Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie podłogówką - opentherm czujnik pogodowy + czujniki pokojowe

coolakilla

Recommended Posts

Kocioł dwufunkcyjny, Red by Termet 20/25, czujnik pogodowy. Do każdego pokoju poprowadzony kabel do pokojowego czujnika temperatury. Zamysł był taki (sugestia instalatora):

- Sterowanie pogodowe

- dodatkowo w pokojach czujniki temperatury mające na celu "przymykanie/otwieranie" obwodu w razie potrzeby, dla większego komfortu

Czy takie rozwiązanie ma sens? Jestem na etapie poszukiwania odpowiedniego sterownika (na razie przyglądam się Tech ST-2801 opentherm, ale z tego co widzę nie można podłączyć do niego czujników pokojowych po kablu (tylko wifi, a gdzie to możliwe preferuję połączenia kablowe). Poza tym kable czujników pokojowych są doprowadzone do puszek elektrycznych przy włącznikach, więc o ile ich instalacja ma w ogóle sens, czujniki powinny być podtynkowe do standardowych ramek.

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.

@coolakilla, mam podobne przemyślenia o mojej przyszłej instalacji CO. Sterownik ST-2801 WiFi używa do komunikacji z aplikacją w telefonie, a nie z termostatami. Chyba tylko Honeywell evohome łączy opentherm z kontrolą temperatury w wielu pomieszczeniach, ale działa bezprzewodowo ze wszystkimi komponentami. Ja myślę o użyciu sterownika Tech L-4 do sterowania temperaturą w poszczególnych pomieszczeniach, ewentualnie Tech L-8e. A z kotłem komunikacja opentherm jakimś (np. Termet EasyRemote) regulatorem (z wyłączonym sterowaniem według temp. pokojowej) po to żeby bez zaglądania do kotłowni widzieć co się tam dzieje. Edytowane przez PaweL71

Dzięki za wskazówki, ale mam kilka pytań. Sterownik EasyRemote będzie połączony z kotłem. Do sterownika L4/L8a będą podłączone regulatory pokojowe, ale czy L4//L8a też będzie połączony z kotłem (bo nie z Easy remote), czy nie ma takiej potrzeby? Jak rozumiem easy remote będzie sterował kotłem na podstawie czujnika pogodowego, a gdy w pokoju będzie zbyt ciepło sterownik L4/L8a przymknie zawór dla danego obwodu? Jeśli piszę bzdury to przepraszam, ale to dopiero mój pierwszy kontakt ze sterowaniem podlogowką i staram się to zrozumieć.

Zostań przy tym co masz...

Edit: sterowanie pogodowe wystarczy, temperatury w pokojach ustawisz metodą prób i błędów na rozdzielaczach i zapomnisz o ogrzewaniu.

Dzięki. Obecnie mam jednak taki problem. Kocioł obsługuje sterowanie pogodówką i obecnie działa bez żadnego sterownika. Krzywa grzewcza Kt ustawiona na 0, temperaty sam zmienić nie mogę (jedynie krzywą, ale obecnie jest najniższa). Na wyświetlaczu kotła temperatura waha się pomiędzy 40-43stopnie (głównie 40). Z tym, że przy takich ustawieniach i obecnych temperaturach zewnętrznych 10-12C w dzieńw domu jest zdecydowanie zbyt ciepło. Jak to rozwiązać? Dokupić sterownik czy skorygować coś w ustawieniach kotła, cz może ograniczyć przepływ na obwodach?