coolakilla 08.11.2020 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2020 Kocioł dwufunkcyjny, Red by Termet 20/25, czujnik pogodowy. Do każdego pokoju poprowadzony kabel do pokojowego czujnika temperatury. Zamysł był taki (sugestia instalatora):- Sterowanie pogodowe- dodatkowo w pokojach czujniki temperatury mające na celu "przymykanie/otwieranie" obwodu w razie potrzeby, dla większego komfortu Czy takie rozwiązanie ma sens? Jestem na etapie poszukiwania odpowiedniego sterownika (na razie przyglądam się Tech ST-2801 opentherm, ale z tego co widzę nie można podłączyć do niego czujników pokojowych po kablu (tylko wifi, a gdzie to możliwe preferuję połączenia kablowe). Poza tym kable czujników pokojowych są doprowadzone do puszek elektrycznych przy włącznikach, więc o ile ich instalacja ma w ogóle sens, czujniki powinny być podtynkowe do standardowych ramek. Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 08.11.2020 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2020 Zostań przy tym co masz, a po pierwszym sezonie - jak będziesz nie miał co zrobić z kasą - to zaraz ktoś się znajdzie na nią chętny.Edit: sterowanie pogodowe wystarczy, temperatury w pokojach ustawisz metodą prób i błędów na rozdzielaczach i zapomnisz o ogrzewaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaweL71 08.11.2020 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2020 (edytowane) @coolakilla, mam podobne przemyślenia o mojej przyszłej instalacji CO. Sterownik ST-2801 WiFi używa do komunikacji z aplikacją w telefonie, a nie z termostatami. Chyba tylko Honeywell evohome łączy opentherm z kontrolą temperatury w wielu pomieszczeniach, ale działa bezprzewodowo ze wszystkimi komponentami. Ja myślę o użyciu sterownika Tech L-4 do sterowania temperaturą w poszczególnych pomieszczeniach, ewentualnie Tech L-8e. A z kotłem komunikacja opentherm jakimś (np. Termet EasyRemote) regulatorem (z wyłączonym sterowaniem według temp. pokojowej) po to żeby bez zaglądania do kotłowni widzieć co się tam dzieje. Edytowane 8 Listopada 2020 przez PaweL71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coolakilla 11.11.2020 05:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2020 Dzięki za wskazówki, ale mam kilka pytań. Sterownik EasyRemote będzie połączony z kotłem. Do sterownika L4/L8a będą podłączone regulatory pokojowe, ale czy L4//L8a też będzie połączony z kotłem (bo nie z Easy remote), czy nie ma takiej potrzeby? Jak rozumiem easy remote będzie sterował kotłem na podstawie czujnika pogodowego, a gdy w pokoju będzie zbyt ciepło sterownik L4/L8a przymknie zawór dla danego obwodu? Jeśli piszę bzdury to przepraszam, ale to dopiero mój pierwszy kontakt ze sterowaniem podlogowką i staram się to zrozumieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coolakilla 11.11.2020 06:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2020 Zostań przy tym co masz... Edit: sterowanie pogodowe wystarczy, temperatury w pokojach ustawisz metodą prób i błędów na rozdzielaczach i zapomnisz o ogrzewaniu. Dzięki. Obecnie mam jednak taki problem. Kocioł obsługuje sterowanie pogodówką i obecnie działa bez żadnego sterownika. Krzywa grzewcza Kt ustawiona na 0, temperaty sam zmienić nie mogę (jedynie krzywą, ale obecnie jest najniższa). Na wyświetlaczu kotła temperatura waha się pomiędzy 40-43stopnie (głównie 40). Z tym, że przy takich ustawieniach i obecnych temperaturach zewnętrznych 10-12C w dzieńw domu jest zdecydowanie zbyt ciepło. Jak to rozwiązać? Dokupić sterownik czy skorygować coś w ustawieniach kotła, cz może ograniczyć przepływ na obwodach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts