jonny25 06.11.2020 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 Witam forumowiczów, w przyszłym tygodniu mam planowane nakładanie tynku na elewację nowobudowanego domu. Elewacja będzie mieszana dwukolorowa, część biała i część antracyt Z wykonawcą podpisałem umowę na której jest zastosowany tynk silikonowy w wymienionych kolorach. Teraz wykonawca twierdzi że ze względu na pogodę lepiej zastosować tynk mineralny i później dwukrotnie malować w wybranych kolorach farbą silikonowa dobrej firmy Caparol lub STO. Wykonawca twierdzi także że w razie zmiany kolorów w przyszłości nie będzie problemu w porównaniu z zastosowanym barwionym tynkiem silikonowym( twierdzi że mogą być widoczne różnice), jest też zdania że łatwiej można naprawić tynk mineralny w razie uszkodzenia. Czy to co proponuje wykonawca będzie porównywalne z tynkiem silikonowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 06.11.2020 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 a Ty nie pytales przypadkiem wczoraj na msng ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jonny25 06.11.2020 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 Niestety to nie ja. Czyli ktoś ma podobny dylemat? Bo mi bardziej chodzi o to czy wykonawca nie chce wykonać tańszego tynku w tej samej cenie oraz jakości takiego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 06.11.2020 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 ale materialowo to niewiele mniejsza cena, a pracy ma wiecej - tak na dobra sprawe z pkt widzenia wykonawcy - to dla niego mineralny + malowanie to wiekszy naklad wypadkowo w przypadku min+farba wiec sie nie doszukuj ... bo Ty widzisz tylko nizsza cene produktu, ale nie widzisz ze do kazdego 1mkw elewacji musi podejsc dodatkowo 2x (dwukrotne malowanie) bardziej jedak zastanawia mnie : antracytowy kolor tym se lepiej martw : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?357115-Ciemna-elewacja-RAL7016-od-strony-po%C5%82udniowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jonny25 07.11.2020 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2020 (edytowane) Dziękuję za doradzenie z ciemnym kolorem, jednak zmienię na jasny. Nie chciałem nikogo urazić ani oskarżać, po prostu z perspektywy całej budowy widzę, że inwestor zatrudniając wykonawcę wierzy w jego fachowość i doradztwo lecz często kończy się to jakimiś błędami wykonawcy ( i są to wykonawcy z wyższej półki) np. przewymiarowany piec gazowy i jego taktowanie, zły montaż okien itp.Dlatego pytanie dotyczy solidności takiego rozwiązania tynk mineralny+farba silikonowa kontra tynk silikonowy barwiony oraz jego aspekty ekonomiczne które już wyjaśnił fighter i dziękuję za to. Edytowane 7 Listopada 2020 przez jonny25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 11.11.2020 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2020 masz plusy i minusy kazdego z rozwiazan, natomiast z temperaturaa i wilgotnoscia mozna sobie poradzic w inny sposob : https://med-bud.pl/tynki-greinplast-af-dodatek-zimowy-250ml,c28,p438,pl.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartus01 16.11.2020 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2020 Panowie,Opóźnia mi się przez wykonawcę termin ocieplenia domu.Walczyć żeby robili w tym roku czy przenieść to na wiosne ....?Podobno dodają środki że można robić ale ja w to nie wierze, niestety jak to bywa na budowie na wielu rzeczach opiniach poradach się przewiozłem... Jaki system teraz jest w miarę dobry , trwały i na lata?Myślę o Greenplast.Z góy dzieki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 16.11.2020 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2020 Panowie, Opóźnia mi się przez wykonawcę termin ocieplenia domu. Walczyć żeby robili w tym roku czy przenieść to na wiosne ....? Podobno dodają środki że można robić ale ja w to nie wierze, niestety jak to bywa na budowie na wielu rzeczach opiniach poradach się przewiozłem... Jaki system teraz jest w miarę dobry , trwały i na lata? Myślę o Greenplast. Z góy dzieki ! poki co do siatki z klejem spoko. pytanie czy mozesz czekac - jak mozesz czekac - przenos na wiosne. Greinplast - spoko wybor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartus01 16.11.2020 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2020 Dziękuje za odpowiedź,No mogę czekać w zasadzie ale w domu mieszkamy wiec pasuje zeby był ocieplony.Czyli bezpieczna opcja to I etap - do siatki w kleju i zagruntowaniu a tynk na wiosnę, to miałeś na myśli .? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 17.11.2020 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2020 Dziękuje za odpowiedź, No mogę czekać w zasadzie ale w domu mieszkamy wiec pasuje zeby był ocieplony. Czyli bezpieczna opcja to I etap - do siatki w kleju i zagruntowaniu a tynk na wiosnę, to miałeś na myśli .? dokladnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts