nie uzyskałam informacji, czy jest cos takiego, jak pochlaniacz, ktory nie jest jednoczesnie wyciagiem. Nigdy sie z tym nie spotkalam i tak na wstepie jestem do tego raczej uprzedzona :). Dlatego szukam informacji i opinii.

pozdrawiam,

Magdzia,

ja pracuje twój pochlaniacz? Czy jest skuteczny? Czy faktycznie wyciaga zapachy? Jak czesto wymieniasz filtr? Czy to sie wlacza i buczy, czy samo z siebie wyciaga kazdy zapach, jaki poczuje?

Moim zdaniem okap i pochłaniacz to co innego - okap jest to nazwa jakby obudowy w której może być wyciąg (czyli urządzenie wyciągające zapachy i osady znad kuchni i wyrzucające je do systemu wentylacyjnego, podłączony więc do jakiegoś kanału went.), pewnie też wyciąg z pochłaniaczem (np. żeby się syf nie odkładał w rurach wentylacyjnych), albo sam pochłaniacz, niepodłaczony do niczego jak u mnie, a którego zadaniem jest tylko wyłapywanie cząstek tłuszczu, czy co tam lata nad kuchnia przy gotowaniu.

Mój działa tak, że sam się nie włącza, trzeba do wyciągnąć z szafki (jest teleskopowy, składa się) i to równa się jego włączeniu, przy tym zapala się światło nak kuchnią. Ma 3 "biegi" wyciągu, oraz możliwośc pracy samego światła, wyciagania ze światłem bądź wyciagania bez światła. A co do jego skuteczności - to raczej tak, nie śmierdzi mi w całym domu strasznie, ale nie ma chyba takiej możliwości, żeby w ogóle nie było czuć. Natomiast jest dość głośny - my mamy kuchnię połączoną z salonem w którym stoi TV, i jak chodzi pochłaniacz, to zagłusza TV, trzeba dawać głośniej. Nie mam jednak porównania, czy ten mój chodzi bardzo głośno, czy to norma. Wejdź na stronę np. Amiki (http://amica.com.pl) i tam sobie pooglądaj, jest ten mój model, są cenniki. Ale wydaje mi się, że nie ma urządzenia tylko i wyłącznie pochłaniającego, bo to zależy tylko i wyłącznie od tego, czy podłączysz swój wyciąg do wentylacji, wtedy wyciaga powietrze na zewnątrz, albo Ci go nie wyciąga, bo powietrze zostaje w pomieszczeniu, ale oczyszczone z brudów, czy może pary w POCHŁANIACZU. Taka jest moja teoria.