Damian1M 08.11.2020 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2020 Witam wszystkich,mój dom jest obecnie w stanie surowym zamkniętym. Cały czas nastawiony byłem na ogrzewanie gazem ale po podliczeniu kosztów pompa ciepła PW nie wychodzi dużo drożej. Wg obliczeń 7kW powinna spokojnie wystarczyć. Chciałbym przygotować dom pod pompę ciepła póki jest to dość łatwe i tanie w wykonaniu. Chciałbym wykonać kanał do przyszłego puszczenia przewodów łączących jednostkę zewnętrzną z wewnętrzną. Pomiędzy kotłownią, w której będzie jednostka wewnętrzna a miejscem gdzie ma stanąć jednostka zewnętrzna jest pomieszczenie garażu (garaż w bryle). Chciałbym puścić rurę pod sufitem garażu aby później można przez niego puścić przewody. Sufit garażu będzie ocieplony styropianem 10 cm i mógłbym tą rurę ładnie w nim schować. Jaką średnicę rury mogę zamontować aby wszystko się zmieściło bez problemów? Czy rura kanalizacyjna 75mm wystarczy? Czy może zrobić dwie mniejsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 08.11.2020 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2020 Proponowałbym jednak poprosić instalatora pompy o to ,żeby położył od razu rury ( np wkuł je w ścianę ,).I zabezpieczył przed wilgocią . Przez rurę kanalizacyjną może i da się przepchnąć rurki gazowe na wprost , ale każdy zakręt wymaga użycia giętarki ( no chyba ,że to będzie promień gięcia 1m). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 08.11.2020 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2020 Witam wszystkich, mój dom jest obecnie w stanie surowym zamkniętym. Cały czas nastawiony byłem na ogrzewanie gazem ale po podliczeniu kosztów pompa ciepła PW nie wychodzi dużo drożej. Wg obliczeń 7kW powinna spokojnie wystarczyć. Chciałbym przygotować dom pod pompę ciepła póki jest to dość łatwe i tanie w wykonaniu. Chciałbym wykonać kanał do przyszłego puszczenia przewodów łączących jednostkę zewnętrzną z wewnętrzną. Pomiędzy kotłownią, w której będzie jednostka wewnętrzna a miejscem gdzie ma stanąć jednostka zewnętrzna jest pomieszczenie garażu (garaż w bryle). Chciałbym puścić rurę pod sufitem garażu aby później można przez niego puścić przewody. Sufit garażu będzie ocieplony styropianem 10 cm i mógłbym tą rurę ładnie w nim schować. Jaką średnicę rury mogę zamontować aby wszystko się zmieściło bez problemów? Czy rura kanalizacyjna 75mm wystarczy? Czy może zrobić dwie mniejsze? A po co komplikowac sobie zycie zostaw na tym suficie 10cm szerokosci pasek bez styropianu potem instalator podczepi swoje przewody do sufitu nie bedzie mial zadnych problemów z przepychaniem jakimis zagieciami itp potem na pianke przykleisz 5cm styropianu na te rurki siatka klej i po sprawie. Jakos fajnie sie nie przepycha miedzianych rurek w otulinie z kręgu gdzie trzeba juz je prostowac do tego kabel elektryczny i jeszcze trzeba koncówki rurek czyms poowijac bo normalnie sa sklepane zeby do srodka sie nic nie dostalo wiec sa ostre i o wszystko zaczepiaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 08.11.2020 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2020 Poza tym przyłącza rurek w jednostce wewnętrznej są od spodu , w jednostce wewnętrznej również w u dołu , więc droga po suficie to droga na około .... ( A im bliżej tym lepiej ). Być może się da to przeciągnąć pod wylewką ,albo chociaż po ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 08.11.2020 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2020 Zlicz sobie metry rurek bo bedzie to daleko. W kotłowni na sufit, przez garaz, i jak z sufitu garażu? Wykonawca ma pewnie diamentową otwornicę to sobie zrobi dziurkę na zewnątrz, na wysokości pompy. Czysta robota i idelany otworek wprost na wysokości przyłącza jednostki zewnętrznej. Ja mam ok 3-4 metrów od jednostki zewnętrznej do zewnętrznej. Do bodaj 7m wychodzi bez strat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian1M 08.11.2020 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2020 Po ścianie odpada bo i tak trzeba by było zrobić to nad bramą garażową a to zwiększa liczbę zakrętów. Rurę chce wstawić proso, bez kolanek i od razu wywiercić dziury w ścianach. Na zewnątrz przewody pójdą pod elewacją. W sumie po suficie wyjdzie około 6m + zejścia +-2m. Razem około 10m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 08.11.2020 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2020 Zrób pod oknem kotłowni. Przecież to ozdoba. Taka jednostka Buderusa wygląda kozacko. A i z dala od sypialni..za garażem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian1M 08.11.2020 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2020 Nie postawie takiego badziewia na frontowej ścianie przy drzwiach wejściowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 08.11.2020 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2020 Pod posadzką w garażu już za późno ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian1M 08.11.2020 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2020 Pod posadzką w garażu już za późno ? Dokładnie, już za późno. Tak jak pisałem nie nastawiałem się wcześniej na pompę ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts