Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wideodomofon ip

Recommended Posts

Wideofony, które mają gotową integrację z Google Home (Ring, Arlo, Eufy, Nest, Ezviz) to na ogół "zabawki", które nie mają wbudowanego przekaźnika. Jeśli kupisz wideofon z prawdziwego zdarzenia który ma API (np. Doorbird), to możesz taki przekaźnik wysterować po http z Node-RED. Wówczas możesz go też zaprezentować jako przełącznik w Google Home za pomocą pluginu do Node-RED który się nazywa NORA. W zależności od potrzeb do takiego tematu możesz też inaczej i do sterowania bramy po prostu podłączyć przekaźnik Shelly, który integrację z Google ma out of the box.

• 2 months później...
Przecież bramą możesz sterować równolegle do domofonu. Dołóż przekaźnik sterowany przez HA.

Jak to jest z przekaźnikami? Teraz mogę otwierać bramę pilotem i domofonem.

Chciałbym tak jak przedmówca zintegrować ją z GH (domofon nie jest kompatybilny) oraz mieć jednego pilota do bramy i garażu (teraz mam osobne) - czy wtedy też potrzebuję dokładać kolejny przekaźnik do bramy? Czy możesz jakiś polecić?

A druga sprawa - jak się ma taki przekaźnik do faktycznego stanu bramy? Czy otwieranie jednocześnie pilotem, domofonem i przekaźnikiem nie spowoduje problemów z automatyzacją?

Przepraszam za jakość pytań, nie mam o tym pojęcia. Dziękuję z góry!

Ja jestem trochę zielony w zakresie systemów. Ale domofon to nie rakieta kosmiczna. Furtkę/bramę otwiera/zamyka przez zwarcie za pomocą przekaźnika. Więc dołączając tam cokolwiek równolegle można tym sterować.

I tak np. ja się bawię na systemie Tuya/Smart life (bezprzewodowy), to jest dostępny sterownik bramy. Ma opcję pokazywania stanu po podłączeniu do niego czujnika kontraktonowego.

W ten sam sposób można zejść z dwóch pilotów do jednego. Jeśli np. jeden to Nice a drugi XXX, to dokupujemy do XXX odbiornik pilota Nice :).