autorus 08.11.2020 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2020 Konkretnie chodzi o grzejniki 33 czyli trzypanelowe. Maja wieszaki ale ale nie maja wspawanych zawiesi. Jak to jest , czy można je montować jak się chce? Mamy np podłączenie dolne prawe, czy możemy obrócić grzejnik i zawiesić go do podłączenia dolnego lewego? A jeżeli mamy wersję z podłączeniem bocznym, czy sobie możemy wybrać bok? Czy wtedy musimy przenieść odpowietrznik na przeciwległy bok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 08.11.2020 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2020 Czy przy zamawianiu grzejnika typu CV muszę określić z której strony będzie podłączenie do instalacji? Grzejniki płytowe typu CV są odwracalne i można je podłączyć zarówno z prawej jak i lewej strony. Wyjątek stanowi grzejnik płytowy CV11 który produkowany jest z zawieszkami i nie można go obracać. Jest on produkowany standardowo w wykonaniu z podłączeniem z prawej strony. Przy montażu grzejnika CV33 należy pamiętać, że w przypadku obrócenia go ipodłączenia z lewej strony o 50 mm zwiększa się odległość osi przyłącza od ściany w stosunku do podłączenia z prawej strony. Ma to szczególne znaczenie przy wykonywaniu podłączeń z podejściem bezpośrednio z podłogi ale także przy podłączeniu wychodzącym ze ściany. Grzejniki CV11 i CV33 występują w wersji lewostronnej. Grzejniki CV21s i CV22 są grzejnikami uniwersalnymi (można je obrócić). https://www.purmo.com/pl/kontakt/faq.htm Odpowietrznik musi być po przeciwnej od podłączenia, zachowaj minimalny skos, by łatwiej odpowietrzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 09.11.2020 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2020 dzięki tego szukałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 09.11.2020 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2020 Znalazłem jeszcze taką odpowiedz na stronie purmo: [h=3]Dlaczego grzejniki płytowe PURMO typu CV nazywane są grzejnikami uniwersalnymi?[/h] Grzejniki płytowe typu CV noszą nazwę uniwersalnych, ponieważ pomimo iż przeznaczone są głównie do podłączenia instalacji od dołu grzejnika, można podłączyć ją również z boku. Niestety zmiana koncepcji przyłącza wiąże się z rezygnacją z wbudowanej do grzejnika typu CV wkładki termostatycznej, spełniającej rolę zaworu termostatycznego. Po usunięciu tego elementu i zaślepieniu dolnych króćców przyłączeniowych, grzejnik można podłączyć identycznie jak grzejnik typu C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 09.11.2020 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2020 (edytowane) Co mogłem, to pomogłem Ja u siebie obracałem Keller pod oknami dachowymi 5 lat temu, ale dwupłytowe. Edytowane 9 Listopada 2020 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 09.11.2020 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2020 Ja modernizuje stary dom pod PC. A te grzejniki są teraz bardzo tanie bo ludzie masowo sie pozbywają ich z nowych bloków. Mam już 7szt cena od 150 do 300zł max za nówkę tylko waga trochę dobija ponad 60kg szt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 09.11.2020 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2020 Również modernizuję, ale moje przejście na PC jest zależne od zakończenia żywota przez peleciaka, którym grzeję 9 sezonów. Grzejniki u mnie raczej wystarczą, bo mam już chałupę ogaconą, a montowane były z lekkim zapasem na nieocieplony dom. W pokojach córek mam po dwa okna, pod jednym nie mam wcale grzejników i jest tam ciepło, w sypialni mam jeden pod podwójnym oknem, ale otwiera się na chwilę tylko o 7 rano. Wkuchni mam podłogówkę i grzejnik, który nie chodzi od 6 lat, gdy ociepiłem dom. W salonie mam dwa ozdobne 'grzmoty' które bywaja ledwo letnie, bo za grzejnik robi TV plazmowy . W łazience mam podłogówkę i grzejnik i tam leci na full... Jest jeszcze jeden pokój w którym tez ledwo co grzejnik grzeje oraz przedsionek,w którym jest podłogówka i tam jest około 20 stopni, reszta domu 22,5/23. Już bodaj drugi rok mam tak ustawione temperatury by w instalacje CO szła woda jak z PC i daje to radę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts