Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rolety zewnętrzne a niecofniete nadproza

Recommended Posts

Witam wszystkich! Mam dylemat z którym zwracam się do Szanownego Grona. Otóż, budując dom nie myślałem o montażu rolet i nie cofnalem nadprozy. Aktualnie jestem w przeddzień zamawiania okien i wraz z żoną stwierdziliśmy, że chcemy jednak zamontować rolety. Pytanie jak to zrobić by ograniczyć mostki termiczne i czy w ogóle to robić jeśli nie przygotowaliśmy się na to wcześniej. Sprzedawca poleca folie 1 cm jakaś aluprof pod rolete i twierdzi że będzie ok. Ja jestem sceptyczny i zwracam się z zapytaniem jak to było u Was. Jest ktoś w stanie mi coś doradzić? Pozdrawiam

Skrzynki między 14 a 18 cm w zależności od wielkości okna. Ocieplenie planowałem 20 cm

No to wiele opcji nie masz. Pozostaje Authermo lub Aerożel pod skrzynkę.

Patrząc na parametry to rewelacji nie ma. Ale nikt z moich klientów się nie skarżył a jak kiedyś to liczyłem to rzeczywiste straty ciepła były "kosmetyczne".

No to wiele opcji nie masz. Pozostaje Authermo lub Aerożel pod skrzynkę.

Patrząc na parametry to rewelacji nie ma. Ale nikt z moich klientów się nie skarżył a jak kiedyś to liczyłem to rzeczywiste straty ciepła były "kosmetyczne".

Dziękuję za odpowiedź. Czy mógłbyś wskazac co Twoim zdaniem lepsze? Aluthermo czy aerozel i czy warto stosować dystanse i dać na przykład warstwę 2 cm? Jak gruba warstwa byłaby akceptowalna?

Dziękuję za odpowiedź. Czy mógłbyś wskazac co Twoim zdaniem lepsze? Aluthermo czy aerozel i czy warto stosować dystanse i dać na przykład warstwę 2 cm? Jak gruba warstwa byłaby akceptowalna?

Aerożel ma lepsze parametry ale jest 2x droższy. Jak dasz dystans 2cm to jak masz zamiar schować skrzynkę 18cm w ociepleniu?

Jeżeli wymiary budynku nie są ograniczeniem to rozważ zmianę ocieplenia z 20 na 25cm stosując "zwykły" styropian. Będzie bardzo podobna izolacja jak 20cm "lepszego styropianu" i zbliżona cena. za to będzie można "poszaleć" z ociepleniem pod skrzynkę.