siara_nh 05.11.2020 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Witammam nowy dom jednorodzinny ok 180m2 ocieplony grafitem 15cm , okna pagen 3komorowe, poddasze + strych ocieplony 20cm piany pur - piec gazowy kondensacyjny firmy vaillant + podłogówka wszędzie + termostaty w każdym pomieszkaniu problem mam tego rodzaju że w górna łazienka "ciężej " się nagrzewa - specjalnie ustawiłem wyższą temp na termostacie ok 23 stopnie i cięzko ją "łapie"temp bliżej 21-22 stopniesprawdzałem w skrzynce z elektrozaworami ( przepływomierze na sekcji "łazienka" ustawione są na maxa czyli chyba 4 lub 5 - nie wiem czy to się nazywa przepływomierz ) jedyne co mi przyszło do głowy to że temperatura zadana pieca jest może zbyt niska - ustawiona jest na 20 stopni ( w dzień i w nocy) zegar przy pompie ( w skrzynce ) pokasuje że temperatura wody na podłogówce jest ok 30stopni ( mieszalnik ustawiony na maxa) dodam ze wszędzie jest ciepło ( termostaty ustawione ok 22stopnie ) tylko z ta łazienką jest problem w dwóch łazienkach posiadam tez ręcznikowce podłączone pod wodę z podłogówki i jakoś zawsze są zimne ( sprawdzałem nie są zapowietrzone )możecie mi coś doradzić - czy zwiększyć temperaturę zadaną pieca np na 21stopni ? pójdzie wtedy cieplejsza wodą na podłogówkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 05.11.2020 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 czy zwiększyć temperaturę zadaną pieca np na 21stopni ? pójdzie wtedy cieplejsza wodą na podłogówkę ? Jak sterujesz kotłem? Czujka pogodowa czy tylko termostaty? Tego zdania z cytatu nie rozumiem, bo kocioł sam powinien dobierać temperaturę wody w układzie, skąd więc pomysł ze da się to ustawić na 21 ? Jeżeli chodzi o drabinki podpięta pod podłogówkę to raką ciężko wyczuć ciepło. Poczekaj do srogich mrozów wtedy pójdzie woda koło 30-35 stopni w układ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siara_nh 07.11.2020 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2020 tak mam czujnik pogodowy, co do temperatury , to mam napisane na wyświetlaczy (temperatura zadana 20 stopni) , w ustawieniach menu tez jest tak napisane ( temperatura dzień 20, temperatura noc 20) - oczywiście jak piec się pali to piec pokazuje ok 70 stopni - tylko nurtuje mnie ta temperatura zadana ( czy to nie jest minimalna temperatura pieca) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 07.11.2020 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2020 Witam mam nowy dom jednorodzinny ok 180m2 ocieplony grafitem 15cm , okna pagen 3komorowe, poddasze + strych ocieplony 20cm piany pur - piec gazowy kondensacyjny firmy vaillant + podłogówka wszędzie + termostaty w każdym pomieszkaniu problem mam tego rodzaju że w górna łazienka "ciężej " się nagrzewa - specjalnie ustawiłem wyższą temp na termostacie ok 23 stopnie i cięzko ją "łapie" temp bliżej 21-22 stopnie Prawdopodobnie moc grzejnika podłogowego w gornej łazience jest za mała. Jezeli tak jest to albo: 1) zwiekszyc przepływ (zmniejszenie dT) albo 2) zwiekszenie Tz czyli de facto podniesienie krzywej grzewczej albo 3) zwiekszenie wymiarów (mocy) grzejników drabinkowych w łazience albo 4) miks tych działan. Przypuszczam ze projektu pdłogówki nie było (obliczen ozc tez nie), gdyby były na pewno by wyszło zbyt duze obciazenie cieplne tej lazienki, moze trzeba było zastosowac rozstaw mniejszy niz jest, wiem ze trudno jest ułozyc z rozstawem 7,5 cm (zakladajac ze jest 10 cm) ale do zrobienia. Zwykle to łazienka determinuje Tz dla załego układu grzewczego i trzeba sie pogodzic z jej podniesieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siara_nh 07.11.2020 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2020 przepływ na rozdzielaczu ( w skrzynce ) na łazienkę mam ustawioną na 5 więcej się nie da grzejnik drabinkowy jest dość spory a jak zwiększyć Tz? ( chodzi o temperaturę zadaną pieca) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 07.11.2020 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2020 Jeżeli masz czujnik pogodowy to temperaturę wody w kotle reguluje sterownik a nie Ty ręcznie. Ty powinieneś ustawić temperaturę jaka chcesz w pomieszczeniu osiągnąć i ustawić krzywą grzewczą reszta w "rękach" automatyki. Temperatura wody w układzie zależy od warunków na zewnątrz to powinno działać samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siara_nh 09.11.2020 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2020 ok dziękuje za informację , trochę mi to rozjaśniło sytuację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts