Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

brama przesuwna a bardzo krótka przeciwwaga

Recommended Posts

Witam.Planuję zlecić wymianę bramy. Nie chcę już takiej na dwa skrzydła,ma być ,,wisząca". Plan : wjazd 5,2m a całkowita długość gdzie planuję puścić bramę ma 6,3m. W drugą stronę nie pójdzie bo musiałbym skarpę ruszać, ogólnie dużo zamieszania. Czy taka brama pójdzie? oczywiście na pilota tak więc ja jej nie będę pchał. Wszyscy mówią,że jeszcze takiego cuda nie robili, że jak taka długość to +50% ogon. Paru mówi,że się da ale nie chcieli mi pokazać tego co wcześniej wykonali. Ma ktoś taką bramę i taką krótką przeciwwagę?

To już wszystko widziałem, i nawet komentowałem a teraz i mnie dopadł ten problem. Jedna z firm twierdzi,że da się to zrobić, jakieś mocniejsze wózki dadzą,automat przewymiarują i będzie chodzić. Przyznali,że jeszcze tak nie robili,ale spróbują. Większość fachmanów niby robi a jak przychodzi co do czego to gdzieś kupują i tylko montują,a nie ukrywam ,że nie chcę zwykłej bramy tak jak wszyscy w koło mają .

Autor chce samonośną i szuka potwierdzenia że będzie działać.

Puki co nikt mu nie potwierdził.

Jedna firma chce przewymiarować wózki i napęd i trzymać kciuki że gwarancję wytrzyma.

Albo się uda albo nie uda. Tego nie wie nikt.

Masz kasę - ryzykuj. Nie masz - idź sprawdzonymi drogami. Proste

Rzecz w tym, że to nie tylko o wytrzymałość wózków chodzi. Problemów jest kilka.

Mogą uszkodzić się przedwcześnie "wąsy" omegi od naporu siły, brama będzie tańczyła i będzie problem z trafieniem w gniazdo najazdowe przy zamykaniu, opór przy pracy może być na tyle zmienny, że napęd może być mniej trwały.To wszystko może, ale nie musi być. Prawdopodobieństwo wystąpienia jakichkolwiek problemów jest jednak spore.

Nie rozumiem. Chcesz bez rolek (samonośną), która zmieści się w twoich warunkach.

Teleskopowa dwuczłonowa powinna spełnić te wymagania. Co z nią nie tak.

Jeszcze takiej nie widziałem u nikogo. Z filmów na yt widzę tylko,że jest fundament, jakaś rolka i jakiś mechanizm w drugiej bramie. U mnie nikt w okolicy nie robił takiej bramy i pewni nikt mi jej nie zrobi. Brama ma mieć jakiś tam wzór, który chcę mieć i firma ,,sieciowa" mi tego nie wykona. Myślałem,że ktoś ma podobną bramę z tak krótkim ogonem i dlatego szukam kogoś kto takie coś użytkuje. Jeżeli problemem będą tylko rolki , które co jakiś czas się wymieni to uważem,że to nie problem, automat również można zawsze wymienić. Ciężki temat :)

Rzecz w tym, że to nie tylko o wytrzymałość wózków chodzi. Problemów jest kilka.

Mogą uszkodzić się przedwcześnie "wąsy" omegi od naporu siły, brama będzie tańczyła i będzie problem z trafieniem w gniazdo najazdowe przy zamykaniu, opór przy pracy może być na tyle zmienny, że napęd może być mniej trwały.To wszystko może, ale nie musi być. Prawdopodobieństwo wystąpienia jakichkolwiek problemów jest jednak spore.

Co to są ,,wąsy omegi" ? Jeden mi radzi,aby nie robić na wózkach ogólno dostępnych tylko na sztywno na kątowniku.