Szkrab20078 05.11.2020 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Witam wszystkich! Mam dylemat z którym zwracam się do Szanownego Grona. Otóż, budując dom nie myślałem o montażu rolet i nie cofnalem nadprozy. Aktualnie jestem w przeddzień zamawiania okien i wraz z żoną stwierdziliśmy, że chcemy jednak zamontować rolety. Pytanie jak to zrobić by ograniczyć mostki termiczne i czy w ogóle to robić jeśli nie przygotowaliśmy się na to wcześniej. Sprzedawca poleca folie 1 cm jakaś aluprof pod rolete i twierdzi że będzie ok. Ja jestem sceptyczny i zwracam się z zapytaniem jak to było u Was. Jest ktoś w stanie mi coś doradzić? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 06.11.2020 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 A jak grube będzie ocieplenie i jakiej wielkości skrzynki rolet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkrab20078 06.11.2020 15:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 A jak grube będzie ocieplenie i jakiej wielkości skrzynki rolet? Skrzynki między 14 a 18 cm w zależności od wielkości okna. Ocieplenie planowałem 20 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 06.11.2020 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 Skrzynki między 14 a 18 cm w zależności od wielkości okna. Ocieplenie planowałem 20 cm No to wiele opcji nie masz. Pozostaje Authermo lub Aerożel pod skrzynkę. Patrząc na parametry to rewelacji nie ma. Ale nikt z moich klientów się nie skarżył a jak kiedyś to liczyłem to rzeczywiste straty ciepła były "kosmetyczne". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkrab20078 06.11.2020 22:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 No to wiele opcji nie masz. Pozostaje Authermo lub Aerożel pod skrzynkę. Patrząc na parametry to rewelacji nie ma. Ale nikt z moich klientów się nie skarżył a jak kiedyś to liczyłem to rzeczywiste straty ciepła były "kosmetyczne". Dziękuję za odpowiedź. Czy mógłbyś wskazac co Twoim zdaniem lepsze? Aluthermo czy aerozel i czy warto stosować dystanse i dać na przykład warstwę 2 cm? Jak gruba warstwa byłaby akceptowalna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 07.11.2020 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2020 Dziękuję za odpowiedź. Czy mógłbyś wskazac co Twoim zdaniem lepsze? Aluthermo czy aerozel i czy warto stosować dystanse i dać na przykład warstwę 2 cm? Jak gruba warstwa byłaby akceptowalna? Aerożel ma lepsze parametry ale jest 2x droższy. Jak dasz dystans 2cm to jak masz zamiar schować skrzynkę 18cm w ociepleniu? Jeżeli wymiary budynku nie są ograniczeniem to rozważ zmianę ocieplenia z 20 na 25cm stosując "zwykły" styropian. Będzie bardzo podobna izolacja jak 20cm "lepszego styropianu" i zbliżona cena. za to będzie można "poszaleć" z ociepleniem pod skrzynkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts