Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grzejniki purmo c i cv a ich dwustronnośc.

autorus

Recommended Posts

Konkretnie chodzi o grzejniki 33 czyli trzypanelowe. Maja wieszaki ale ale nie maja wspawanych zawiesi.

Jak to jest , czy można je montować jak się chce?

Mamy np podłączenie dolne prawe, czy możemy obrócić grzejnik i zawiesić go do podłączenia dolnego lewego?

A jeżeli mamy wersję z podłączeniem bocznym, czy sobie możemy wybrać bok? Czy wtedy musimy przenieść odpowietrznik na przeciwległy bok?

Czy przy zamawianiu grzejnika typu CV muszę określić z której strony będzie podłączenie do instalacji?

Grzejniki płytowe typu CV są odwracalne i można je podłączyć zarówno z prawej jak i lewej strony. Wyjątek stanowi grzejnik płytowy CV11 który produkowany jest z zawieszkami i nie można go obracać. Jest on produkowany standardowo w wykonaniu z podłączeniem z prawej strony. Przy montażu grzejnika CV33 należy pamiętać, że w przypadku obrócenia go ipodłączenia z lewej strony o 50 mm zwiększa się odległość osi przyłącza od ściany w stosunku do podłączenia z prawej strony. Ma to szczególne znaczenie przy wykonywaniu podłączeń z podejściem bezpośrednio z podłogi ale także przy podłączeniu wychodzącym ze ściany. Grzejniki CV11 i CV33 występują w wersji lewostronnej. Grzejniki CV21s i CV22 są grzejnikami uniwersalnymi (można je obrócić).

https://www.purmo.com/pl/kontakt/faq.htm

Odpowietrznik musi być po przeciwnej od podłączenia, zachowaj minimalny skos, by łatwiej odpowietrzyć.

Znalazłem jeszcze taką odpowiedz na stronie purmo:

[h=3]Dlaczego grzejniki płytowe PURMO typu CV nazywane są grzejnikami uniwersalnymi?[/h] Grzejniki płytowe typu CV noszą nazwę uniwersalnych, ponieważ pomimo iż przeznaczone są głównie do podłączenia instalacji od dołu grzejnika, można podłączyć ją również z boku. Niestety zmiana koncepcji przyłącza wiąże się z rezygnacją z wbudowanej do grzejnika typu CV wkładki termostatycznej, spełniającej rolę zaworu termostatycznego. Po usunięciu tego elementu i zaślepieniu dolnych króćców przyłączeniowych, grzejnik można podłączyć identycznie jak grzejnik typu C

Również modernizuję, ale moje przejście na PC jest zależne od zakończenia żywota przez peleciaka, którym grzeję 9 sezonów. Grzejniki u mnie raczej wystarczą, bo mam już chałupę ogaconą, a montowane były z lekkim zapasem na nieocieplony dom.

W pokojach córek mam po dwa okna, pod jednym nie mam wcale grzejników i jest tam ciepło, w sypialni mam jeden pod podwójnym oknem, ale otwiera się na chwilę tylko o 7 rano. Wkuchni mam podłogówkę i grzejnik, który nie chodzi od 6 lat, gdy ociepiłem dom. W salonie mam dwa ozdobne 'grzmoty' które bywaja ledwo letnie, bo za grzejnik robi TV plazmowy :D. W łazience mam podłogówkę i grzejnik i tam leci na full... Jest jeszcze jeden pokój w którym tez ledwo co grzejnik grzeje oraz przedsionek,w którym jest podłogówka i tam jest około 20 stopni, reszta domu 22,5/23.

Już bodaj drugi rok mam tak ustawione temperatury by w instalacje CO szła woda jak z PC i daje to radę :D

• Like 1